Dezbatere online

VIDEO Care este impactul exploatarii de la Rosia Montana asupra mediului? Horea Avram, vicepresedinte Mediu RMGC, si Remus Cernea, Co-presedinte partidul MVDA, au discutat LIVE VIDEO despre cianura, siguranta barajului si garantiile post-exploatare

de Smile Media     Smile Media
Duminică, 4 septembrie 2011, 12:10 Rosia Montana - Ecologic
Exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana a revenit pe agenda publica in ultima luna. Impactul asupra mediului este unul dintre punctele - cheie ale controverselor din jurul afacerii, dosarul fiind blocat acum chiar la ministerul de resort. Horea Avram, vicepresedinte Mediu RMGC, si Remus Cernea, Co-presedinte partidul MVDA si unul dintre cei mai cunoscuti opozanti ai proiectului, au discutat online despre cele mai importante aspecte legate de mediu: utilizarea cianurii in exploatarea de la Rosia Montana, siguranta barajului, garantiile post - exploatare. • Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Puteti posta intrebari prin intermediu formularului de comentarii. Fiecare cititor poate posta un singur comentariu, care poate contine cel mult 2 intrebari, pentru a da posibilitatea cat mai multor cititori sa intre in dialog cu invitatii
 • Cele mai interesante intrebari vor fi adresate invitatilor din studio
 • Vezi cele mai importante declaratii ale invitatilor - LIVE TEXT
Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation

ARGUMENTE:

1. Rosia Montană: Exploatarea auro-argentifera e sigură sau periculoasă?

2. Proiectul minier Roşia Montană se suprapune peste zonele minere deja exploatate la suprafaţă – carierele Cârnic şi Cetate. Impactul asupra mediului inconjurator

3. Barajul de la Roşia Montană: sigur sau nu?

4. Garantii post-exploatare – cât sunt ele şi ce acoperă? Cum va arăta Roșia Montană la finalul exploatării


​Argumente PRO
 

1. Roșia Montană: Exploatarea auro-argentifera e sigură sau periculoasă?  

- Tehnologia de leşiere cu cianură pentru separarea aurului şi argintului din zăcământ se foloseşte pentru 90% din aurul obţinut în întreaga lume în ultimii 100 de ani. Este folosită în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Uniunea Europeană (Spania, Suedia, Finlanda etc.). A fost folosită în România timp de peste 50 de ani. 
Citeste mai mult

2. Barajul de la Roşia Montană 

- O analiza a riscurilor realizata de Institutul Norvegian de Geotehnică (NGI) împreună cu o serie de experţi in 2009 are urmatoarea concluzie: aşa cum este proiectat, barajul va fi printre cele mai sigure din lume. 

Citeste mai mult 

3. Garantii post-exploatare - cât sunt ele şi ce acoperă?  

- Costurile aferente reabilitării şi închiderii minei de la Roşia Montană vor fi suportate în întregime de către RMGC. La începutul fiecărui an de exploatare, RMGC va depune într-un cont special constituit (fond de garanţie) întreagă sumă estimată pentru lucrările de reabilitare şi monitorizare pe termen lung a mediului. 

Citeste mai mult


4. Protecția și reabilitarea mediului în mineritul modern 

- Cel mai bun exemplu în privința îmbinării mineritului aurifer cu grija pentru oameni și mediul înconjurător este mina Waihi (Noua Zeelandă), carieră deschisă în mijocul unui oraș. Noile tehnologii permit desprinderea minereului fără a afecta viața locuitorilor din vecinătatea minei, casele fiind dotate cu detectoare de vibrații. Orice depășire duce la sistarea operațiunilor până la soluționarea cauzelor. 
Citeste mai mult


​Argumente CONTRA: 
 

1. Rosia Montană: Exploatarea auro-argentifera e sigură sau periculoasă?

Riscuri de mediu: efecte imediate si ulterioare exploatarii cu cianuri.
- Cianura nu este singurul pericol; namolurile si apele rezultate din procesul tehnologic prezinta riscuri de poluare grava si prin continutul de metale grele toxice extrase din minereu, mai persistente chiar decat cianura si care nu pot fi neutralizate. De altfel, nici produsii de "neutralizare" a cianurii (cianat, complecsi metalo-cianici) - desi mai putin toxici – nu sunt lipsiti de efecte negative, in cantitatile mari acumulate in lacul de decantare. 
Citeste mai mult


2.Barajul de la Roşia Montană

Citat user, de comentat - "Stiti care este singura metoda de a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica la o fosta exploatare din Canada? Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Nu exista solutii la ora actuala de "decontaminare" a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. 
Citeste mai mult


3. Garantii post-exploatare – cât sunt ele şi ce acoperă?

Proiectul promite reducerea concentratiei de cianura la 1 parte pe million in apele evacuate in lacul de decantare. Costurile reducerii acestuia la valori atat de mici sunt considerabile si nu este sigur ca aceasta conditie va fi indeplinita.. 
Citeste mai mult


4. Impactul asupra mediului inconjurator si a peisajului din Roșia Montană

Exploatarea la suprafata (in cariera deschisa) produce o degradare semnificativa a mediului natural, lasand in urma cratere imense si masive depozite de material steril, dupa cum se poate vedea in cariera deschisa din imediata vecinatate, la Rosia Poieni. 
Citeste mai mult


