După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Exploatarea logica a resurselor, de acord. Dar motivarea executiei muntilor cu promisiunea unei vieti mai bune? Precum am citit intr-un alt comentariu pe hotnews zilele trecute, e o "gluma sinistra". Adica sa ne vindem tara bucata cu bucata? Cred ca mai intai educatie, apoi sa vorbim de bunastare. Tai muntele, traiesti 30 ani si apoi ce?
Bine ati venit in Romania multora. Problema Romaniei a fost ca a avut multe, fapt ce a dus la prelungirea perioadei de declin. Daca dadeam de fund mai repede, ne reformam si noi mai sanatos. Sper sa nu pierdem muntii din cauza asta. Doamne ajuta!
Numai bine tuturor romanilor, sper sa aiba de toate, sau macar intelepciunea sa gaseasca moduri mai bune decat prin furt si distrugere.
Aceasta este marea provocare: să se fructifice oportunitatea unică de a converti zestrea reprezentată de resursele naturale în investiţii în sănătate, educaţie şi dezvoltare socio-economică, cu încrederea că acestea vor conduce pe termen lung spre o societate sustenabilă. În lumina unor astfel de obiective pe termen lung, extracţia resurselor minerale devine un catalizator pentru dezvoltare durabilă mai degrabă decât antiteza acesteia.
Astfel contribuţia mineritului la dezvoltarea durabilă este mai plauzibilă decât evaluarea condiţiei durabile a minereurilor în subsol...
Exista in zona cativa oameni platiti de RMGC, care se erijeaza in reprezentanti ai comunitatii locale, si care sustin proiectul. Cel putin 80% din localnici sunt insa impotriva proiectului, pentru ca sunt relativ convinsi ca turismul - care e activitatea pe care ei local au investit - va fi distrus, daca se da drumu' la exploatarea miniera. Doar ca respectivii mai mult de 80% din populatia locala n-au resursele financiare ale RMGC pt. a-si face auzita vocea.
Mai sunt oameni carora RMGC le-a cumparat efectiv casa, cu tot cu pamantul de sub ea, si care in consecinta se simt constransi sa-si tina gura.
Oamenii din Apuseni au trecut prin multe, de-a lungul istoriei locului, n-au stat niciodata cu mana intinsa, si niciodata cei veniti din afara nu le-au adus ceva bun. Ei nu asteapta ca RMGC sau statul roman sa vina sa le dea bani sau sa le dea de lucru. Tot ce vor ei e sa fie lasati in pace sa-si dezvolte zona cum se pricep ei mai bine. Ori RMGC tocmai asta nu face, ci incearca sa le bage pe gat un model de dezvoltare pe care ei nu si-l doresc.
Exista nenumarate exploatari miniere cu cianura care functioneaza bine mersi in Australia sau Noua Zeelanda, de exemplu - si care functioneaza cu deplina responsabilitate fata de mediu.
Din nefericire, exista de asemenea nenumarate exemple de exploatari cu cianura in state din lumea a treia, in care ca si in Romania justitia e corupta si legea e slaba. Foarte multe dintre aceste exploatari au evoluat spre catastrofe ecologice - deserturi locale de sute sau mii de hectare, comunitati locale in care diverse forme de cancer sunt foarte frecvente, iar posibilitatea de a lucra altceva decat in minerit e cvasi-inexistenta.
Diferentele dintre cele doua scenarii sunt in mod esential tehnice. Se poate face minerit cu cianura in mod responsabil si ecologic, si exploatarile din tari dezvoltate, cum sunt SUA, Australia sau Noua Zeelanda demonstreaza pe deplin acest lucru, dar proiectul tehnic propus de RMGC e departe de modul de exploatare din respectivele exploatari. Actiunea de propaganda facuta de RMGC cu o mina din Finlanda a fost cel mai clasic exemplu de manipulare: mina de la Kittila nu foloseste cianuri.
Una din diferentele esentiale e modul de tratare si deversare a apelor uzate/poluate cu cianuri. Toate exploatarile curate care folosesc cianuri deverseaza apa doar dupa un tratament riguros, care face ca deja la deversare apa sa fie la un nivel redus de toxicitate, atat de redus incat in mod frecvent in apa deversata pot trai pesti, pasari de apa si plante. In plus, iazurile de deversare sunt de adancime mica, in mod tipic 1-2 metri, in asa fel incat lumina soarelui ajunge pana pe fundul iazului, ceea ce face ca descompunerea cianurilor care inca se gasesc in apa sa fie puternic accelerata - cianurile se descompun natural rapid sub influenta radiatiei solare si a actiunii microorganismelor din apa.
