(P) Metalele rare de la Rosia Montana: exista sau nu exista?

de     Smile Media
Vineri, 4 octombrie 2013, 9:06 Rosia Montana - Monitorizare


Una dintre intrebarile constante, atunci cand se vorbeste despre exploatarea aurifera de la Rosia Montana, se refera la celelalte metale care ar putea fi descoperite in minereul prelucrat. De la bun inceput trebuie precizat ca cel mai comun metal care se gaseste alaturi de aur este argintul. Minereul mai include, desigur, si alte minerale sau metale, insa in cantitati pe care le-ai putea gasi, sa zicem, intr-o galeata de pamant din curtea blocului sau din gradina.Au circulat in ultima perioada teorii conform carora ar fi acolo metale rare in cantitati diferite - ba in starea cea mai pura, ba in cantitati "inestimabile".

La Rosia Montana aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor. De altfel, licenta detinuta de RMGC acorda drept de exploatare strict pentru aur si argint, iar compania si-a demonstrat transparenta prin publicarea integrala a raportului tehnic (actualizat in 2012).
 • La Rosia Montana s-a derulat cel mai amplu program de cercetare geologica din Romania.
In etapa de explorare a zacamantului de la Rosia Montana, RMGC a derulat un program amplu de cercetare (1997-2006), care a inclus peste 1.000 de foraje, pentru a intelege mai bine structura geologica atat de suprafata, cat si de adancime. Pe parcursul acestui program s-au recoltat peste 200.000 de probe care au fost analizate pentru a afla cantitatea de aur si de argint existenta, precum si concentratia pentru alte 47 elemente identificate.

Programul s-a desfasurat in mod unitar pe toata suprafata perimetrului de licenta din Rosia Montana, care include toate cele 4 cariere propuse, care se suprapun pe exploatarea veche: Cetate, Carnic, Orlea si Jig. A fost, de altfel, cel mai extins si mai detaliat program de cercetare geologica realizat vreodata in cadrul unui proiect minier din Romania.

Acest program a fost verificat si monitorizat in mod independent de experti si firme de consultanta romanesti si internationale (din SUA, Canada si Australia), pe diverse domenii de expertiza, iar datele se afla la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

 • Aurul si argintul, singurele metale care pot fi valorificate.

In urma studiilor specialistilor a reiesit ca la Rosia Montana exista resurse de 330 tone de aur si 1.600 de tone de argint.
In ceea ce priveste continutul altor metale in minereu, rezultatele obtinute nu prezinta concentratii suficient de importante pentru ca acestea sa fie extrase si valorificate economic. Cu alte cuvinte, ele nu pot fi recuperate in cadrul procesului de prelucrare a minereului.

Cea mai mare parte a continuturilor sunt apropiate de continutul mediu al acelui element in scoarta terestra -fondul natural-, de multe ori fiind chiar mai mici decat acesta (asa cum este cazul cu celebrele metale Uraniu, Germaniu, Nichel sau Strontiu). In putinele cazuri in care valorile sunt mai mari decat media in scoarta terestra, ele nu pot fi considerate recuperabile, fiind mult sub limita exploatabila intr-un proces tehnologic, la scara industriala. Ca sa poata fi exploatate, continuturile acestor elemente trebuie sa fie de mii sau chiar de zeci de mii de ori mai mari. 

Stiati ca:
 • RMGC a investit aproape 100 de milioane de dolari in programul de explorare geologica?
 • La Rosia Montana, RMGC a efectuat 1200 de foraje pana la 300 metri adancime, pentru 47 de elemente chimice?
 • La Rosia Montana exista rezerve de 314 tone de aur, din care numai 80% vor fi recuperate, adica 251 tone? Prin extragere si prelucrare se obtine un randament de extractie de cca. 80%.
 • Aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor
 • ANRM confirma: celelalte metale identificate sunt sub gradul de a fi exploatate
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si-a exprimat pozitia oficiala cu privire la acest subiect intr-un comunicat publicat de Agerpres. "In afara de aur si argint, celelalte metale identificate in zacamantul de la Rosia Montana sunt sub gradul de a fi exploatate", a afirmat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, dupa audierile din Comisia Speciala parlamentara pentru proiectul minier din Muntii Apuseni. Oficialul ANRM a mai mentionat ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legii si proiectului de acord care asteapta votul Parlamentului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


18342 vizualizari

 • +45 (59 voturi)    
  să fiți voi sănătoși .. (Vineri, 4 octombrie 2013, 9:18)

  yoko ono [utilizator]

  ați băgat 100 mil dolari în foraje, analize ..
  Cine v-a pus ?
  Eu ? Mihai din Cluj ? Vasile de la București ?
  Nu.
  Să-l felicitați pe ăla de v-a pus să faceți analize.

