(P) Are sanse Rosia Montana sa intre in UNESCO?

de     SmileMedia
Marţi, 5 noiembrie 2013, 12:45 Rosia Montana - IstoricRosia Montana este o comunitate miniera cu o traditie de 2000 de ani. Aici, oamenii si mineritul coexista din cele mai vechi timpuri. Mineritul a creat patrimoniul din localitate si tot el a facut din intreaga zona a Muntilor Apuseni un important centru economic al Romaniei.

Posibilitatea ca Rosia Montana sa fie inscrisa in lista siturilor protejate UNESCO reprezinta un subiect intens discutat in ultimii ani, in contextul investitiei miniere propuse aici. Experti romani si internationali au analizat subiectul si au explicat de mai multe ori de ce un asemenea demers NU este potrivit in acest moment.

Conform prevederilor Conventiei UNESCO, semnata de Romania, si Ghidului de intocmire a dosarului pentru inscrierea in Lista UNESCO, fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Ce spun oamenii: Vrem minerit si solutii pentru patrimoniu

Aproape 50 de comunitati din Muntii Apuseni au exprimat, prin scrisori trimise autoritatilor centrale in ultimii ani, sustinerea pentru proiectul minier si dezacordul cu privire la includerea pe lista UNESCO a Rosiei Montane. Opinia lor este ca demersul unor ONG-uri de includere a Rosiei Montane pe lista tentativa UNESCO este intreprins cu rea-credinta, fiind initiat exclusiv pentru a opri proiectul minier. Opozantii mineritului nu au oferit niciodata solutii alternative realiste, in absenta mineritului, pentru salvarea patrimoniului aflat in stare avansata de degradare.

Ce spun expertii: Tot mineritul poate salva si patrimoniul, daca e facut ca la carte

Acad. Razvan Theodorescu
, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, a declarat in 2011 ca nu trebuie facuta o alegere intre punerea in valoare a patrimoniului cultural si dezvoltarea industriala, ci trebuie gasita cea mai buna metoda prin care dezvoltarea industriala poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o solutie foarte viabila, care permite salvarea unei mosteniri culturale foarte importante pentru Apuseni si pentru Romania.

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM), format din specialisti cunoscuti din toate domeniile cercetarii si conservarii patrimoniului cultural, a analizat temeinic situatia si a publicat un volum impresionant pe tema patrimoniului din Rosia Montana. In 2011, acesti experti au concluzionat ca apelul la inscrierea Rosiei Montane in lista tentativa a Romaniei la UNESCO nu este decat o incercare de a stopa artificial un proiect industrial. Tehnic vorbind, si in cazul in care nominalizarea pentru inscrierea pe lista tentativa ar avea loc, in fapt o asemenea includere nu ar aduce,  imediat sau in viitorul mediu, nicio schimbare fizica in starea deplorabila a unora dintre monumentele locale. Pe termen mediu si lung, inseamna, de fapt, a arunca problema intr-un viitor la fel de lipsit de resurse financiare.

Potrivit studiului expertului UNESCO si membrului ICOMOS Dennis G. Rodwell, propunerea de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO contravine procedurilor institutiei si este nefondata. Fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Edward O'Hara, Raportor general pentru probleme de patrimoniu cultural, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spunea, inca din 2004, in cadrul unui Raport informativ ca
proiectul RMGC poate furniza baza economica pentru dezvoltarea durabila a intregii zone, determinand un impact pozitiv social si asupra mediului, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea culturala. Din punct de vedere al patrimoniului cultural, proiectul poate fi considerat ¬un proiect exemplar de dezvoltare responsabila¬.

Dr. Beatrice Cauuet, arheolog CNRS, Universitatea din Toulouse, a declarat in 2009, in cadrul raportului de cercetare arheologica preventiva ca este rezonabila ideea de a conserva o parte a lucrarilor miniere antice, asigurand acces public in conditii de siguranta, unde este posibil, si asigurand astfel un muzeu minier in situ in totalitate suportat de compania miniera.

David Jennings, arheolog britanic, CEO Oxford Archaeology Unit, este de parere ca ¬Programul National de Cercetare Alburnus Maior, infiintat ca un raspuns la propunerile aferente Proiectului Minier Aurifer Rosia Montana, reprezinta unul din cele mai mari proiecte de conservare a patrimoniului cultural realizate vreodata in Romania¬.