Proiectul propus de RMGC insa prevede un baraj cu o inaltime de peste 180 de metri. La doar cateva zeci de metri deja cianura nu se mai descompune natural. La adancimea aia apa e rece pe tot parcursul anului, soarele nu ajunge pana acolo si in consecinta nici microorganisme nu traiesc. In conditiile alea, cianura are nevoie de sute de ani ca sa se descompuna natural.
Aceste metode de exploatare insa fac exploatarea mult mai lenta, si mai costisitoare. Exact asta e ce nu vrea RMGC: sa scoata aurul incet. Ei vor sa vina, sa dea un tun de patru ani, dupa care sa dispara, lasand costurile de ecologizare in seama statului roman. Daca n-ar fi asta scenariul urmarit, ar propune un proiect care sa fie acceptat de comunitatea stiintifica si tehnica din Romania, si care sa nu prezinte riscurile proiectului curent.
ce o sa vezi e - cel mai mare lac otravitor din europa ori de pe planeta - ca atat o sa lase RMG.SRL,,etc.
vai de copii nostri daca se aproba mizeria aia de rosia montana minerit.
Chiar nu stii ce vorbesti! Productia hidrogenului la scara industriala se face din metan (CH4).
A considera ca daca ai apa ai si hidrogen e o mare iluzie caci daca arderea hidrogenului se face cu castig de energie (reactie exoterma) ,electroliza apei se face cu consum de energie (reactie endoterma).Energie care costa !!!
Mai multe amănunte, aici:
(http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd%5b291%5d=x-291-40112&cmd%5b292%5d=x-322-40112&cmd%5b300%5d=x-299-40112)
Pentru postaci: SUNTEȚI JALNICI!
Problema nu sta in lipsa proiectelor, ci in conducerea tarii si implicit a gandirii romanilor. Indiferent ce se va intampla cu muntii nostri, bunastare nu va exista decat cu niste minti mai luminate decat cele aflate acum la conducere si nu numai.
Prefer o amanare a oricarei decizii vitale precum a unor munti rasi de pe fata pamantului in momente de haos politic precum cel actual. O analogie simpla: beat la volan. Solutii simple: asteapta sa treaca betia, cheama un taxi (lasa pe altul care poate).
Salut pe aceasta ocazie "postacii", inclusiv Calinu. si AndreiStaicu - mari sustinatori RMGC :)
Dar cum așa ceva nu există... debitezi întruna tembelismele dictate de RMGC.
Tristă țară, nemernici conducători...
Ca s-a gresit pana acum, asta stim cu toti. Ca ultima tehnologie inseamna topirea muntilor mai eficient, nu ma incalzeste cu nimic. O alternativa cel putin puerila si neinformata, dar pe care o consider de mai mult simt e exploatarea in galerii, cu ultimele tehnologii evident :). Mai in gluma mai in serios: mai facem un drum, mai extragem niste aur :))
Un lucru v-as ruga, in incercarea de manipulare cu situatia precara actuala a tarii (seamana mult cu politica USL), incetati cu povestile de genul scapam de FMI. In schimb sunt constient si de varianta care se apropie tot mai mult: sa fim obligati sa exploatam aurul, sau sa ni-l exploateze altii in schimbul datoriilor. Macar putem zice ca n-am facut-o cu mana noastra. Desi probabil oameni unelte sunt suficienti pe pamant.
Last post on this subject, numai bine romani!
cred ca ar trebui schimbat softul care arata doar subiectul in cazul comentariilor negative...
doar pt domnul constantin barbu: ati fost la rosia montana? asa, de curiozitate...
este primul articol pe care-l citesc despre rmgc cu atatea comentarii pozitive. e trist. e clar ca acesti oameni nu vor sa vada intregul adevar, dar vreau totusi sa fac cateva mentiuni pt comentatori:
1. nu putem renunta la FMI prin proiectul rmgc. doar anul acesta avem de returnat mai mult decat castigam in total, direct si indirect, din acest proiect. prin urmare, haideti sa nu mai dezinformam chiar in halul acesta grotesc. nu sunt fun fmi, dar aceste aberatii mincinoase ma scot din minti.
2. ideea ca putem face turism dupa rmgc mai abitir decat acum este cel putin cretina. oare acea persoana care a scris asta are copii? daca da, e trist.