  Hai, drum bun și cale bătută.
 • +64 (72 voturi)    
  Institutul Geologic sau Gold Corporation (Vineri, 4 octombrie 2013, 9:22)

  cato [utilizator]

  Institutul Geologic e cea mai importanta institutie din tara si spune ca sunt metale rare importante. Cei care vor sa le ia gratis spun ca nu prea sunt.
  Pe cine sa credem oare?
 • +41 (47 voturi)    
  uite informatii fara (P) (Vineri, 4 octombrie 2013, 9:39)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  Aurel Santimbrean - "Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale."
 • +29 (33 voturi)    
  si, pana la urma, (Vineri, 4 octombrie 2013, 9:45)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  despre ce vorbim aici? Vorbim despre istorie, cultura, natura, comunitate, legi, iar RMGC le vrea pe toate praf.

  remegeceule, vezi-ti de drum, ca-i bai.
 • +19 (25 voturi)    
  e oarecum irelevant... (Vineri, 4 octombrie 2013, 9:51)

  liviu_ [utilizator]

  tot o sa distruga zona aia (chiar si fara cianuri)
  tot nustiu cate zeci sua sute de tone zilnic de dinamita o sa fie detonate timp de 30 de ani ....
  tot o sa ne vindem auru pe MULT mai putin decat ar trebui....
  singura diferenta e daca o sa ne luam o teapa de "numai" cateva miliarde/zeci de miliarde sau mai mult de atat.... dar tot teapa si furt pe fata o sa fie
 • +30 (32 voturi)    
  publicitate (Vineri, 4 octombrie 2013, 10:09)

  RazvanLuca [utilizator]

  acest articol este marcat cu p, deci este un articol publicitar.

  a se citi tinand cont de faptul ca rmgc a scris si a platit pentru ca acest articol sa apara!!!
 • +21 (23 voturi)    
  ceata si fumigene (Vineri, 4 octombrie 2013, 11:08)

  sconcsu [utilizator]

  rmgc a preluat rezultatele cercetarii statului roman, ei doar prelucrand datele date moca de vanzatorii statului roman (intre ei ponta, alifie, basinica, sova, plumb, si multi altii)

  rmgc sa dovedeasca cele 1200 de forari prin rapoarte de lucru, martori, documente de plata ale forarilor si alte dovezi.

  daca nu mai sunt si alte zacaminte, sa ne lase si sa se duca in alta parte.
 • +29 (37 voturi)    
  care "peste 1000 de foraje"? (Vineri, 4 octombrie 2013, 11:13)

  Codruta N [utilizator]

  Vreau sa vad eu, PE TEREN, "forajele" alea!!
  Iar daca exista (lucru de care ma indoiesc PROFUND!), vreau sa vad carotele!!

  "Cercetare", my ass!! au luat moca rezultatele cercaterilor care existau la Institutul de Prospectiuni (care fusese dat la un pretz JALNIC, de statul roman, lui Tender) si de la MinVest!! Sa arate RMGC forajele si locurile de unde s-au luat probele!! ca stie ORICINE a lucrat in minerit ca locurile astea trebuiesc marcate!! Si ca trebuie sa exista probe-martor!!

  Si DE CAND a devenit Smile Media asa specialista in minerit?? Ia te uita, mai, frate!!
  Eu stiam ca-i agentie de publicitate!
 • +29 (31 voturi)    
  neincredere in datele ANRM (Vineri, 4 octombrie 2013, 11:30)

  rockdani [utilizator]

  "ANRM confirmă faptul că mai mulți funcționari ai agenției statului au participat la o expoziție minieră la Las Vegas pe banii companiei private Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un răspuns oficial către RISE Project. Trei membri din conducerea agenției au petrecut opt zile în toamna anului 2000 în capitala mondială a jocurilor de noroc : Sorin Horia Rădulescu, vicepreședintele ANRM, Gicu Boroși și Laurențiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM". Este un fragment din investigatia RiseProject. O institutie care accepta favoruri de la o companie privata nu mai poate fi creditata cu 100% incredere. De ce am crede ANRM-ul si nu Institutul Geologic roman, care documenteaza cu totul alte date referitoare la minereurile prospectate la Rosia Montana?
 • +16 (22 voturi)    
  Daca chiar nu sunt, puneti-le in contract (Vineri, 4 octombrie 2013, 11:41)