Despre Horea Avram
Horea Avram este Vicepreşedinte de Mediu al RMGC din ianuarie 2007, anterior fiind Coordonator monitorizare de mediu (2003-2006) şi apoi Director de mediu (2006-2007) în cadrul companiei. Principalele sale responsabilităţi sunt coodonarea procesului de avizare a proiectului din punct de vedere al protecţiei mediului şi elaborarea strategiei şi politicii de mediu a companiei. Între 1996 şi 2003, Horea a deţinut diferite funcţii în sectorul guvernamental, în domeniul protecţiei mediului, cea mai importantă fiind cea de Comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul local Deva. Horea Avram este inginer de mediu, absolvent al Universităţii Tehnice din Petroşani şi şi-a definitivat pregătirea prin studii post-universitare: Eco Management de la Universitatea Tehnică din Cluj şi Minesotta Institute of Technology, precum şi Executive Master for Business Administration (MBA) de la Kennesaw State University Atlanta, Statele Unite, în colaborare cu Institutul de Administrare a Afacerilor din Bucureşti (IAAB).

Despre Remus Cernea
Remus Cernea (n. 25 iunie 1974) este un activist pentru drepturile omului şi pentru apărarea valorilor societăţii deschise, dar, din 2009, este şi un politician ecologist. În prezent este preşedinte al Asociaţiei Umaniste Române şi Co-preşedinte al partidului "Mişcarea Verzilor - Democraţi Agrarieni". S-a implicat de mulţi ani în protestele împotriva exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montană. În 21 martie 2010, rezoluţia pe care a scris-o împreună cu Claudiu Crăciun şi intitulată "The necessity of European legislation against cyanide based mining" (Necesitatea unei legisdlaţii europene împotriva mineritului pe bază de cianuri) a fost adoptată la Consiliul Verzilor Europeni de la Barcelona. Şase săptămâni mai târziu, pe 5 mai 2010, Parlamentul European a votat cu o largă majoritate (cca 90% voturi pentru) o rezoluţie asemănătoare pentru interzicerea acestui tip de minerit în Europa, date fiind riscurile majore pe care le presupune.
Citeste mai multe despre   15202 vizualizari

 • Intrebari (Duminică, 4 septembrie 2011, 12:28)

  Marius Dobrescu [anonim]

  1. Pentru Horia Avram:
  Borbely a spus ca limita maxima de cianura trebuie sa fie mult mai mica decat 5, atat cat ati promis. O puteti reduce mai mult? Daca da, care ar fi costurile suplimentare?
  2. Pentru Remus Cernea
  Ce limita vi se pare acceptabila?
 • Intrebari (Duminică, 4 septembrie 2011, 14:34)

  Mihai [anonim]

  Intrebare pentru Horea Avram: Ce se va intampla daca maine guvernul o sa va zica "RMGC go home!" ? Prin contractul semnat in 1997, toti acei bani care i-a investit RMGC pana acum pt. ecologizare, stramutare populatie, descarcare arheologica, prospectii si altele (450milioane$) vor fi platiti de statul roman ca si despagubiri ?
  Intrebare pentru Remus Cernea: Eu stau in apropiere (Alba Iulia ), imi amintesc ca la inceput, deci in anii 2000, au fost proteste ale ecologistilor (se imparteau tricouri, sepci, pliante, etc), si se spunea ca trebuie blocat proiectul si ca salvarea zonei va fi turismul. Cine va impiedicat, in 14 ani de zile sa demonstrati ca turismul e o solutie ?
  Intrebare pentru Remus Cernea: De ce e atata interes pentru R.M, sunt zeci de site-uri de internet, care sunt impotriva exploatarii, dar pentru zecile de milioane de copaci taiati in Harghita si Covasna (te uiti pe Google Earth si vezi proportia defrisarilor) nimeni nu protesteaza ? De ce pentru R.M se gasesc fonduri pentru sute de proteste, zeci de mii de tricouri inscriptionate, iar pentru defrisarea masiva din Harghita si Covasna, nu se gaseste nici macar 1 ecologist sa protesteze ?
 • Competente (Duminică, 4 septembrie 2011, 15:01)

  Kilgore Trout [anonim]

  Pentru ambii: care sunt competentele dumneavoastra in problemele legate de mediu? Ma refer la: studii (forme de invatamant absolvite), activitati in domeniu (cu exemplificari), eventuale cercetari stiintifice in problemele de mediu (cercetari in cadrul unor institutii abilitate, fireste).
 • salut (Duminică, 4 septembrie 2011, 15:41)

  alexut [anonim]

  Pentru Horia Avram:

  Ca Viprecesedinte de Mediu RMGC ,ce alternative mai putin daunatoare decat exploatarea cu cianuri ati reusit sa identificati pentru acest proiect si daca au fost cumva prezentate public.

  Pentru Remus Cernea:

  Ce va defineste ca specialist in mediu? Sunteti politician, credeti ca puteti sa discutati in aceiasi termeni cu un specialist in mediu din aceasta postura sau ati venit la aceasta dezbatere doar pentru a castiga capital electoral ?

