Raport european: Cum foloseste Moscova propaganda pentru a discredita UE si a influenta viata sociala si politica in Europa si tarile din vecinatatea estica

de C.I.     HotNews.ro
Joi, 28 mai 2015, 14:23 Actualitate | Russia Report


Presa din Rusia discrediteaza adesea Uniunea Europeana cu ajutorul opiniilor unor persoane fara credibilitate in UE, precum "experti" din grupari extremiste ce nu au acces la presa occidentala. Astfel, media de stat din Rusia valideaza ideea ca "adevarul obiectiv nu exista - idee utilizata pentru a sustine ca orice opinie, oricat de ciudata sau de ridicola, are aceeasi pondere cu celelalte", potrivit unui raport adoptat joi de Comitetul Economic si Social European. Documentul vizeaza felul cum Rusia apeleaza la instrumente de propaganda - de la pilonii RT si Sputnik la trollii online - "pentru influentarea proceselor sociale si politice in UE si in tarile din vecinatatea estica".

Raportul CES include o serie de concluzii cu privire la activitatea propagandistica a Kremlinului si emite o serie de recomandari de actiune pentru forurile internationale si statele democratice, in fata incercarilor de abuzare a libertatii de informare si exprimare, prin propaganda. O concluzie/recomandare: "Propaganda nu poate si nu trebuie contracarata prin anti-propaganda".

Ce spune, intre altele, raportul CES:

Concluzii:
 • In UE, libertatea de informare si de exprimare sunt inviolabile, insa aceasta libertate poate fi, in acelasi timp utilizata si in sensul anularii principiilor sale, facand imposibila dezbaterea si gandirea critica, devenind, din instrument de informare sau de persuasiune, o arma. Propaganda reprezinta o forma extrema de abuz al mass-media, urmarind o influentare a proceselor sociale si politice, fiind deosebit de puternica atunci cand este finantata de catre guverne si utilizata in relatiile internationale. Un caz actual acut in acest sens il reprezinta propaganda sponsorizata de Rusia, fapt deosebit de ingrijorator pentru societatea civila din Europa si Rusia.
 • In prezent sunt utilizate o varietate de instrumente si metode pentru a submina valorile europene si a influenta Parteneriatul estic si alte actiuni externe ale UE, precum si pentru a dezvolta si provoca atitudini nationaliste si separatiste, pentru a influenta comportamentul cetatenilor, intervenind direct in politica interna a unor tari suverane si a UE in ansamblu. Impactul unei astfel de dezinformari este adesea subapreciat, chiar si in tarile care se confrunta cel mai mult cu acest fenomen. In acelasi timp se constata o lipsa de actiuni la nivel national si la nivelul UE care sa abordeze aceasta problema.
 • In timpul crizei economice, mediile de comunicare europene s-au confruntat cu reduceri bugetare, fapt care a dus la o reducere a standardelor de calitate ale acestora. Intre timp, in ciuda reducerilor bugetare efectuate in alte domenii, Rusia continua sa investeasca masiv in mass-media controlata de stat, intensificandu-si campaniile de influentare a informatiilor, pentru a obtine adeziunea publicului intern si extern pentru obiectivele si actiunile sale politice. (...)
 • Propaganda nu poate si nu trebuie contracarata prin anti-propaganda. Avand in vedere amploarea si resursele financiare folosite pentru a spori gradul de influentare prin informatii, CESE indeamna sa se opteze pentru o abordare bazata pe parteneriate interne, publicitate, transparenta si educatie si nu pentru una bazata pe o contrapropaganda activa sau pe incercari de a intra intr-un razboi informational deschis, care ar putea destabiliza si mai mult societatea europeana.
 • Ca raspuns al UE la situatia existenta, institutiile UE, impreuna cu statele membre, ar trebui sa elaboreze un plan de actiune privind comunicarea strategica, plan care sa acopere urmatoarele domenii majore: (a) imbunatatirea calitatii mediatice si de comunicare a UE; (b) cresterea sprijinului acordat canalelor media existente din UE si din statele vecinatatii estice privind relatarile despre UE; (c) consolidarea retelelor de cooperare media; (d) dezvoltarea si sustinerea platformelor de comunicare mass-media cu cetatenii; (e) cooperare si incredere acordata jurnalistilor locali si sprijin pentru initiativele locale care urmaresc un program local si nu doar nivelul regional sau european; (f) incurajarea implicarii mediilor in comunicarea despre chestiuni referitoare la UE; (g) schimbul de bune practici pentru a educa publicul larg, a creste nivelul de educatie in domeniul mass-media si a incuraja gandirea critica; (h) imbunatatirea nivelului de buna guvernanta a canalelor media si asigurarea transparentei in ceea ce priveste structurile de proprietate si de finantare; (i) sprijinul acordat cercetarii academice independente dedicate mass-media; (j) alocarea de resurse adecvate pentru punerea in aplicare a masurilor necesare.


