Apropiati ai fostului opozant rus Boris Nemtsov au prezentat marti un raport care contine "dovezi exhaustive" ale ingerintei militare rusesti in Ucraina, plecand de la marturii ale soldatilor sau ale familiilor lor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul de 64 de pagini intitulat "Putin. Razboiul" nu contine insa elemente fundamental noi in conditiile in care se bazeaza in principal pe informatii deja publicate in presa ruseasca si externa in cursul ultimelor luni.

Documentul nu a fost redactat de Nemtsov, care a fost ucis in 27 februarie in imediata apropiere a Kremlinului, ci de aliatii politici ai partidului RPR-Parnas si de ziaristi, plecand de la elemente pe care acestea le-a adunat.

"Am adunat ceea ce consideram ca fiind dovezi exhaustive ale prezentei trupelor rusesti in Ucraina", a afirmat opozantul Ilia Iashin, care a prezentat documentul in fata presei.

Potrivit raportului, trupele rusesti au fost trimise pentru prima oara "masiv" in estul Ucrainei in august 2014, pentru a sprijini rebelii in contra-ofensiva de la Ilovaisk si pe frontul de sud de la Donetsk.

Alte unitati au fost trimise, de aceasta data in calitate de "voluntari", in ianuarie si februarie, pentru a-l forta pe presedintele ucrainean Petro Poroshenko sa se aseze la masa negocierilor la Minsk si in timpul luptelor aprige pentru orasul strategic Debaltsevo.

Potrivit estimarilor raportului, cel putin 150 de soldati rusi au fost ucisi in august 2014 si alti 70 in ianuarie si februarie.

Iashin a aformat ca "toate victoriile militare esentiale ale separatistilor au fost realizate de unitati ale armatei ruse", in acest conflict soldat cu 6.200 de morti din aprilie 2014.

Potrivit apropiatilor opozantului, elementele adunate de Boris Nemtsov provin din "surse deschise", precum presa sau retelele sociale, "surse anonime de la Moscova" si marturii ale familiilor soldatilor cazuti in Ucraina, care l-au contactat in cautarea unui ajutor pentru a obtine compensatia financiara promisa de autoritatile ruse.

Potrivit raportului, familiile militarilor cazuti in Ucraina au primit 2 milioane de ruble (35.000 euro) cu conditia sa nu dezvaluie circumstantele mortii lor.

Raportul estimeaza ca acest conflict a costat Moscova 53 de miliarde de ruble in zece luni (930 milioane euro), la care se adauga 80 miliarde ruble (1,4 miliarde euro) cheltuite de regiunile rusesti pentru primirea refugiatilor din Donbass si impactul sanctiunilor occidentale decretate impotriva Rusiei.

Kremlinul a refuzat sa comenteze informatiile.

Raportul lui Nemtsov acuza intre altele rebelii pro-rusi poarta vina pentru doborarea zborului MH17 al Malaysia Airlines in iulie.

Ziarul rusesc de opozitie Novaia Gazeta a publicat in martie interviul unui tanar soldat rus care afirma ca a fost trimis in Ucraina impreuna cu unitatea sa de tancuri, unde a suferit arsuri grave in februarie in urma luptelor cu armata ucraineana.

Si alte surse mass-media din Rusia au cerut explicatii legate de prezenta trupelor rusesti in Ucraina in august, dupa ce au raportat inmormantari in Rusia ale unor soldati decedati in circumstante neclare.

In acelasi moment, zece parasutisti rusi au fost capturati in est de fortele ucrainene, Vladimir Putin afirmand ca astia s-au "pierdut" pur si simplu in cursul unei misiuni de patrulare.