La Rosia Montana, salvarea patrimoniului a inceput deja

RMGC s-a angajat sa asigure salvarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural al zonei, in scop turistic. RMGC a investit deja 32 milioane de dolari pentru salvarea patrimoniului cultural din Rosia Montana, deruland in zona unul din cele mai mari programe de cercetare arheologica din istoria Romaniei, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute. RMGC urmeaza sa investeasca suplimentar, in paralel cu proiectul minier, peste 70 de milioane de dolari pentru restaurarea patrimoniului cultural al localitatii Rosia Montana. Abia dupa ce aceste investitii se vor fi derulat se poate discuta despre o eventuala inscriere in patrimoniul UNESCO.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5286 vizualizari

 • -3 (73 voturi)    
  Comentariu si intrebare (Marţi, 5 noiembrie 2013, 17:40)

  Arh. [utilizator]

  Desigur, este un articol publicitar si nu o ancheta de presa.

  Adevarul este ca experti romani si internationali au spus raspicat de ce Rosia Montana TREBUIE sa intre in patrimoniul UNESCO.

  Este doar un conflict, din pacate, dintre o parte a comunitatii locale careia RMGC i-a promis un trai mai bun si cealalta parte a comunitatii locale, care doreste sa locuiasca in continuare netulburata in Rosia Montana si imprejurimi, in armonie cu natura, pastrand traditiile si viata linistita pe acele pamanturi si nu stramutati in alte zone.

  Intrebare: dincolo de presiunea publica imensa pentru oprirea proiectului, avand in vedere faptul ca destul de multi localnici si-au exprimat optiunea ferma de a nu parasi casele si pamanturile din Rosia Montana pe care sunt proprietari, ve-ti incerca sa-i stramutati cu forta si sa incepeti proiectul?

  Multumesc!
 • -21 (53 voturi)    
  relocare fortata? (Marţi, 5 noiembrie 2013, 18:16)

  fartonicul [utilizator]

  mie teama ca se lasa cu ceva actiune daca se intampla asta acolo. ceva gen batalia de la bobalna.
 • -1 (79 voturi)    
  RMGC in Unesco (Marţi, 5 noiembrie 2013, 18:27)

  un dac [utilizator]

  Singurul aspect al povestii RMGC pe care nu-l inteleg absolut deloc este cum incearca sa ne explice ca fara munti e mai bine, ca poti face patrimoniu Unesco cu case si cimitire stramutate sau ca poti face turism cu un lac de cianura si un peisaj selenar.
  Inteleg orice, nevoie de bani, dorinta de a face profit, presiunea actionarilor etc. Dar prosteala asta pe fata nu o pot intelege. Exact cum nu-mi pot explica ratiunea prin care un ministru al culturii onest ar fi vreodata de acord cu acest proiect. Ministrul de finante, da. primul ministru, da, inteleg. Dar ministrul culturii, nici in ruptul capului nu pricep.
 • -10 (66 voturi)    
  Loterie ... (Marţi, 5 noiembrie 2013, 18:47)

  ding [utilizator]

  Insistenta cu care promovati proiectul RMGC in ultima perioada arata faptul ca nu mai credeti in sansele de a primi autorizatiile necesare.
  In acest context, demersul RMGC este o adevarata loterie. Acest lucru il simte si piata bursiera internationala avand in vedere evolutia pretului actiunilor RMGC.
  Cu cat promovati mai mult acest proiect cu atat mai mult ii veti motiva pe protestatarii anti-proiect.
 • -12 (64 voturi)    
  deci cum? (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:07)

  Codruta N [utilizator]

  Adica RMGC zice ca "demersul de inscriere a Rosiei Montane in UNESCO nu este decat o incercare de a stopa proiectul" - dar, in ACELASI timp, TOT RMGC zice ca "doar mineritul poate ajuta la inscrierea Rosiei Montane in UNESCO"???

  Pai daca "mineritul ajuta" - atunci, CUM anume inscrierea ACUM pe lista tentativa ar "stopa artificial proiectul"??? Cf. a ceea ce zice RMGC (ca mineritul "ajuta") de fapt inscrierea nu are chiar NICI O legatura cu mineritul, neh...?

