(P) Cum va fi protejat mediul la Rosia Montana?

de     Smile Media
Joi, 14 noiembrie 2013, 17:57 Rosia Montana - Ecologic


Vizita la statia pilot de epurare a apelor acide
Foto: Hotnews
Proiectul minier modern prevede garantii pentru protectia mediului, folosirea celor mai moderne tehnologii, respectarea tuturor normelor romanesti si europene eliminarea poluarii istorice si va respecta cele mai inalte standarde de mediu.

O tehnologie folosita acum in peste 400 de mine

Proiectul de la Rosia Montana va utiliza cea mai moderna tehnologie, cu standarde ridicate de protectie a mediului si a sanatatii oamenilor- o tehnologie folosita in prezent in peste 400 de mine din intreaga lume. Concentratia de reactiv in iazul de decantare va fi de trei ori mai mica decat norma impusa de Comisia Europeana: 3 mg/l, fata de 10 mg/l, cat prevede legislatia europeana.

Aici va fi construit cel mai sigur baraj minier din lume, proiectat sa reziste unui cutremur de opt grade pe scara Richter, in conditiile in care, statistic, cutremurul maxim posibil in zona este de cinci grade. De asemenea, el poate rezista la doua precipitatii maxim probabile consecutive survenite in 24 de ore, fenomen ce are o probabilitate de aparitie de 1 la 100 de milioane de ani, conform studiului efectuat de Institutul Norvegian de Geotehnica.

Garantia de mediu, la dispozitia statului de la inceput


Pentru a nu exista semne de intrebare, investitorul va pune la dispozitia statului, inca de la inceput o garantie pentru reabilitarea mediului. Se estimeaza ca aceasta garantie poate ajunge la o suma totala de 146 de milioane de dolari americani, reprezentand costuri pentru inchiderea si ecologizarea minei.

Totodata, se va constitui, la dispozitia statului roman, si o garantie financiara pentru situatia improbabila a aparitiei unui accident de mediu, garantie care sa acopere scenariul cel mai pesimist posibil de accident. Si toate acestea pentru ca protejarea mediului reprezinta unul dintre angajamentele companiei miniere.

Eliminarea poluarii istorice: Cum scapam de apele rosii


Compania miniera a inaugurat deja prima statie pilot de epurare a apelor acide, ca etapa premergatoare proiectului minier. La iesirea din statia pilot, apa este curata si se inscrie in toti parametrii legali. Ca dovada este si acvariul de langa statie, alimentat cu apa tratata si unde in timpul lunilor calde traiesc pesti.

Odata cu demararea proiectului minier, compania va construi o statie la scara industriala pentru tratarea apelor acide. Cu ajutorul acesteia, RMGC va indeparta poluarea istorica de la Rosia Montana. Inca din primii doi ani ai proiectului, calitatea apelor din paraiele Rosia si Corna si din raurile Abrud si Aries se va imbunatati considerabil.

Mai mult, proiectul nu va polua apele de subteran sau de suprafata deoarece nu vor exista infiltratii in panza freatica, pentru ca subsolul de sub iazul de decantare are un strat natural de argila gros de 12 metri, ce ofera impermeabilitate.

In plus, pentru mentinerea si dezvoltarea biodiversitatii din zona, vor fi impadurite 1.000 de hectare de teren din proprietatea statului.

Proiectul Rosia Montana va crea mii de locuri de munca, va rezolva problemele de mediu existente si va utiliza cele mai ridicate standarde de protectie a mediului si a sanatatii oamenilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3611 vizualizari

 • frumos,dar oare cand? (Joi, 14 noiembrie 2013, 18:07)

  AlinaElena1 [anonim]

  ma bucur ca se va putea astfel stopa poluarea de atatia ani; daca n-a fost in stare statul sa faca nimic , bine ca face aceasta companie. Rezultatul conteaza. Dar oare cand se vor implementa toate aceste solutii?
 • e de bine, vreau si in alte zone (Joi, 14 noiembrie 2013, 19:06)

  andinny [utilizator]

  Ma bucur ca deja s-a instalat o statie de epurare, cred ca in multe locuri din Romania ar fi nevoie de o astfel de statie, de exemplu in judetul Hunedoara, unde sunt multe iazuri care sigur polueaza regiunea. Daca tot vrem industrie,s-o facem,dar si sa remediem cat putem apoi
 • ??? (Joi, 14 noiembrie 2013, 19:57)

  fartonicul [utilizator]

  mai sa fie? cat de sigur va fi baraju ala?
  cum va rezista el la exploziile a 20t de dinamita/zi?
  apropo. vedeti ca e plin de falii sub lac, iar permeabilitatea e suficient de mare cat sa folosesti unele roci drept sita.
  iar stirea asta miroase a spaga RMGCista
  PS. garantia asta de 150.000.000$ nu va fi suficienta, iar daca se rupe baraju, RMGC o va sterge de acolo si nici nu va mai fi gasita.