  ///(editat de HotNews.ro)
 • Roşia Montană... (Duminică, 4 septembrie 2011, 15:54)

  Ktistes [anonim]

  1. Dacă a fost adoptată o rezoluţie referitoare la interzicerea mineritului folosind cianuri, de ce se mai insistă?
  2. Având în vedere antecedentele referitoare la dezastre ecologice (ex: Baia Mare, Moldova etc.), ce garanţii (de prevenire) se pot obţine dacă se iniţiază proiectul?

 • Limita (Duminică, 4 septembrie 2011, 16:07)

  Andreea H [anonim]

  De ce apar atatea valori diferite, eronate, in presa - legat de cianura? Nu se doreste a fi un atac la persoana dar cred ca este o dezinformare deliberata, tocmai ca lumea sa aiba senzatia ca noi vom fi inundati cu atata cianura.
 • alunecari de teren (Duminică, 4 septembrie 2011, 16:10)

  Radu S. [anonim]

  Pt. Horia Avram: Domnul ing. Niculae Rădulescu-Dobrogea, Preşedinte Eco-Civica, şi-a propus evaluarea metalelor rare ce compun zăcământul de la Roşia Montană, care conţine:Aur şi Argint, Germaniu, Vanadiu, Titan, Nichel, Crom, Cobalt, Galiu, Arsenic, Bismut, Feldspat potasic. Radem trei munţi şi rămânem cu un lac cu cianuri, ce se întâmplă cu metalele acestea rare şi foarte scumpe?
  Pt. Remus Cernea: În urma accidentului de la Baia Mare am plătit despăgubiri Ungariei 100 milioane euro. Nu întreb care a fost beneficiul statului român, aş vrea să ştiu dacă zona Roşia Montană este şi ea susceptibilă de alunecări de teren?
 • 3 intrebari pt Horia Avram (Duminică, 4 septembrie 2011, 16:40)

  elena matei [anonim]

  ce firma renumita de asigurari ar putea asigura barajul impotriva vreunui incident nedori acum si pe parcursul anilor? de ce nu tineti cont de pozitia Academiei Romane si pozitia ong-urilor?///.va multumesc!(editat de HotNews.ro)
 • Remus Cernea (Duminică, 4 septembrie 2011, 17:01)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Ce avantaje concrete prezinta optiunea dvs. pentru locuitorii din Rosia ?
 • confirmare (Duminică, 4 septembrie 2011, 17:55)

  Andreea [anonim]

  Salut aceasta initiativa, pentru ca se vor lamuri multe lucruri si, poate asa, mai multe persoane vor fi de acord cu acest proiect, pe care il sustin.

  Eu stiu ca UE vorbeste de o limita maxima de 10 ppm. RMGC va utiliza jumatate din aceasta. Chiar mai trebuie redusa? Nu este suficient? S-ar putea ca apoi sa nu se mai poata extrage nimic. Astept raspuns.
 • intrebari pentru dl. Remus si Dl. Horea (Duminică, 4 septembrie 2011, 18:31)

  mary [anonim]

  Intrebarile ptr; dl. Remus
  1. Considerati utila exploatarea aurului in RO, in general, si in particular la Rosia Montana? De ce?

  2. Daca cunoasteti si puteti sustine ca atingerea concentratiei de cianura la 1 parte pe million in apele evacuate in lacul de decantare este nesustenabila in acest proiect? De ce?

  Pentru dl Horea
  1. Exista cash-flowuri discutate si agreate cu specialistii din ministere (cel al industriei si cel al mediului) legate de costurile de exploatare si de reabilitare a mediului in conformitate cu predictiile facute in proiectul de investitie? Sunt ele asumate prin semnaturile ministrilor?

  2. De ce treneaza asa de mult demararea exploatarii propriu-zise? Daca presupun ca incep astazi lucrarile, in cat timp se ajunge la obtinerea primelor cantitati de aur de la Rosia Montana.

  Multumesc!
 • Exploatarea cu cianuri in alte tari (Duminică, 4 septembrie 2011, 18:59)

  zambara [utilizator]

  De ce nimeni nu a putut face rost de imagini cu mediul inconjurator din zonele cu astfel de mine din alte tari dupa ce s-a incheiat extractia? E asa de greu pentru o televiziune, ziar, ONG sa afle informatiile astea? Oare daca ar fi asa frumos la sfarsit dupa cum incearca sa ne convinga RMGC nu am fi invadati de foto si imagini din zonele paradisiace ramase dupa incheierea exploatarii?
 • ... (Duminică, 4 septembrie 2011, 19:02)

  x [anonim]

  Se doreste o dezbatere despre mediu, asa ca voi ignora in totalitate aspectul financiar (care pe mine personal m-a convins de inoportunitatea exploatarii).
  Voi pune 4 intrebari, pentru Horia Avram. Daca nu exista timp pentru toate, las la latitudinea dumnealui sa le aleaga pe cele la care doreste sa raspunda:

  1. Cat timp continutul lacului de decantare prezinta pericolul unui dezastru ecologic? Pe intreaga sa existenta sau un numar limitiat de ani? Despre ce ordin de marime vorbim, zeci de ani sau sute de ani?