  /
 • -18 (62 voturi)    
  Da, are! (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:34)

  marchi [utilizator]

  „ICOMOS solicită imperativ statului român salvarea patrimoniului cu semnificație excepțională de la Roșia Montană și avertizează asupra pericolului iminent reprezentat de exploatarea minieră RMGC.
  Specialiştii reuniţi la sesiunea anuală comună a Comitetului Executiv şi a Comitetului Consultativ al ICOMOS (organism consultativ al UNESCO pentru probleme de patrimoniu cultural) şi la Simpozionul Ştiinţific al organizaţiei, care se desfășoară între 6 şi 11 octombrie la San José, Costa Rica, au adoptat o nouă rezoluţie referitoare la Roşia Montană.
  Prin această rezoluţie, care urmează unei serii de astfel de luări de poziţie ale prestigioasei organizaţii, manifestate de-a lungul ultimului deceniu, se solicită imperativ autorităţilor române să-şi îndeplinească obligaţia de a proteja patrimoniul excepţional de la Roşia Montană, asumată şi prin adoptarea convenţiilor internaţionale relevante ale domeniului, şi să transforme acest loc într-un model pentru aplicarea unor politici şi programe de dezvoltare care să acorde precedenţă patrimoniului cultural.”

  http://www.simpara.ro/icomos-2013-rezolutie-rosia-montana-565.htm

  ///
 • -18 (58 voturi)    
  nu are sanse, (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:53)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  este o certitudine.

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/dezvaluire-bomba-a-fost-gasit-raportul-expertilor-de-la-oxford-pierdut-de-ministerul-culturii-concluziile-sterg-pe-jos-cu-propaganda-rmgc-rosia-montana-indeplineste-criteriile-unesco-99224.html

  http://totb.ro/exclusiv-totb-citeste-integral-raportul-specialistilor-straini-despre-importanta-rosiei-montane-pentru-patrimoniul-mondial-a-carui-existenta-a-fost-negata-de-ministerul-culturii/
 • -29 (45 voturi)    
  6,3 trilioane dolari (Marţi, 5 noiembrie 2013, 23:30)

  lambda [utilizator]

  aici un studiu interesant: http://apostoldoru.blogspot.ro/
 • +8 (72 voturi)    
  problemele se rezolva cu investitii (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 0:38)

  Lica.lica [utilizator]

  mai bine sa se dea drumul la proiectul minier, pentru ca in felul asta se va investi in patrimoniu si in plus zona se va dezvolta, se vor crea locuri de munca, oamenii vor putea duce o viata mai buna si le vor putea oferi copiilor un viitor mai bun. o simpla listare in UNESCO nu ar rezvolta niciuna dintre problemele zonei
 • -1 (15 voturi)    
  raspuns pentru Lica.lica (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 8:54)

  bispider [utilizator]

  Si spune-mi te rog ce crezi ca se va intampla cu tot sterilul plin de cianura atunci cand iazul de decantare va ceda? Doar zilele trecute s-a comemorat dezastrul de la Certej din anii 70, oare uitam atat de usor trecutul, oare suntem chiar atat de lacomi si lipsiti de gandire incat sa ignoram trecutul? Zona unde RMGC vrea sa aduca zecide tone de cianura e si o zona cu microseisme, ce vor produce fisuri prin care toata otrava se va scurge in panza freatica.
 • +3 (17 voturi)    
  mai intai (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:08)

  inavero73 [utilizator]

  eu cred ca zona are mai intai nevoie de solutii pentru rezolvarea problemelor si abia apoi sa ne gandim si la unesco. nu mai intai blocam zona si apoi dumnezeu cu mila...
 • 0 (16 voturi)    
  de ce acum? (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:18)

  AlexVranceanu [utilizator]

  Intrebarea pe care mi-o pun, este de ce acum? De ce nu s-a facut nici un demers pentru salvarea patrimoniului de la Rosia Montana. De ce cei de la RMGC sunt primii care restaureaza ceva in zona? Cat de independenti sunt cei care au facut studiul? Daca RMGC s-a angajat sa salveze patrimoniul, de ce se face asa mult tam-tam. Clar sunt alte interese.
 • +3 (17 voturi)    
  introducere cu forta in UNESCO? (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:35)

  Calinu. [utilizator]