  http://www.youtube.com/watch?v=IPcOnjVv7Yg

  ponta ne-ai tradat?
 • sa riscam cu cap! (Joi, 14 noiembrie 2013, 20:14)

  sonnia [utilizator]

  daca tot nu exista o tehnologie de exploatare mai buna, zic sa mergem pe cianuratie. Oricum trebuie sa riscam, ca sa progresam. Fara risc, n-am fi inventat niciodata roata!
 • risc 0,00001 =/= risc 0 (Joi, 14 noiembrie 2013, 20:42)

  lucadd [utilizator]

  E prea frumos sa fie adevarat :) insa trebuie amintit ca risc 0 nu exista.
 • RMGC, mințiți cu nerușinare. (Joi, 14 noiembrie 2013, 20:55)

  Ana Armanca [utilizator]

  Barajele din pământ au o garanție de 50 de ani. Cum vă permiteți să spuneți că este cel mai sigur baraj din lume, când pe harta geologică a văii pe care ar fi lacul se văd falii și fracturi?! La Certej barajul a fost construit impecabil, dar și acolo valea avea fisuri minuscule. A fost suficient ca apa să infiltreze acele fisuri și catastrofa s-a produs.
 • despre baraj (Joi, 14 noiembrie 2013, 22:13)

  nicupanait [utilizator]

  @ana armanca: barajul e baraj,.lacul este altceva. La Certej, in anii '70, Romania nu era in UE, nu trebuia sa respecte norme stricte si nici nu verificase vreun institut prestigios barajul.Nu Rmgc spune ca e cel mai sigur, ci Institutul Norvegian de Geotehnica
 • raspuns fartonicul (Joi, 14 noiembrie 2013, 22:20)

  AlinaElena1 [anonim]

  iti dai seama ca siguranta barajului include si puscarile, nu exploziile, caci despre aceasta va fi vorba. Nu se vor auzi bubuituri, nici nu vor fi reverberatii, pentru ca nu se face doar o puscare o data, ci mai multe, pt ca undele de soc sa se anuleaze reciproc. e si asta o tehnologie noua, am citit de ea pe net
 • publicitate (Joi, 14 noiembrie 2013, 23:41)

  Vlad2 [utilizator]

  Acest articol este plublicitate (P), articol platit, sa crezi acest articol este ca si cum ai crede ca stirile de pe timesnewroman sunt adevarate
 • Chiar ne credeti prosti? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 0:46)

  jijibau [utilizator]

  Prin distrugerea catorva munti, prin crearea celui mai mare lac cu cianuri de pe continent, prin falsificarea studiilor geologice si demiterea sefului institutului de geologie cand a spus adevarul ca solul nu este deloc stabil si uniform, prin distrugerea unui patrimoniu roman inestimabil, unul cum nu mai exista nicaieri in lume, voi vreti sa spuneti ca ne faceti, noua, romanilor, un bine?

  Chiar ne credeti prosti?

  Cumparati reclama cu nemiluita si mintiti in toate partile. Va dau eu un material de citit care va strica toate socotelile ca a iesit la lumina: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/jenant-ministerul-culturii-a-pierdut-documente-din-dosarul-afacerii-rosia-montana-daniel-barbu-le-poate-gasi-si-citi-aici-o-alta-lista-incredibila-de-minciuni-guvernamentale-98349.html

  Chiar ne credeti prosti?

  Daca nu as fi fost acolo si sa ii aud exact pe cei care au facut studii la Rosia Montana ati mai fi putut pune sub dubiu, dar e clar cine mine: guvernul, multi politicieni si... rmgc alaturi de postacii de mai sus si de actorii lor platiti sa stea in muzee subterane si sa se planga ca vor sa "minereasca". Ghici ce? Nu va fi mina, ci vor fi explozii, masinarii uriase care macina muntii, nu minerit, ci chimie si mutat de materiale.

  Chiar ne credeti prosti?
 • Fapte (Vineri, 15 noiembrie 2013, 9:42)

  kla2005 [utilizator]

  Intr-adevar daca veniti la Rosia Montana veti constata cu ochii vostri ca apele acide se epureaza in aceasta statie pilot!
  Am baut apa din paraul Rosia dupa ce a fost tratata si e totul in regula!
  Investitorul are tehnologia, are dorinta si are si oamenii cu care poate sa implementeze acest proiect la standarde mondiale!!!

