Asa-numitul Raport Nemtov, prezentat marti de apropiati ai fostului lider de opozitie rus Boris Nemtov si care trece in revista "dovezi exhaustive" ale ingerintei militare rusesti in Ucraina, este contracarat de presa Kremlinului. Agentia Sputnik, "vocea" Moscovei pe plan international, sare in materialele sale peste informatii macar sumare referitoare la continutul raportului si abordeaza subiectul prin comentarii ostile facute de un autor favorabil puterii ruse si printr-o proprie tentativa de a pune in lumina "propaganda" occidentala de pe Twitter.

  • Raportul Nemtov, un document de 64 de pagini intitulat "Putin. Razboiul", nu contine elemente noi, dar pune cap la cap ceea ce autorii, apropiati ai liderului de opozitie ucis la inceputul anului, considera ca reprezinta dovezi clare ale amestecului militar rus in Ucraina. Vezi detalii aici

Cum trateaza subiectul agentia Sputnik, detinuta si operata de guvernul rus?

  • In ziua prezentarii raportului, Sputnik a publicat un material in care continutul documentului este acoperit in doua randuri. Restul articolului prezinta ironic mesaje de pe Twitter, cu argumentul ca "pe masura ce jurnalistii occidentali raman rapid fara idei cand vine vorba sa dovedeasca, in sfarsit, "prezenta trupelor ruse" in Ucraina, acestia au ineput sa inunde social media cu retorica antirusa, acuzandu-l pe presedintele rus Vladimir Putin ca a trimis trupe in Ucraina". Sputnik scrie ca ar fi vorba despre o augmentare artificiala a subiectului. Iar pentru a-si sustine ideea isi restrange atentia asupra evolutiei unui hashtag, "#PutinAtWar, promovat, potrivit agentiei, de o organizatie apropiata Departamentului de Stat din SUA si de pe conturi de Twitter pana atunci inactive. Sputnik apreciaza ca includerea acestui hashtag de 1.500 de ori in diverse tweet-uri, in mai putin de 24 de ore, ar fi o dovada ca cei care au creat hashtag-ul "stiu cu siguranta cum sa puna in miscare masinaria social-media pentru a promova o agenda antirusa".
  • Al doilea material Sputnik pe aceasta tema trece aproape complet peste descrierea raportului Nemtov si il citeaza pe indelete pe Stephen Lendman, autor care a scris lucrari critice la adresa Occidentului si care a promovat punctele de vedere ale Moscovei. La Radio Sputnik, acesta a afirmat ca "intreaga lume stie ca Rusia nu a invadat Ucraina. Nu sunt trupe ruse acolo, nu sunt arme rusesti acolo. Rusia nu bombardeaza Ucraina, nu ataca Ucraina, nu ameninta Ucraina. Toata lumea stie asta, dar ei (autorii raportului Nemtov - n.red.) afirma contrariul". Iar Lendman a continuat sustinand ca alegatiile privind implicarea Rusiei in Ucraina fac parte dintr-un efort "nerusinat" de a mentine hegemonia globala americana. Acelasi autor a sustinut ca "tot mai multi oameni abandoneaza acele stiri inutile si sa intorc spre surse ca Sputnik Radio, ca RT International (n.red.: controlat de Moscova), like Press TV (n.red.: retea controlata de Iran), deoarece vor sa afle adevaratele stiri, vor sa afle ce se intampla si nu pot face asta uitandu-se la televiziunea americana sau citind publicatii americane".