  Alui [utilizator]

  ca n-aveti nimic de pierdut!
  Oricum problema e barajul pentru lacul de decantare. Roca care trebuie sa-l sustina e fisurata, asa ca o nenorocire ar fi o chestiune de timp daca se construieste. Daca se intampla ceva, raspundeti!
 • +11 (15 voturi)    
  pai cum sa le puna in contract? (Vineri, 4 octombrie 2013, 12:45)

  lucyan [utilizator]

  asta ar insemna sa le recunoasca dar mai important, metoda folosita de ei (cianurearea) este cea mai ieftina metoda si nu permite exploatarea altor metale...
  oricum, cum pot sa cred niste firme straine au chiar romanesti(straine intereselor poporului) si sa nu tin cont de institutul geologic roman si de cercetarile facute pana in 1989? s-au evaporat cumva metalele rare?
  cum putem sa mergem pe mana rmcg ca s-au facut teste in canada si australia de firme renumite si ca aceste rezultate sunt corcte cand la noi in tara parca a inebunit toata lumea din politica si presa? numai cei care nu au prins o buicatica din ciolan mai vad proportiile dezastrului...
  cum sa cred ce zic cei de la rmcg cand tot ei recunosc ca au scos din tara peste 142000 tone minereu, chipurile pentru analize, pai mai au un pic si pana primesc aprobarea nu or sa mai aiba ce sa exploateze...statul roman nu a primit nimic, chiar daca au scos peste o tona de aur din acel minereu...
 • +22 (24 voturi)    
  articol smile media sau - (Vineri, 4 octombrie 2013, 13:21)

  gazpefoc [utilizator]

  cu alte cuvinte, publicitate. platita de RMGC evident.
 • +22 (26 voturi)    
  2B ^ ‫‫ 2B¬ (Vineri, 4 octombrie 2013, 14:27)

  cmariusalin [utilizator]

  Am trecut de mult de faza in care credem tot ce citim sau vedem la televizor.
  Pa Gabriel!
  PS. Vine ziua ta acusica :)
 • +17 (19 voturi)    
  semnal P (Vineri, 4 octombrie 2013, 17:31)

  agent_smith [utilizator]

  Semnul P vine de la publicitate platita. Asta e viziunea companiei, nu adevarul. incearca si ei o campanie de promovarea intereselor. E foarte bine ca e doar P, noi nu prea credem reclamele oricum:)
 • +13 (15 voturi)    
  TELUR (Vineri, 4 octombrie 2013, 20:08)

  nick24 [utilizator]

  exista?
  ca toata lumea stie ca miza e telurul, foarte valoros si intotdeauna aflat in mici cantitati de oriunde se extrage in lume.
 • 0 (0 voturi)    
  faq (Vineri, 4 octombrie 2013, 21:18)

  liviusmaximus [utilizator]

  HN face P ? 3,14 -3,24? Pt frank? Ok, e misto si articolul din cotidianul ref la reluarea anchetei ref la rmgc ! Si e fara P...
 • +12 (16 voturi)    
  Hotia din contract ! (Vineri, 4 octombrie 2013, 22:29)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Singura exploatare din tara care are pretentia absurda si premeditata ,ca terenul pe perioada exploatarii sa fie PROPRIETATEA companiei RMGC ! Pe de alta parte ,reprezentantii RMGC , pretind in mod impertinent ca daca vor fi descoperite , alte metale rare ,pe parcursul exploatarii,vor solicita atunci LICENTA de EXPLOATARE statului roman !?Este evident ca nu vor mai avea nevoie de licenta ,DEOARECE SUNT PROPRIETARI pe acel minereu! Valoarea metalelor rare din Rosia Montana depaseste valoarea aurului : aprox. 70 mld. USD. Oare cata shpaga si-a luat Ponta?
 • +8 (12 voturi)    
  Da' cu cianura..cu otrava cum ramane? (Vineri, 4 octombrie 2013, 23:20)

  bigbrother [utilizator]

  Ca vad ca o dati in sus si in jos cu banii pe care i-ati investit, cate sapaturi ati facut..cum ramane cu distrugerile provocate in zona, cu enormitatea de lac de decantare, cu metalele rare din zona de care nu spuneti nimic, cu oamenii de acolo, cu gluma de locuri de munca pe care vreti sa le oferiti, cu suma ridicola pe care o oferiti ca redeventa si pot continua pana maine.