  Proiectul e bun pentru ca rezolva in primul rand problema poluarii istorice!
  In al doilea rand rezolva punerea in valoare a patrimoniului!
  In al treilea rand dezvolta din punct de vedere economic nu numai Rosia Montana ci si intreaga regiune a Tarii Motilor!
 • wow (Vineri, 15 noiembrie 2013, 10:13)

  igorashu [utilizator]

  "Totodata, se va constitui, la dispozitia statului roman, si o garantie financiara pentru situatia improbabila a aparitiei unui accident de mediu, garantie care sa acopere scenariul cel mai pesimist posibil de accident. "

  Cand a fost accidentul de la Baia Mare trebuia sa platim numai ungurilor 120 milioane de euro.

  La cat se va ridica garantia asta?
 • DA Mineritului (Vineri, 15 noiembrie 2013, 10:15)

  Alin Croitoru [utilizator]

  Prevederile de mediu sunt clare si asigura protectia acestuia.Avem propuse garanti de mediu inainte de inceperea proiectului,vor fi folosite cele mai noi si sigure tehnologi,ce putem cere mai mult? Asteptam implementarea proiectului sa aratam ca si in tara noastra se poate face minerit responsabil.
 • cum ne informam... (Vineri, 15 noiembrie 2013, 11:24)

  Maria_12 [utilizator]

  Cu linkuri de pe voxpublica credeti ca aduceti dovezi de vreun fel? E un site implicat de partea opozantilor, evident ca vor scrie numai bucatile de adevar pe care le vor ei, impreuna cu alte informatii care se doresc imprastiate.

  Statia de epurare exista, este in functiune, poate fi vizitata de catre turisti in anumite zile si primesc toate explicatiile pe care le doresc. Cei care sunt interesati cu adevarat de soarta Rosiei Montane ar trebui sa vina sa vada cu ochii lor, macar.

  In legatura cu barajul. Chiar suntem toti ingineri si ne pricepem perfect sa calculam unde si forte? Nu cumva ar trebui sa lasam specialistii sa evalueze riscurile si sa calculeze?
 • Apa de la Rosia Montana (Vineri, 15 noiembrie 2013, 16:07)

  OnetValeriu [anonim]

  Apa de la Rosia Montana, are o poluare istorica...chiar si numele comunei ii vine de la culoarea rosie a apei. Odata cu sosirea companiei, sa construit o statie de epurare, care filtreaza apa, si o face mai curata...Daca proiectul va incepe zona Rosia Montana va fi mai ecologica mai mult decat este acum!!!
 • Despre asta ce spuneți? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 16:08)

  Radu I [utilizator]

  1. „-Gabriel Resources nu garantează că ea, angajații ei, consultanții, contractorii și ceilalti agenți ai ei nu au întreprins și/sau nu vor întreprinde acțiuni care contravin legislației anticorupție (pp. 36-37).
  - GR recunoaște că e posibil să nu se asigure împotriva anumitor riscuri (p. 38).
  - GR recunoaște ca nu dispune de sumele necesare pentru a deschide vreo mină, pentru a cumpăra drepturile de proprietate asupra întregului teritoriu ce urmează a fi exploatat si pentru a achita costurile legate de obținerea tuturor permiselor necesare exploatării. Mai mult, GR nu garantează că va putea obține vreodată aceste sume de bani (p. 38).
  - GR recunoaște că nu poate garanta acuratețea datelor pe care le oferă cu privire la estimarea cantității de aur și argint de la Rosia Montana, după cum nu poate garanta nici că depozitele estimate vor putea fi exploatate în sens comercial (deci că exploatarea de la Roșia Montana ar fi viabila din punct de vedere comercial) (p. 42).
  - GR recunoaște că o aplicare mai strictă a legislatiei privind protecția mediului e contrară intereselor companiei – asta deși în reclame se laudă (mincinos) că exploatarea de la Roșia Montană se va face cu respectarea celor mai înalte standarde privind protecția mediului (p. 43).
  - GR nu garantează că registrele sale contabile sunt ținute corect (p. 44).
  Sunt afirmații făcute de Gabriel Resources despre ea însăși într-un document oficial al companiei.”
  gabrielresource../