  2. Care este durata prognozata pentru existenta companiei RMGC, infiintata special pentru o singura exploatare si care este durata de viata a unui baraj inainte de a fi necesara intarirea lui? Cine va suporta costurile de intretinere ale barajului peste 30 de ani de exemplu?  Multumesc(editat de HotNews.ro)
 • lacul de deversare (Duminică, 4 septembrie 2011, 20:07)

  vali [anonim]

  Am avut curiozitatea sa ma plimb prin zona si intamplator am ajuns in zona Geamana unde se afla si lacul de deversare de la Valea Sesii pe partea cealalta a Rosiei Montane. Intrebare pentru Horia Avram:
  Intai se va asana iazul dupa care se va trece la exploatare pentru a se folosi acelasi iaz de deversare? Daca nu inseamna ca dvs veti face un alt iaz de deversare?
  Daca sunteti roman si cred ca sunteti, macar dupa nume, peisajul acesta lunar care va aparea in urma exploatarii va putea fi vreodata ecologizat? CUM?
  Pentru d-nul Remus Cernea:
  La Zlatna s-a ecologizat zona si au aparut zone turistice intr-un loc unde puteai spune ca se sfarseste lumea cu halde de steril si fabrici abandonate. Nu am putea trece direct la ecologizarea zonei Rosia Montana si includerea ei intr-un program de turism chiar de cautare a aurului dupa vechile metode?

  (editat de HotNews.ro)
 • Cianura (Duminică, 4 septembrie 2011, 20:07)

  Doinita Ene [anonim]

  Sunt de acord cu Andreea H. Pare o coalitie a presei de a dezinforma. Eu stiu ca nivelul de cianura care va fi folosit de RMGC este la JUMATATE din maximul admis de Uniunea Europeana. O clarificare definitiva in acest sens ar fi bine venita. Multumesc.
 • Despre exploatarea cu cianura (Duminică, 4 septembrie 2011, 20:14)

  Razvan_M [utilizator]  Care-i suprafata totala pe care se face exploatarea aurului si argintului la Rosia Montana si suprafata totala a lacului unde se stocheaza deseurile rezultate in urma exploatarii? Ce cantitati de cianuri si alte substante toxice vor fi stocate in acest lac?
  Care-i durata estimata a neutralizarii tuturor substantelor din acest lac pe cale naturala si costul de intretinere anual al acestui lac de cianuri?

  ///(editat de HotNews.ro)(editat de HotNews.ro)
 • profesionalism (Duminică, 4 septembrie 2011, 21:31)

  Nicu [anonim]

  Intrebare pt Dl Cernea:
  Ce forme de pregatire profesionala/invatamant a urmat dansul in domeniul mediului?
 • studiu de fezabilitate depasit (Duminică, 4 septembrie 2011, 21:40)

  Magda [anonim]

  1. De ce nu se reface studiul de fezabilitate care este depasit dupa HG 28 din 2008 as cum este pentru orice proiect cu participarea statului?
  2. De ce s-a concesionat unei firme care are pierderi ?
 • cianura de sodiu (Duminică, 4 septembrie 2011, 21:49)

  Cornel Vîlcu [anonim]

  pentru Horia Avram:
  1. care este cantitatea estimată de cianură de sodiu care va intra în exploatare şi cum va fi ea transportată prin România (sub ce formă, în ce concentraţie, pe ce traseu, cu ce personal)
  2. cum poate fi evitată pătrunderea metalelor grele în pânza freatică?

  pentru Remus Cernea:
  1. câtă încredere are în capacitatea autorităţilor române de a monitoriza efectele asupra mediului, în eventualitatea în care exploatarea ar fi declanşată?
  2. cât de plauzibilă i se pare ideea potrivit căreia, în paralel cu exploatarea, se va putea face turism la replicile galeriilor romane distruse de proiect?
 • iazul de decantare (Duminică, 4 septembrie 2011, 21:58)

  Dumitru Dobrev [anonim]

  I
  Intrebare catre Horea Avram:

  Dumneavoastra raspundeti anumitor critici punctuale si pertinente ale publicului in cadrul consultarilor din procedura SEA realizată de Ministerul Mediului:

  http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/rosia_montana/01/Volume%2020.pdf

  de maniera următoare:

  "Directivele menţionate mai sus impun ca proiectul IDS să asigure protecţia apelor subterane. În cazul Proiectului Roşia Montană, această cerinţă este îndeplinită luând în considerare condiţiile geologice
  favorabile (strat de fundare a cuvetei IDS, a barajului IDS şi a barajului secundar de retenţie constituit din şisturi cu permeabilitate redusă) şi realizarea unui strat de etanşare din sol cu permeabilitate redusă".


  Eufemismul acesta "şisturi cu permeabilitate redusă" vrea de fapt sa spuna ca, vezi Doamne, s-a nimerit sa faca faceti voi iazul de decantare (600 de ha - valea Raului Corna) taman acolo roca e impermeabila, cand stim cu totii ca cele mai multe fenomene carstice de la noi in tara sunt concentrate in Apuseni (http://www.arieseni-apuseni.ro/ ) si deci probabilitatea de a avea roci calcaroase pe o suprafata imensa de 600 de ha, nu e de tocmai de neluat in seama.