3. discutia despre cianuri este cumva falsa. la fel si cea despre locurile de munca (asta a fost demonstrata si de referendumul din zona). intrebarea este ce dracu o sa faca oamenii respectivi dupa ce se termina proiectul? adica refuzam turismul acum doar pentru simplul motiv ca va fi mai ecologic dupa terminarea aurului? aurul ne incurca de fapt? lipsa unor solutii inseamna imbratisarea unei solutii extreme?
sunt foarte dezamagit de dvs pentru perpetuarea acestui trend pro rmgc. astea nu sunt stiri, sunt articole paltite, cum de altfel si recunoasteti. e trist pentru ceea ce putini dintre noi consideram singura sursa de stiri neutra, chiar atat de multi bani primiti incat nu mai conteaza miza jurnalistica implicita in conceptul de stiri calde?
multi prosti care stau in bucuresti pe banii aurului ce va sa vina si care habar nu au unde este rosia montana. si totusi, le doresc atata sanatate cata scarba imi provoaca mie. pentru simplu fapt ca prostia nu poate fi blamata.
Deasemenea te anunt ca turismul se practica in carierele mari, foste exploatari de minereu. La fel te anunt ca exista un plan de ecologizare al fiecarei exploatari fara de care nu se pot primi avizele favorabile. Eu mi-as pune energia in a face lobby pentru respectarea ecologizarii daca este pana acolo, nu pentru intreruperea exploatarii.
Ai scris de pe un calculator nu? Cate din materialele din el au provenit din exploatari de genul asta. Te-ai intrebat? Si mult mai important: tu ai fost la Rosia montana?!
am mai fost si la muzeul satului sa vad cum cautau stramosii celor de acolo aur, cat munceau si cum isi duceau traiul dupa o zi de munca in care adunau cateva grame.
acolo exista o sursa de venit DOAR pentru oamenii aia inca multe mii de ani. de ce nu impartiti aceste miliarde pe care le vanturati la numarul de locuitori per generatie? unde vreti sa ajunga aceste miliarde? la un stat care a demonstrat ca nu poate sa gestioneze in interesul national ABSOLUT NIMIC?
despre turism nu cred ca pot discuta cu dvs. mi-as pierde vremea. daca comparam turismul de cariera cu turismul dintr-o zona care are vestigii dacice...ei bine, suntem praf si gata.
De ce nu salvam alte sate cu vestigii daco-romane de 10 ori mai valoroase? Ce are RM cu atat mai special?
Articolul este clar publicitar, dar realitatea este ca mineritul a colapsat in Romania fiind ineficient si POLUANT! Redeschiderea exploatarilor la standarde de mediu viabile reprezinta sursa de venit si ecologizare. Nu vorbesc de RM sau RMGC. Asta e exemplul ala mediatizat si aruncat de la unii la altii pe voturi. Daca USL zice "nu" PDL zice "da" si invers. E taciunele ala incins.
Asa ca va intreb care este de fapt greseala aia de amploare pe care o facem?
istorie chiar mai putin decat matematica, vorba aia, aruncati cu sate de 10 ori mai valoroase ref vestigiile dacice din dreapta paginii cu Andreea Esca, editia princeps.
cat despre incercarea ultima, e de inteles. aveti de bifat si comentarii pro voiculescu, pro marga, pro vanghelie si pro becali. stiu si va inteleg. e greu sa castigi bani intr-o guvernare de stanga. noroc ca va pune ponta la dispozitie un internet cafe in toata regula, sa schimbati ip-urile la 5 minute.
2. avand in vedere ca se va investi in reabilitarea patrimoniului si in infrastructura si in reecologizare (ca in prezent zona e poluata, patrimoniul e in stare de degradare si infastructura e trista) turismul se va putea face dupa terminarea proiectului.
3. nu e vorba ca oamenii de acolo refuza turismul, ci pur si simplu nu e fezabil, e doar un cuvant folosit de ONGistii care si-au tras pensiune pe fonduri straine. si ce vor face motii pana peste 30 de ani daca nu se face proiectul? e simplu, vor muri de foame sau vor pleca. asta va doriti?
Nu vad de ce aurul de la Rosia Montana trebuie sa fie o problema in care sa hotarasca exclusiv cei de acolo. Poluarea cu cianura care s-a produs la Baia Mare a afectat foarte multi oameni din Ungaria. Oamenii aceia nu au avut nimic de castigat nici ca joburi, nici ca educatie pentru copii. Nu vreau sa se intample acest lucru si in Romania.
Tot bati toba ca aduceti (ca doar esti din gasca RMGC) miliarde de dolari la bugetul de stat. Sunt curios daca veti aduce miliarde de dolari la bugetul pe un an sau la bugetul pe 20 de ani? Peste douazeci de ani, din cauza inflatiei, poate un miliard de dolari va valora cat valoreaza azi o suta de milioane de dolari. Adica mai nimic...