  Totusi, nu inteleg cum ar putea fi inclusa Rosia Montana in UNESCO impotriva vointei oamenilor de acolo, se pot introduce lucruri cu forta pe lista? Si la urma urmei, sa ne uitam ce s-a intamplat cu Sarmizegetusa dupa ce s-a introdus in UNESCO, nu a fost protejata, in schimb a inceput sa se degradeze.
 • +4 (14 voturi)    
  Lucrul esential (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:44)

  norbri [utilizator]

  ce mi se pare esential in toata discutia este ce e trecut sub al doilea subtitlu, adica ce spun oamenii de acolo. iar ei vor minerit. acest lucru va aduce si solutii pentru patrimoniu, nu imi imaginez ca daca apare Rosia Montana pe o lista o sa se rezolve ca prin magie problemele patrimoniului. dar imi amintesc de unii care credeau ca totul se rezolva doar din liste si pe hartie...
 • -1 (17 voturi)    
  de ce sa nu se listeze dupa proiectul minier? (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:47)

  dantastik [utilizator]

  Chiar asa, de ce sa nu se incerce listarea Unesco dupa ce se incheie proiectul minier? In felul asta zona se va fi dezvoltat datorita mineritului si se va fi investit in patrimoniu prin proiectul minier.
 • +1 (17 voturi)    
  rampa (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 10:54)

  teodor.h [utilizator]

  cred ca intrarea in unesco e mai mult o rampa de exonerare, nu ne mai asumam responsabilitatea pentru zona, nu mai investim, nu mai ajutam, nu mai facem minerit ca sa fie locuri de munca. deci e prcatic o condamnare
 • -1 (13 voturi)    
  Întrebare... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:30)

  Geos Costan [utilizator]

  Dacă proiectul pică, şi sper să pice (pentru că nu există doar o singură soluţie pentru o problemă), nu există posibilitatea utilizării fondurilor europene pentru bunurile de patrimoniu? Nu de alta, dar dacă începe mineritul, după 20 ani, cine mai are grijă de patrimoniu? Şi mai ales de galeriile romane? Că nu va mai locui nimeni în zonă.
 • +3 (15 voturi)    
  resurse blocate (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 15:38)

  eleiele [utilizator]

  @lica - dincolo de investitii, mie aspectul esential mi se pare tocmai faptul ca ni se blocheaza niste resurse iportate, adica nu le vom mai putea exploata. poate unii au un interes sa nu ne folosm de ele si sa ridicam economia
 • +3 (17 voturi)    
  2 categorii (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 15:48)

  adi24 [utilizator]

  marki, unii doar solicita, altii si investesc si fac ceva concret. dintre astia, ii prefer pe cei care investesc si care chiar sustin patrimoniul
 • +5 (15 voturi)    
  potential (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 15:50)

  adi24 [utilizator]

  un dac, ministrul culturii a observat potentialul investitiilor petru ca se va investi in reabilitarea si ingrijirea patrimoniului, in promovarea sa...
 • +8 (28 voturi)    
  RMGC nu se dezminte... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 16:24)

  ding [utilizator]

  ... manipulare pe toate planurile. Toate comentariile de la acest articol au primit un numar considerabil de minusuri in decurs de o zi. Se vede clar ca cineva a fost platit sa creeze conturi de utilizator si sa dea minusuri. De ce spun asta? Dintre cei 40-50 de utilizatori care ar fi trebuit sa dea aceste minusuri s-ar fi gasit cel putin 5-10 care sa si aduca contra argumente la ceea ce s-a postat. Cel putin acesta este trendul pe Hotnews. De data asta nu s-a intamplat. Rusinica domnilor de la RMGC!
 • +1 (23 voturi)    
  Unesco nu rezolva nimic (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 17:10)

  AlinaElena1 [anonim]

  nu cred ca simpla includere a Rosiei Montane pe o lista o va ajuta sa-i fie mai bine, patrimoniul si nu numai au nevoie de investitii chiar si cu includerea in Unesco. Iar in afara de Sighisoara, restul obiectivelor Unesco din Romania nu le vad fiind prea vizitate sau prea castigate de pe urma acestei onorifice distinctii
 • 0 (0 voturi)    
  Patrimoniul Unesco (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 22:47)

  Kyky [utilizator]