  Dumneavoastra afirmati, de fapt, ca un strat de argila compactata e arhisuficient pentru impermeabilizarea cuvetei acestui iaz.

  Cu toate acestea experiente similare din alte zone unde s-a expoatat minereu sărac de aur prin metoda cianurării arată că acest strat de argilă compactată nu este suficient:

  http://www.romania-actualitati.ro/dezastrul_ecologic_din_yellowknife_in_imagini-13542

  Va rugam sa oferiti mai multe detalii despre solutiile tehnice pe care le veti folosi pentru impermeabilizarea cuvetei iazului de decantare.

  Va rugam sa ne dati niste detalii despre costurile pe care le implica pentru RMGC construirea barajului si impermeabilizarea cuvetei iazului de decantare.
 • membru marcant RMGC (Duminică, 4 septembrie 2011, 22:08)

  A. David [anonim]

  1. Domnule Horia Avram, ce mai stiti de Muzeul Aurului din Brad?

  2. Domnule Horia Avram, stiti ca in satul dvs natal din Comuna Ribita, Casa Memoriala a lui Crisan [ Gheorghe Crişan (Marcu Giurgiu, sau Crişan) (n. 1733 – d. 1785) ] este ruinata? Atat de tare este legat destinul dvs de RMGC si atat de putin de Ardeal si de Tara Zarandului?
 • Pentru Horia Avram - iazul de decantare (Duminică, 4 septembrie 2011, 22:47)

  Codruta N [utilizator]

  // intrebarile pentru Dl. Avram.
  Va rog sa enumerati TOATE substantele care vor ajunge in iazul de decantare, detaliand cu denumirea si cantitatea pentru FIECARE compus chimic ce va ajunge acolo, precum si metoda de neutralizare pentru FIECARE din acesti compusi! ///(editat de HotNews.ro)
 • Cianuri (Duminică, 4 septembrie 2011, 22:50)

  Ione$cu [anonim]

  Pentru ambii invitati:
  Va rog sa explicati pe intelesul tuturor care etapa a procesului de extractie necesita utilizarea cianurilor si daca exista alte metode mai putin nocive, eventual sa punctati avantajele si dezavantajele acelor metode.
 • pt cernea (Duminică, 4 septembrie 2011, 23:13)

  Mihai [anonim]

  Daca limita maxima admisa de Uniune nu este incalcata, chiar este la jumatate concentratia care urmeaza sa fie folosita, de ce nu se poate ajunge la o cale de mijloc? O exploatare curata su supravegheata nu dauneaza cu nimic
 • Intrebari (Duminică, 4 septembrie 2011, 23:40)

  un abrudean [anonim]

  Pentru Horia Avram:

  1. Cum este posibil sa construiti acel baraj, decantor, in imediata apropiere a orasului Abrud, aproximativ 3 km, pe o vale care se afla la o altitudine mai mare ca orasul, vale care comunica direct cu orasul ?

  Toate celelalte decantoare care s-au construit in perioada comunista sant mai jos ca si altitudine.

  2. Cum puteti sa spuneti ca cianura infiltrata in sol nu va afecta panza de apa freatica a orasului Abrud, sau a zonei, tinand cont de altitudinea fata de oras ? ///
  (editat de HotNews.ro)
 • Pretul aurului a crescut fenomenal... (Duminică, 4 septembrie 2011, 23:46)

  casargoz [anonim]

  Cum vor afecta cianurile panza freatica, si ce impact vor avea asupra calitatii apelor din regiune?  Si care sunt conditiile la care se va rupe barajul? Va rezista la un cutremur de 7.8 grade si la atacul unor teroristi fundamentalisti?

  ///(editat de HotNews.ro)
 • cifre (Duminică, 4 septembrie 2011, 23:53)

  adonis84 [utilizator]

  ///
  Exista vre'un studiu asupra investitiilor necesare pe termen lung (pretul platit pentru reducerea efectelor nocive asupra mediului)?

  Cu stima,
  Adrian(editat de HotNews.ro)
 • poluarea "istorica" (Luni, 5 septembrie 2011, 0:50)

  Codruta N [utilizator]

  //

  Inca o intrebare pentru Horia Avram:
  In contractul de asociere intre Minvest si Gabriel (prin care s-a constituit RMGC), la pct. 3.7 scrie negru pe alb ca "Minvest ramane raspunzatoare pentru toate pagubele aduse mediului in timpul activitatii sale precum si pentru toate pagubele identificate sau avand efecte si dupa data incetarii activitatii". Asta inseamna ca pentru refacerea ecologica si toate activitatile necesare depoluarii NU Rosia Montana Gold Corporation va plati - ci statul roman, caruia ii apartine Minvest - corect?