  Domnilor de la RMGC, NU va vom lasa sa rulati acest proiect, nu in conditiile impuse de voi. Nu va mai ambalati cu mesaje publicitare, jurnalisti platiti sa minta, reclame peste reclame, site-uri web etc. Incercati sa minimizati pierderile cat se mai poate.
 • -12 (12 voturi)    
  Publicitate (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 10:34)

  teodorg [utilizator]

  Nu inteleg de ce se comenteaza un articol publicitar.
 • -3 (5 voturi)    
  Rosia Montana (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 12:14)

  ovidiuszm [utilizator]

  Cred ca ar fi interesant de urmatorul urmatorul link, referitor la asa-zisele pretentii ale RMGC.

  http://www.monitoruljuridic.ro/act/acord-din-8-mai-2009-intre-guvernul-romaniei-si-guvernul-canadei-pentru-promovarea-si-protejarea-reciproca-a-investitiilor-emitent-act-international-113772.html
 • +11 (15 voturi)    
  Intrebare (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 14:44)

  Cia-Nuru [utilizator]

  Mai RMGC, de ce dai banii pe prostii si nu iei dulciuri la copii? - ca sa parafrazez o glumita a copilariei mele. Bani aruncati in vant cu articole de-astea. Nu va mai obositi. Drum bun, pa, pa!
 • +12 (16 voturi)    
  Specialistii... (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 16:02)

  sigi [utilizator]

  Citez : "In urma studiilor specialistilor a reiesit ca la Rosia Montana exista resurse de 330 tone de aur si 1.600 de tone de argint."

  Acesti specialisti sunt platiti de aceeasi care platesc toate televiziunile,presa scrisa,...ca sa declare DOAR ATATEA RESURSE.Nu mai pot sa deschid o pagina pe browser,in youtube sau altundeva,fara sa ma bata ei prieteneste pe umar si cu dragoste pentru binele si bunastarea mea ,sa ma imbie sa spun da pentru exploatare.Va "iubesc " si eu si va voi "sustine" in Piata Universitatii,spunand NU EXPLOATARII.
 • -4 (10 voturi)    
  Exista/nu exista (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 22:34)

  Nescu.iu [utilizator]

  Si chiar daca ar exista, aprobarea exploatarii se face oricum doar pe aur si argint nu? Cu ce ar influenta aceasta existenta mineritul de acolo?
 • +4 (4 voturi)    
  gargara oficiala (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 23:14)

  lucis [utilizator]

  si in America "cercetatorii" care dovedeau ca sunt curate si uscate exploatarile gazelor de sist erau platiti tot de firmele care exploatau. Asa cum comenteaza cei care au lucrat in domeniu, datele de baza cu privire la zacamintul de la Rosia le-a dat statul roman firmei moca. Desi cred ca firma minte cu costuri de "cercetare" de 100 mil dolari cred ca nici maicutele de la manastire nu cred ca o firma cheltuie atit fara sa fie convinsi ca vor recupera de mii de ori..
  Concluzia este aceiasi: exista si alte metale rare extractabile neluate in consideratie sau subevaluate ca si valoarea exploatarii cu redeventa mica si pescges mare pt guvernanti. In Honduras s-a cintat acelasi slagar cu siguranta exploatarii si multe locuri de munca iar acum bastinasii au ramas someri , bolnavi si demonstreaza in van aratind cit de bolnavi le sunt copiii de la deseurile exploatarii. Iesiti din casa .
 • -7 (11 voturi)    
  Poate (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 23:16)

  Geoggiiuta [utilizator]

  Dar asta nu e un motiv pentru ca exploatarea sa nu fie facuta. Atat am de zis~
 • +8 (8 voturi)    
  Mincinoşi plătiţi de RMGC (Duminică, 6 octombrie 2013, 8:16)

  Ana Armanca [utilizator]

  Potrivit unui studiu făcut în 1973 la Institutul de cercetări miniere de la Baia Mare), la Roşia Montană există:
  Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
  Argint: 7-11 gr/tona de minereu
  Germaniu: 20 gr/ tona de minereu
  Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
  Titan: 1000 gr/tona
  Nichel: 30 gr/tona
  Crom: 50 gr/tona,
  Cobalt: 30 gr/tona
  Galiu: 300 gr/tona
  Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
  Bismut: 20 gr/tona,
  Feldspat potasic,
  Posibil să mai existe şi alte metale rare. El se referă la sterilul de la Roşia Montană.

  Când l-aţi avut invitat la Hotnews pe Dragoş Tudose şi l-am întrebat ce se întâmplă cu metalele rare mi-a răspuns că le vom găsi în iazul cu cianuri.
  Învitaţi la DIGI 24 trei din conducerea RMGC,.Cecilia Szentesy, director de proiectare tehnica la RMGC spunea:
  - explorarea ne-a costat 100 milioane Eur
  - în perimentrul obţinut de noi pentru exploatare există 300 tone aur
  - sub siturile istorice există 200 tone aur
  - proximitatea zonei pe care o avem în exploatare este foarte atractivă din punct de vedere al zăcămintelor.