  Am inteles de la comentatori ca mineritul este Solutia care rezolva toate problemele zonei:
  Hai sa luam un studiu concret: Republica Democrata Congo unde statul a recurs la minerit pentru relansarea economiei, care sunt efectele?
  \S-a dublat salariul ? a ajuns 1,83 USd pe zi. aproape 4 Ron .
  According to the Congolese government, Canadian companies in 2009 held US$4.5 billion in mining-related investments in the DR Congo.[24] The DRC ranked either first or second-largest among African countries for Canadian mining at the end of the 2000s.[25] The Government of Canada reported 28 Canadian mining and exploration companies operating in the D.R. Congo between 2001 and 2009, with four carrying out commercial-scale extraction; collectively, these companies' assets in the DRC ranged between Cdn.$161 mill. in 2003 and $5.2 bill. in 2008.[25] The Government of Canada's mining ministry, Natural Resources Canada estimated that in 2009, Canadian-owned mining assets in the D.R. Congo were valued at Cdn.$3.3 billion, ten times more than in 2001, making them the second-highest African share after Madagascar, and representing a sixth of total Canadian mining assets in Africa.[25] Natural Resources Canada valued Canadian mining assets in the DRC at Cdn.$2.6 bn. in 2011.[26]
  "much of the finance sustaining the civil wars in Africa, especially in the Democratic Republic of the Congo, is directly connected to Coltan profits" (DCA 2006, pp 1).
  The exploitation of natural resources is directly related to the ongoing conflict in the region and subsequent humanitarian crises.[7][63][64] These health impacts come from labor, human rights violations, and collapse of social norms.

  Intrebarea de baza este urmatoarea, pentru comentatorii care slujesc RMGC: merita banii primiti de la RMGC? Cititi un pic despre mineritul in Congo.

  Poate data viitoare cand RMGC va va spune ca totul este ok , va veti gandi de doua ori.
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Duminică, 10 noiembrie 2013, 20:20)

  Marioara77 [utilizator]

  RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă. Mineritul modern reprezintă o sursă sigură pentru dezvoltarea și menținerea biodiversității pe termen lung. Proiectul Roșia Montană are o componentă importantă dedicată activităților de ecologizare și monitorizare a mediului înconjurător.
 • 0 (0 voturi)    
  Criteriile UNESCO (Luni, 11 noiembrie 2013, 1:12)

  MihaelaNedelcu [anonim]

  Conform criteriilor UNESCO, Rosia Montana are sanse foarte mari sa intre sub patrimoniul UNESCO - http://whc.unesco.org/en/criteria/. Va rog sa le cititi si sa judecati singuri care sunt sansele si sa nu va luati dupa articole mincinoase ca acesta.
 • 0 (0 voturi)    
  adevar (Luni, 11 noiembrie 2013, 20:38)

  MarcelGusti [anonim]

  In localitatea noastra sa facut minerit de peste 2000 de ani. Proiectul miner de la Rosia Montana va aduce mii de locuri de munca si va aduce bunastare locuitoriilor din zona !!
 • +1 (1 vot)    
  RMGC investeste!!! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 23:05)

  Marioara77 [utilizator]

  De ce nu s-a gandit nimeni inainte sa vina investitorii la Rosia Montana sa o introduca in patrimoniul UNESCO??? Proiectul RMGC prevede restaurarea şi conservarea clădirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare, şi amenajarea zonei pentru locuit şi în scopuri turistice. Până în prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea şi restaurarea patrimoniului local şi va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a patrimoniului din Roşia Montană.
 • 0 (0 voturi)    
  unesco ... ce gluma buna... (Joi, 21 noiembrie 2013, 14:29)

  TinaMucea [utilizator]

  Mineritul modern înseamnă grijă și respect pentru mediul înconjurător! Garanția financiară agreată cu autoritatea de mediu pentru proiectul Roșia Montană se ridică la nivelul de 146 de milioane de dolari. Această sumă va acoperi în orice moment costurile lucrărilor de închidere, reabilitare și monitorizare pe termen lung a amplasamentului minier din Munții Apuseni


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Străzile din București....
Doi polițisti găsesc un cadavru pe strada Edgar Quinet din București... Scoate unul dintre ei actele să completeze raportul și scrie acolo:-Bărbat de 45 de ani, ucis cu multiple lovituri de cuțit...
Bancul zilei: Vânătoarea unui prinț... din poveste
Un prinț... din poveste se duce in padure sa vaneze ursi. Vede ursul brun, duce pusca la ochi, trage si... In acelasi timp, simte o bataie pe umar, se intoarce si vede un urs uriaș care ii spune:- Omule, ai doua optiuni...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by