  In caz ca s-a schimbat ceva in contractul de asociere, va rog sa indicati clar paragraful!(editat de HotNews.ro)
 • Mineritul cu cianuri interzis in Europa (Luni, 5 septembrie 2011, 6:14)

  Andreea [anonim]

  Cum comentati faptul ca Parlamentul European a votat pe 5 mai 2010 o rezolutie pentru interzicerea mineritului cu cianuri din Europa?
 • Compuşi chimici cu alte metale (Luni, 5 septembrie 2011, 7:28)

  Sorin [anonim]

  1. Presupun că cianurarea dizolva din minereu şi alte metale afară de aur şi argint. Care sunt acele metale în cazul Rosia Montană, şi ce se va face cu soluţiile care le conţin?
  2. Din neutralizarea cu SO2 ar putea rezulta compuşi chimici pe bază de sulf ( sulfiţi ). Care sunt aceşti compuşi la Roşia Montană, cât de stabili chimic sunt în mediul natural cei insolubili, ce concentraţii de compuşi cu sulf solubili în apă se vor evacua după neutralizare şi care sunt limitele maxim admise.
 • Proiectul RMGC (Luni, 5 septembrie 2011, 8:24)

  NRDobrogea [anonim]

  *Din dimensiunile ”iazului de decantare” ce va fi umplut cu zoaie toxice, putem calcula suprafața și volumul masei toxicedin spatele barajului. De ce acest aspect nu este clar explicitat?
  *In cazul unei tornade efectele preluarii suspensiei toxice absorbite și rejectate asupra zonei în care au căzut, vor fi catastrofale !
  *Inventarea stratului argilos care va feri infestarea freaticului este hilarăi și penibilă !
  *Afirmația conform căreia în afară de aur și argint în minereul extras ar fi doar sol de calitatea celui escavat în București este o gogomănie ! Cine a făcut și supravegheat aceste măsurători?
  *Poate fi considerat credibil un Studiu de Impact realizat de o firmă plătită de beneficiar ?
 • Proiectul Rosia Montana - pentru Abrud (Luni, 5 septembrie 2011, 9:37)

  kla2005 [anonim]

  1. Daca barajul este amplasat amonte de orasul Abrud, atunci inseamna ca impactul major pe care il are barajul si sistemul iazului de decantare se va resimti asupra orasului Abrud. Care sunt beneficiile directe pe care le are orasul Abrud?

  2. De ce sediul social nu este in Abrud? (daca sediul social ar fi in Abrud, atunci impozitele si taxele locale s-ar duce la bugetul acestui oras care va suferi impactul cel mai mare si atunci beneficiile ar compensa pierderea unei vai intregi)
 • In afaceri este DA sau NU, acum, nu dupa x ani... (Luni, 5 septembrie 2011, 9:54)

  mary [anonim]

  1. Cand s-a decis alocarea afacerii catre RMGC s-a stiut care urma sa fie tehnologia de exploatare? Exista si alte tehnologii de exploatare care sunt eficiente din punct de vedere economic si tehnic pentru cazul Rosia Montana?
  Nu pot sa inteleg de ce a durat atatia ani ca sa ajunga in discutie publica un dosar legat de o exploatare...

  2. Poate domnul Avram sau domnul Cernea sa comenteze si sa detalieze afirmatiile "Protectia tamponului de scurgere este subtire cat o moneda de cinci centi si inevitabil apar scurgeri"

  Multumesc.
 • iazul de decantare - bomba cu ceas (Luni, 5 septembrie 2011, 10:33)

  deceneus [utilizator]

  cum comentati pozitia domnului Justin Andrei, geolog (cercetător ştiinţific de gradul I la Institutul Geologic Român)
  care sustine ca iazul va fi un pericol din punct de vedere geologic din urmatoarele considerente:

  1. S-a motivat că rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este parţial adevărat în privinţa versantului stâng al Văii Corna.Faptul că pe partea stângă apar formaţiuni din gresii poroase cu o frecvenţă de 80-90% accentuează infiltraţia în subsol a soluţiilor puternic nocive.

  2. bazinul iazului de decantare este străbătut de 19 falii şi, oricât de impermeabile ar fi rocile din partea stângă a iazului, în timp va apărea permeabilitatea tectonică. „În zadar ar fi luate precauţii pentru a bara infiltrarea pe sub barajul din avalul iazului de decantare a soluţiilor de acid sulfuric, a compuşilor cianurii şi a metalelor grele dacă toată rama estică a acestui iaz ar funcţiona ca un ciur",

  http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/Cianurile_vor_sta_pe_teren_miscator_0_520148543.html
 • Protectia faunei din zona (Luni, 5 septembrie 2011, 11:06)

  Popestiidinvale [utilizator]

  Ce se va intampla cu animalele salbatice care vor dori sa bea apa din lacul de decantare ? Respectiv, ce se va intampla cu pasarile calatoare pentru care un lac de 600 ha in mijlocul muntilor va fi o tentatie pentru odihna si hrana ?(editat de HotNews.ro)
 • cianura pentru un suras (Luni, 5 septembrie 2011, 11:56)

  ion voicu [anonim]

  pt. domnul avram:
  ca si vicepresedinte de mediu al companiei rmgc, puteti face o estimare a cantitatii totale de cianuri folosita pe parcursul intregii exploatari la rosia montana, daca aceasta se va efectua desigur?
  considerati ca aceasta cantitate va avea un impact neglijabil asupra zonei afectate de minerit?
  dar asupra apelor freatice?

  pt. domnul cernea:
  cum v-ati implicat pana acum ca si activist de mediu, in lupta impotriva exploatarii aurului cu cianuri la rosia montana de catre rmgc?
  cum comentati estimarile raportului de mediu rmgc, vizavi de reglementarile uniunii europene in acest sens?
 • 2 INTREBARI MAI LUNGI DAR F. RELEVANTE (Luni, 5 septembrie 2011, 12:06)

  constantin avram [anonim]