Recomandari:
 • Sprijinirea unei retele la nivelul UE, formata din reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din domeniul mass-media, jurnalisti, experti, ONG-uri si institutii UE, care sa conceapa si sa implementeze un sistem de clasificare a impartialitatii media, sa elaboreze recomandari privind reglementarile din domeniul mass-media, pentru apararea libertatii de exprimare, definirea unor valori de referinta privind jurnalismul de calitate, monitorizarea situatiei mass-media din UE si tarile din vecinatatea imediata si sprijinul acordat guvernelor statelor membre UE in ceea ce priveste activitatile de comunicare cu minoritatile etc.
 • Incurajarea Grupului autoritatilor europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale sa evalueze (...) eficacitatea masurilor impotriva dezinformarii si manipularii libertatii de informare si de exprimare.
 • Cresterea proportiei de opere europene prevazuta de Directiva serviciilor mass-media audiovizuale si asigurarea unei game mai largi de distributie a operelor europene.
 • Numirea unui purtator de cuvant pentru media al UE pentru chestiunile legate de Rusia, care sa fie bine pregatit pentru a putea reactiona la propaganda, garantand o abordare armonizata la nivelul UE.
 • Sprijinirea instituirii si functionarii unor initiative de monitorizare la nivel european pentru a depista in mod sistematic informatiile false si/sau inselatoare care provin de la canale media straine. Rapoartele de monitorizare respective ar trebui facute publice.
 • Crearea si actualizarea constanta a unei liste la nivelul UE a canalelor media si a reprezentantilor acestora care au fost acuzate si sanctionate pentru diseminarea de informatii false si/sau inselatoare in cel putin un stat membru.
 • Instituirea unui sistem de cofinantare din partea societatilor de radiodifuziune pentru jurnalistii din statele de la granitele de est ale UE, din tarile Parteneriatului estic si statele membre care nu dispun de resurse suficiente pentru a difuza informatii cu privire la actualitatea UE de la Bruxelles.
 • Responsabilizarea si consolidarea mass-mediei independente de limba rusa, prin incurajarea cooperarii cu organismele de radiodifuziune la nivel national si la nivelul UE pentru partajarea de continuturi si informatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2594 vizualizari

 • +5 (19 voturi)    
  sinteza Mazetei (Joi, 28 mai 2015, 14:24)

  un domn [utilizator]

  Corect si Complet Prezentata !
  • -4 (16 voturi)    
   De ce (Joi, 28 mai 2015, 15:34)

   potaissa [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   abuzezi din nou limba romana nene?
   • -2 (10 voturi)    
    in mod evident te pasioneaza (Joi, 28 mai 2015, 16:02)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    a fi abuzat..reminiscente din copilarie..imi pare rau pentru tine
   • -1 (11 voturi)    
    Limba Romana (Joi, 28 mai 2015, 16:10)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    E oricum straina pentru voi trolii Ru (mazeta, cameleon, dumitrica, potaissa, sa)
    • -1 (5 voturi)    
     Serios? (Joi, 28 mai 2015, 18:48)

     potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     e ceva nou pentru mine ,dar multam ,acuma stiu si eu care-i mersul.
     PS Pe tine cine peep peeeeep te-a intrebat? Sau te-ai simtit si tu bagat in seama la tema prostie?
     • -1 (5 voturi)    
      prostie sau prostiei ? (Joi, 28 mai 2015, 19:28)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

      lamureste ma cu limba ta romana invatata in uresese
      • +1 (5 voturi)    
       Ai vrut sa scrii URSS ? (Joi, 28 mai 2015, 19:57)

       potaissa [utilizator] i-a raspuns lui un domn

       am inteles.Multumesc.
    • -1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2015, 20:35)