  La Comisia Specială de la Parlament George Maior a spus că România trebuie să-şi evalueze singură zăcămintele.
 • +1 (3 voturi)    
  Întrebare pentru cel care a scris articolul (Duminică, 6 octombrie 2013, 10:29)

  Ana Armanca [utilizator]

  O întrebare pentru cel care a scris articolul: arătaţi-mi mina de pe planeta Pământ unde în zăcământul aurifer se găseşte numai argint.
  Când vreţi să manipulaţi, mai puneţi mâna şi documentaţi-vă.
 • -1 (9 voturi)    
  NU EXISTA METALE RARE (Duminică, 6 octombrie 2013, 18:16)

  Savitar [utilizator]

  cel putin nu in cantitati economice de exploatat.
  Unele nu exista deloc. Observ ca lumea este puternic brainwashed iar unii pe langa faptul ca nu au cunostinte in domeniu nici macar nu vor sa faca un exercitiu de logica elementara.
  Celor care spun ca Uzina Baia Mare a descoperit nush ce continuturi, sau care dau crezare unui articol toxic de pe net cu geologul ala, le spun ca se inseala, amarnic.
  Pentru un zacamant de genul asta e necesara o prospectiune/explorare de detaliu, lucru care nu s-a facut in vremurile ceausiste.
  Zacamantul e de tip hidrotermal, unele metale enumerate de cei de mai sus nu pot exista in domeniul de temperaturi al metalogeniei caracteristice acestui tip de zacaminte.
  Cireasa de pe tort este acel feldspat potasic despre care se vorbeste.
  Oameni buni, un simplu search pe Google v-ar lamuri. Feldspatul potasic, ortoza pe romaneste, se gaseste in roci intruzive si acide, in granitoide mai bine zis. La Rosia rocile sunt extruzive, andezite si dacite, corespondentul de suprafata al bazaltului, alcatuite in principal din felspati plagioclazi...SODICI.

  Asta e, poporul roman e isteric si nu gandeste, deloc, nu e de mirare ca dark ages au tinut 500 de ani mai mult la noi.
 • +1 (1 vot)    
  :D (Luni, 7 octombrie 2013, 2:02)

  ciusca [utilizator]

  Dacă feldspatul potasic a ajuns în lista de metale rare... aferim!
 • 0 (0 voturi)    
  Mitologia la romani- singura forma de cunoastere (Miercuri, 9 octombrie 2013, 10:34)

  D_Poroineanu [utilizator]

  Am citit si eu documentele de la IGR si de la Academie. Niste chestii comice adunate in documente nesemnate. Cind dl Isarescu, academician, o sa -si puna semnatura pe acel document redactat de femeia de servici o sa cred ceva.
  Stiu ca hartile geologice de exploatare costa extrem de scump; 2000 euro o carota, daca s-au facut 1000 si e minim cit trebuia deci 2M EURO. In Canada sunt mii de companii ca si Gabriel sau mai mici care scormonesc teritoriul dupa minerale, cind gasesc si intocmenst raportul N.I 43-101 si incepe treaba. la nou po-pulatia are opinii la mai tot; fotbal, politica, geologie, legislatie -etc.
 • 0 (0 voturi)    
  RMGC scrie pe voi (Joi, 10 octombrie 2013, 2:20)

  Asthazar [utilizator]

  "Cu alte cuvinte, ele nu pot fi recuperate in cadrul procesului de prelucrare a minereului."

  Pai cum sa poata fi recuperate can procesul de recuperare propus DISTRUGE majoritatea resurselor de-acolo?
 • 0 (0 voturi)    
  Adular (Vineri, 11 octombrie 2013, 13:58)

  GeorgeMiron [anonim]

  @ Archaeocyathus

  La Rosia Montana feldspatul potasic este adular (forma ce apare in depozitele hidortermale) si nu ortoclaz.

  Termenul de feldspat potasic desemneaza un grup de minerale (adular, ortoclaz, microclin, etc.).


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Alegeri 2020, sondaj la iesirea de la urne
Alegeri 2020, sondaj la iesirea de la urne:- Cum ati votat de data aceasta?- Cu masca, cu manusi si cu dezinfectant.- Dar cu cine ati votat?- Am pus stampila pe prima pagina, nu vedeam prea bine din cauza vizierei....
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by