  Exploatarea durabila (dar DURABILA) a resurselor naturale nu este un lucru nociv. La Rosia Montana se doreste o exploatare rapida si imensa.
  Intrebare ptr. ambii parteneri de dialog: De ce nu este solutionata pana in acest moment partea de deseuri periculoase (atat cianura dar mai ales metale grele - unde daca cianura se foloseste in alte exploateri ca argument pro trebuie mentionat ca existenta metalelor grele in Apuseni scade imens gradul de comparatie cu alte proiecte ce folosesc tehnologia cu cianuri, deci argumentul pro este slabit considerabil). Titularul nu a putut face dovada nici pana in prezent ca poate ameliora situatia calitatii apei cu continut de metale grele aflata intr-o stare proasta insa mult mai buna decat daca s-ar implementa proiectul fara statii de epurare.
  - De ce nu s-a luat in considerare o alternativa de a exploata doar o cariera si dupa ce titularul face dovada indepliniri cu buna credinta a tuturor obligatiilor de mediu sa solicite dezvoltarea unui alt proiect, inclusiv acord de mediu, ptr. o a doua cariera si tot asa...Nu ar fi o alternativa durabila??
 • legat de despadurire (Luni, 5 septembrie 2011, 12:25)

  deceneus [utilizator]

  Pe site-ul RMGC scrie ca se vor defrisa 250 de hectare de padure pentru a realiza mina si ca noul proiect prevede plantarea a peste 1000 hectare de padure. ( http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/intrebari-frecvente/defrisarea-padurilor.html)

  Insa tot de pe site reiese clar ca actualele suprafete forestiere nu se vor putea reface iar padurea plantata de RMGC va fi intr-un alt areal. Cele 250 hectare de padure din zona Rosia vor deveni lacuri sau pante acoperite cu covor vegetal:


  1. "Plantarea celor 1000 ha se va face înainte de defrişarea suprafeţelor forestiere;"
  ( http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/biodiversitate-la-rosia-montana.html)

  2. Modul de reabilitare presupune creearea a 2 lacuri in locul carierei cetate si plantarea de covor vegetal in scobiturile ramase din masivele Jig, orlea, Carnic. ( http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/reabilitare-si-inchidere-mina-Rosia-Montana.html)  Intrebari:

  Care este locatia unde se vor replanta cele 1000 hectare de padure?
  In sarcina cui va fi intretinerea noilor paduri pana cand vor ajunge la maturitate?
  S-au facut studii care sa arate cum va influenta disparitia padurilor din zona Rosia Montana stabilitatea solului, clima?
 • cianurile din apa reziduala (Luni, 5 septembrie 2011, 12:49)

  Veronica Gitye [anonim]

  intrabare pt. Dl Avram : Cum veti realiza concentratia de cianuri de 5 mg/l in apele Dvs evacuate ? Ce tehnologie de epurare veti utiliza ? Intreb deoarece asa cum ati spus veti utiliza in total 80.000 tone cianura de sodiu ( desi am citit si de valori mult mai ridicate ) , echivalent cu cca 40.000 tone ioni de cianura , pe care-l veti descarca intr-un volum total de cca 200.000.000 tone deseuri ( apa cu namol ) ; poate calcula oricine : 40.000 tone/200.000.000 tone= 0,0002 tone/tona = 0,0002 kg/kg = 0,2 grame/kg = 200 mg/ l . Deci cum veti reduce cianurile de la 200 mg/l la 5 mg/ l in debitul imens pe care-l veti vehicula ? Atentie este vorba de cianuri totale = libere + legate , asa prevede legea . Limita admisa prin HG 352 este de 0,1 mg/l cianuri totale . Astept cu interes raspunsul Dvs.
 • Pr remus Cernea, despre garantii (Luni, 5 septembrie 2011, 13:05)

  paul [anonim]

  Buna ziua. 2 intrebari pt dl Remus Cernea despre garantii.
  1. Credeti ca garantiile stipulate in contract sint suficiente pentru a preveni o problema de mediu?
  2. Avind in vedere ca si statul roman este actionar (minoritar, e adevarat) in proiect, credeti ca ar putea face mai mult decit face deja in aceasta chestiune, a garantiilor?

  multumesca
 • Mediu (Luni, 5 septembrie 2011, 13:08)

  Liliana Soare [anonim]

  Buna ziua. As vea citeva intrebari pt domnul \Cernea.
  Cum apreciati exemplele de impact corect asupra mediului prezentate in argumentatia scrisa mai sus de dl. Avram? (vezi cazul Noua Zeelanda)
  Si cit de mare credeti ca poate fi raul facut in cazul unei catastrofe ecologice?
 • intrebari (Luni, 5 septembrie 2011, 13:10)

  Cornel [anonim]