     [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

     • +1 (5 voturi)    
      Asta fiind definitia ta pentru (Vineri, 29 mai 2015, 7:06)

      potaissa [utilizator] i-a raspuns lui

      democratie? Doamne ,mare mai e gradina ta si multe oratanii ai acolo!
      Mai cantati si voi la alta masa ,plictisiti deja ingrozitor. Iar despre tupeu si postaci: urmareste si tu un articol la adtresa rusilor ,scris oricum subiectiv in presa rromana. N-a aparut bine online si deja sariti voi ,baietii buni ,ultimii cavaleri ai democratiei si calcati totul in picioare ce nu corespunde punctului vostru de vedere.
      • -1 (5 voturi)    
       presa romana scrie ce vrea EA (Vineri, 29 mai 2015, 8:39)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

       NU ce vrea shetu Phutin..recomandare..citeste mai bine presa chineza, invata limba chineza..Mujicia aka uresese ...va fi injumatatita in partea asiatica..adios !
  • +1 (7 voturi)    
   despre tine vorbeste (Joi, 28 mai 2015, 15:57)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   "In UE, libertatea de informare si de exprimare sunt INVIOLABILE, insa aceasta libertate poate fi, in acelasi timp utilizata si in sensul anularii principiilor sale, facand imposibila DEZBATEREA SI GANDIREA CRITICA, devenind, din instrument de informare sau de persuasiune, o arma."
   • +1 (7 voturi)    
    corect, atunci cand e vorba de p$d (Joi, 28 mai 2015, 16:36)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    mujici si alte lepre (incluzandu te pe tine)
 • -6 (14 voturi)    
  Serios ? (Joi, 28 mai 2015, 14:43)

  Qu [utilizator]

  "In UE, libertatea de informare si de exprimare sunt inviolabile," Rad si curcile de pe gard de asta.
  Titlu corect articol: Noua Uniune Sovietica acuza Rusia.

  Detalii cu 25 de argumente aici:
  https://xaeus.wordpress.com/2015/05/28/uniunea-europeana-este-noua-uniune-sovietica/
  • 0 (8 voturi)    
   pastilele si la culcare (Joi, 28 mai 2015, 16:42)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   si vise umede cu tatuctu phutin
   • 0 (6 voturi)    
    Tu inca (Joi, 28 mai 2015, 18:49)

    potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    n-ai murit? Salut!
 • +6 (14 voturi)    
  Madam Mogherini? (Joi, 28 mai 2015, 14:55)

  alter_ego2013 [utilizator]

  Parca promisese Madam Mogherini prin iarna ca UE va prezenta un plan de contracarare a masinii de propaganda rusesti. Era vorba ca prin mai-iunie, mai e valabil? Sau de cand Mogherini a zis ca nu vrem o Rusie fragila, destabilizata si izolata nu mai e nevoie sa facem nimic, ca rusii sunt oricum sensibili si firavi?
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 mai 2015, 1:00)

   [anonim] i-a raspuns lui alter_ego2013

   • 0 (0 voturi)    
    tovarasii nu s-au jenat niciodata (Sâmbătă, 30 mai 2015, 14:04)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui

    sa spuna pe sleau ce gandesc.
    am vazut niste citate mai putin cunoscute din engels,care scria ca ''in holocaustul revolutionar trebuie sa dispara imediat 10% din populatie''
    deci aveau tovarasii conceptul de holocaust cu muuult inainte de auschwitz.
    pt ei sa faca ceva gen isprava lui pol pot era ''o necesitate obiectiva'' Pai cum sa realizezi societatea fara clase,altfel decat punand clasa exploatatoare la zid sau la sapat canale?
    pai canalele din rusia care leaga volga de don (si mai sunt si altele) sau lacurile de acumulare de pe nipru (construite cu lopata si roaba ca in anii 20-30 bolsevicii construiau tanki niet escavatoare tavarisci,comunismul se construieste cu sacrificii si trb aparat de armate tari) se vad de pe marte tovarasi (si chiar daca nu a verificat nimeni,trebuie sa credem ca este asa pt ca nu poate fi altfel tovarasi,ia sa se duca tovarasul gagarin sa verifice daca este asa....) sau construit cu robi si cu voluntari,toti fara munca platita...asa a ajuns imperiul sovietic sa tina de vorba 80% din wehrmacht in timp ce cu o generatie inainte doar 1/3 din armata kaizerului lupta cu rusii,restul in franta. si mai ziceti ca nu e bun comunismul...
 • -2 (2 voturi)    
  eu nu inteleg (Sâmbătă, 30 mai 2015, 13:53)

  kripton [utilizator]

  nimic din ce tot trancanesc tipii astia de la ue.
  in relatia cu rusia,sectorul prapaganda si contraprapaganda, trebuie sa ne ghidam dupa pricipiul clasic: NEIN DISCUTIONEN ! FEUER !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by