Nu mai bagati oamenii de la Rosia Montana in fata de parca ati face acest lucru pentru binele zonei! In mod evident ca isi doresc sa se faca proiectul din doua motive. Mai intai le-ati bagat de 13 ani in cap ideea ca daca se face proiectul se vor scalda in aur (se vor scalda in apa cu cianuri dar asta este alta treaba). Iar al doilea motiv, probabil ca rosienii sunt prea lenesi ca sa faca altceva decat sa astepte sa se scalde in aur.
Jumatate din Moldova a plecat la munca in afara, dar nu te vad cainindu-i pe bietii moldoveni. In schimb rosiienilor le pica rangul daca se duc in alta parte sa munceasca.
2. sigur se va face turism din banii obtinuti, cum si sosele se fac din rovigneta, se planteaza copaci din taxa de mediu, voi avea eu pensie raportat la cat am cotizat si servicii medicale raportate asisderea. iar din impozitele de la firme se reinvestesc sume pentru incurajarea mediului privat, din amenzile de circulatie au si politistii bani de motorina sa circule pe A1 si A2 pe cat de des ar trebui etc. ori sunteti naiv, ori ma credeti prost.
3. nu stiu cine este interesat dintre noi 2, eu am numele real pe site, daca sunteti curios la ce ONG lucrez puteti verifica:-)
Numai bine!
usl=pdl=coruptie. presa romaneasca=interesele mogulior mari si mici
Nu avem in acest moment clasa politica sau popor care sa fie in stare sa gestioneze un asemenea proiect periculos. Punct.
In 2000 PIB-ul Romaniei (ala pe care se bazeaza bugetul) era de 40,3 mld euro.
In 2011 PIB-ul Romaniei a fost de 136,6 mld euro.
Adica a crescut de peste 3 ori in intervalul dintre semnarea contractului cu RMGC si ziua de azi. Si a crescut fara a extrage aur de la Rosia Montana.
Nu suntem atat de saraci pe cat ne spuneti voi ca suntem.
De cei din Moldova de ce nu va intereseaza? Ca si acolo e saracie si somaj. Atat ca nu au aur.
Nu mai siluiti Mama Natura. Ganditi si creati plus-valoare.
Altfel... DE CE, din toate zonele alea nici una n-a reusit sa-si revina pana acum? Ce, alte activitati nu mai exista pe lumea asta? DE CE in zonele alea nu se mai pot desfasura activitati dupa terminarea mineritului?
Pentru ca mineritul OMOARA zonele in care se desfasoara, uite- d'AIA!
Spre deosebire de paduri, pasuni samd., nici aurul nici alte substante minerale nu sunt regenerabile! Dupa ce se termina - ceau-bau! ADIO "dezvoltare" adio viatza!
Treziți-vă, români, din această afacere murdară ar câștiga doar RMGC și politicienii nevertebrați care ar înlesni acest jaf la drumul mare!
Iar voi, postacilor, dacă sunteți români, mi-e milă de voi. Sunteți o rușine pe obrazul țării!
ttp://www.slideshare.net/Tivadar/mineritul-cu-cianuri
Povestea unei mine de aur din turcia cu acelasi actionar ca la Rosia Montana: Gabriel Resources.
Acelasi actionar, aceeasi poveste va fi si la noi.
A pune in aceeasi oala un zacamant de aur cu toate ramurile mineritului inchise dupa '89, este la fel de superficial, si iluzoriu pentru mandria ranita a romanului, ca a crede in cele 10000 de locuri de munca care ar aparea la Rosia Montana. Sau alte cifre atragatoare, promisiuni de ecologizare a zonei.
Care sunt celelalte 30 de exploatari de dimensiunea celei de la Rosia Montana, care ar putea fi redeschise? Ce legatura concreta are Rosia Montana Gold Corporation cu relansarea intregii industrii de minerit a Romaniei?
nu am o parere foarte clara despre Rosia Montana, dar cand vad cum abordeaza problema cei care vor sa o exploateze, mi-e clar ca nu sunt deloc niste indivizi cu respect
Nu e plauzibil sa credem ca in 15 ian postacul cu plusurile era la servici iar astazi nu mai e (s-au i-au dat alta treaba, poate pe alt forum)?