  Pentru domnul Cernea:
  Daca nivelul concentratiei cianurilor este sub normele maxime ale UE, adica in intervalul de siguranta, iar barajul ar fi printre cele mai sigure din lume, nu considerati ca riscurile tehnologiei, care exista in cazul oricarei tehnologii, sunt reduse la nivele acceptabile? Si ati spus si dumneavoastra ca nicio tehnologie nu poate fi fara riscuri, insa in cazul in care riscurile sunt reduse la nivele acceptabile, atunci si tehnologia poate fi folosita.
  Considerati ca "a exploata, candva, in viitor" reprezinta o solutie pentru zona defavorizata de la Rosia Montana?
 • nu cianura e problema (Luni, 5 septembrie 2011, 13:11)

  eu [anonim]

  ci plumbul. si restul zacamintelor nefolosite, dar scoase la suprafata si care vor infiltra apa freatica etc etc...
 • garantii (Luni, 5 septembrie 2011, 13:13)

  Dragos Stanici [anonim]

  Pe baza caror studii ati luat decizia financira privind garantiile post-explorare? Cum sint aceste garantii fata de alte proiecte similare, ca ordin de marime?
 • Intrebare pentru dl.Avram (Luni, 5 septembrie 2011, 13:21)

  Doru MIHAI [anonim]

  Pentru dl. Avram, nu credeti ca este necesar implementarea unui Sistem Informational Geografic care sa permita integrarea tuturor datelor necesare monitorizarii barajului ce se va executa si mai ales a proiectului minier.
 • pt (Luni, 5 septembrie 2011, 13:22)

  anti-coruptul [anonim]

  Domnule Avram, vorbiti despre Protecția și reabilitarea mediului în mineritul modern. Cum veti reabilita, in mod practic, zona din punct de vedere al mediului? Oamenii vorbesc acolo despre zona turistica, mai putem vorbi despre asa ceva dupa terminarea exploatarii?
 • intrebare (Luni, 5 septembrie 2011, 13:27)

  David Lungu [anonim]

  Am auzit ca Rosia Montana nu poate intra in Unesco pentru ca nu se mai fac extinderi in Europa. E adevarat?
 • Mediu (Luni, 5 septembrie 2011, 13:31)

  Sorin [anonim]

  Domnule Cernea, In orice industrie exista riscuri si zone afectate in perimetrul proiectului. Din moment ce se ofera garantii iar proiectul include reabilitarea zonei, de ce totusi sunteti impotriva?
 • de ce nu? (Luni, 5 septembrie 2011, 14:11)

  Nicu [anonim]

  dupa cum a zis si domnul Cernea, in nicio industrie riscurile nu pot fi eliminate, insa de ce se impotriveste proiectului, avand in vedere ca riscurile sunt minimizate, iar pe langa asta compania se ofera chiar sa curete mizeria lasata de exploatarile statului roman?
 • aaa (Marţi, 26 noiembrie 2013, 21:57)

  alex [anonim]

  Proiectul minier va reface mediul de la Rosia Montana, care este poluat in urma a mii de ani de minerit necontrolat si subfinantat.
  Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana.


Abonare la comentarii cu RSS
Referinte dezbatere
 • Istoric Rosia Montana - link
 • Despre Proiectul minier Rosia Montana - link
 • Protectia Mediului la Rosia Montana - link
 • Raport ASE - link
 • Despre folosirea cianurilor in extractiile miniere - link
 • Cianura - ucigasul din mineritul de aur (Greenpeace) - link

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
Life
Bancul zilei: Prima nastere
Un medic rezident foarte tanar si neexperimentat asista prima lui pacienta la nastere...
16-18 februarie / Fericiri de Weekend: slana, fotbal, licitatie old cars, frica de adevar
Ceva Slanina Fest la Cluj, o Cafenea a lui Purcarete la Iasi. Si o Conferinta a lui Mircea Dumitru...
citeste mai multe articole din LIFE
​​H O R O S C O P  G E N E R A L  2 0 1 7
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
2017 va fi un an fara renastere economica pe plan mondial. Lunile cu cele mai multe evenimente importante vor fi mai si iunie. Deciziile din prima luna de vara vor fi extreme si vor defavoriza revirimentul financiar. Se vor stabiliza valutele si se vor initia planuri economice utopice. Problemele sanitare si farmaceutice nu vor putea fi rezolvate in totalitate. Meteorologic, se vor pastra tendintele de temperaturi extreme si fenomene imprevizibile (in egala masura, inundatii si secete). Iata cateva dintre previziunile transmise de astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea. Intra in articol si vezi pe larg ce ne rezerva astrele pentru anul care vine.
PREVIZIUNILE 2017 PENTRU FIECARE ZODIE
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
Astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea a descifrat misterele astrelor in anul 2017 si ne prezinta previziunile pentru fiecare zodie in parte. Intra in articol si vezi ce spune zodia ta!
Anul CHINEZESC 2017: Cocosul de foc
de Tina Rizea HotNews.ro
Marţi, 20 Dec 2016 Life | Horoscop
Noul an chinezesc se va "instala" incepand cu 28 ianuarie 2017 si va "activa" pana pe 15 februarie 2018. Semnul zodiacal al acestui an va fi Cocosul de foc. Este un an in care se vor construi averi sau se vor reface unele risipite din diverse motive. Nu se va obtine nimic prin diplomatie, relatiile internationale pastrandu-se la nivelul anului precedent.Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version