Sau poate ca a fost un efort prea mare sa te loghezi si sa te deloghezi de zeci de ori doar ca sa dai plusuri si minusuri si acum nu mai ai chef sa o iei de la capat
:)
Concluzie: argumente pro stil politicianist, fara baza reala, decat partea ca o ducem foarte rau, dar nu are nici o legatura cu proiectul RMGC. Asta inseamna de fapt spalare de creier - asocieri gresite si iluzii: viata mai buna! :)
Amuzant e stilul negandit de manipulare, in loc sa incerce sa vina cu argumente reale si comentarii bune si fara spam-ul evident, au preferat un stil evident de manipulare si respingator, cel putin mie.
eu cred ca ar trebui sa continuati sa bateti pe la porti cu un kil de orez si unul de zahar, pentru ca nu-i asa grija pentru oameni este esentiala. folosind astfel de abordari nu faceti decat sa starniti ilaritate. cand o sa incercati sa vorbiti serios despre proiect veti fi primiti cu zambete condescendente si batai pe umar.
oamenii politici de la noi sunt o adunatura de gasti cu interese mercantile evidente. dar viata i-a facut sa inteleaga ca nu se pot intinde mai mult decat e cazul. de aia sunt reticenti in a aproba asa ceva. pentru ca mamaliga explodeaza rar dar cand explodeaza nu e bine sa te afli in prezidiu, ca sa zic asa.
stapanii vostri nu inteleg ceva esential. cu cat cineva strain se zbate de ani de zile sa te convinga cat de mult iti vrea binele cu atat mai multa neincredere va trezi.
1. Ma bucur ca este clar subliniat faptul ca acest articol este sustinut de RMCG , adica de aici se poate intelege ca articolul nu este neaparat obiectiv in ceea ce priveste exploatarea de la Rosia Montana.
2. Graficul privind locurile de munca e foarte irelevant : sub nici o forma nu putem compara Romania si Canada (hai sa ne referim doar la suprafata tarii, la resursele detinute de fiecare tara si mai sunt multe altele aspecte de considerat ). In acelasi grafic se poate observa faptul ca Romania are locuri de munca in minerit cat Italia , Irlanda , Findlanda si Suedia la un loc.
Din cate stiu eu exista o tendinta la nivel golbal , cat si la nivelul uniunii europene de scadere in ceea ce priveste exploatariile de resurse (se doreste o crestere economica din alte surse nu neaparat din exploatarii). Prin urmare ma indoiesc ca acest fenomen de scaderea a locurilor de munca in acest domeniu este doar in Romania.
3. Acest articol nu prezinta nici un graphic despre nivelul de redeventa obtinute de stat in cazurile tarilor prezetate in acetse grafice.(nu este in interesul RMGC)
Nu judec articolul prezentat pentru ca specifica din start ca acest articol e sustinut de RMGC.
In ceea ce priveste nenumaratele comentarii despre nevoia locurilor de munca si cum acest proiect ar crea locuri de munca, vreau doar sa specific ca locurile de munca create sunt foarte putine. O technologie mai moderna nu implica neaparat angajarea minerilor asa cum ii stim noi in Romania ..... In plus acesta zona a Rosiei Montana este declarata zona monoindustriala ...ceea ce face foarte dificil poate chiar imposibil crearea de locuri de munca in alte domenii in afara mineritului ( strategia governului roman de dezvoltarea).
Consider ca fiecare dintre noi, cei care citesc si asculta diferite stiri are datoria de a macera fiecare stire in parte , de a cauta sa cunoasca sursa stiri tocmai pentru a nu fii manipulat
In concluzie daca adunam 16 taxa pe profit si 4 redeventa tot nu ajungem noi la cei 24, 5.
PS; vreau sa mentionez ca am simplificat putin discutia ptr ca in sine procesul de taxare e mult mai complex.
Din fericire ai un stil simplu si personal de exprimare, drept urmare, as presupune ca esti unul si acelasi (inavero73) cu: sonnia, Iustin C., iar din pattern de nume si atat as zice ca si Calinu, e cel putin tovaras cu tine :P pe langa restul de nick-uri fictive :). Just a wild guess, nu ca ar conta!
De acord cu gestiunea statului si exploatarea cand are rost. Daca e vorba doar de bani, bani se pot face in multe feluri. E nevoie doar de aceasi motivatie care lipseste momentan si trage tara in jos.
"E frumoasa Romania, pacat ca-i locuita!". Daca problema locuirii nu o putem rezolva, macar sa o lasam frumoasa :))
Pentru postaci, cautati putin cine e Beny Steinmetz, ce a facut in alte parti, si dupa aia vedeti daca e OK sa fiti cozi de topor.