  2. CEO-ul Allianz (cel mai mare asigurator de accidente din lume), dl Michael Diekmann a declarat în luna mai 2013 ca „Allianz nu va face afaceri cu Gabriel Resources (acționarul majoritar al RMGC-ului) și nu va asigura proiectul propus!
  Cumva din cauza ca proiectul este “sigur” si “benefic”
 • prostii gogonate (Vineri, 15 noiembrie 2013, 16:35)

  ionelcoroiu2010 [utilizator]

  Populatia din zona sa exploateze traditional la Rosia Montana prin forte proprii si cu ajutor de la Uniunea Europeana . Restul este vrajeala de tip mafiot !
 • barajul rezista! (Vineri, 15 noiembrie 2013, 17:25)

  TinaMucea [utilizator]

  La Rosia Montana se va construi, probabil, cel mai sigur baraj minier din lume, care va fi de 100 de ori mai sigur decat cel de la Portile de Fier. Sub anumite aspecte, proiectarea RMP a urmarit standarde mai inalte decat cele folosite pentru centralele nucleare. Barajul de la Rosia Montana va fi umplut cu pietre si nu cu nisip (asadar este proiectat pentru a retine solutiile). Iazul de decantare a fost proiectat de o companie internationala de top in domeniul constructiei de baraje, la standarde extrem de inalte. Barajul a fost proiectat sa faca fata unui cutremur masurand 8 grade pe Scara Richter. Maximul de risc seismic calculat in zona este la 5,6 grade pe Richter in Muntii Apuseni
 • ce trebuie sa se intample (Vineri, 15 noiembrie 2013, 20:21)

  ily [utilizator]

  Ce ar fi sa incheiem subiectul.? Ce ar fi sa nu mai tot incercati cu minciuni de 2 lei? Ce ar fi sa o lasati balta ca romanii nu vor exploatarea asta in forma prezentata de un guvern mizerabil si corupt? Sper ca cineva va pune punct intr- o zi minciunii platite.
 • Adevar !!! (Vineri, 15 noiembrie 2013, 22:31)

  MarcelGusti [anonim]

  Daca nu traiesti la Rosia Montana nu stii cum este,ai vointa sa lucrezi dar nu ai unde. Multii protestatari protestaza doar de dragul de a protesta sau platiti. Sa ai copii care iti cer de mancaresa nu ai cu ce sa le trimiti la scoala sa traiesti de pe o zi pe alta asta in condiitile in care in zona se face minerit de 2000 de ani iar locuitori nu au de munca (rata somajului fiid peste 80%). DA pentru Rosia Montana !!
 • barajul de la Corna, ... moartea pasiunii (Vineri, 15 noiembrie 2013, 22:57)

  TinaMucea [utilizator]

  Proiectele miniere nu sunt standardizate, ci trebuie adaptate la tipologia zacamantului.in primul rand barajul este mult mai sigur decat orice alt baraj din lume. Este un proiect foarte compact, nu unul intins pe mai multe zone. Este un proiect special din imbinarea diverselor problematici, de exemplu a zonei de patrimoniu.

  Este o particularitate a proiectului care nu se gaseste in alta parte. Tocmai proiectul minier va fi cel care va da fondurile necesare pentru salvarea, reabilitarea si conservarea patrimoniului, in care nu investeste nimeni altcineva.
 • PROPAGANDA RMGC prin Smile Media (Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 0:57)

  Uciga-lToaca [utilizator]

  Articolele referitoare la Rosia Montana, scrise de Smile Media, sunt PROPAGANDA RMGC.
  Nici nu va deranjati sa le cititi, e pierdere de vreme.
 • Proiectul RMGC (Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 23:32)

  OnetValeriu [anonim]

  Acest Proiect va pune bazele unui minerit modern si ecologic! Merita sa luptam pentru acest proiect, este o ocazie unica pentru Romania!
 • Dar muntii (Duminică, 17 noiembrie 2013, 12:49)

  Koczka [utilizator]

  Cand iei la tocat 4 munti cat praf se ridica ? Ce se intampla cu oamenii si mediul din toata zona ? Merita pt 5-8 ani de profit sa afectezi mediul pe sute de ani ? Nu merita sa mai asteptam 20 - 50 de ani sa exploatam prin tehnologii noi neinvazive si sa mai lasam si generatiilor viitoare aceasta bigatie ?
 • oportunitate pentru tara (Duminică, 17 noiembrie 2013, 16:54)

  Lica.lica [utilizator]

  Mi se pare foarte important ca prin acest proiect se va curata poluarea istorica lasata in urma de fosta exploatare de stat si ca totul se va face conform celor mai stricte standarde de siguranta, de asemenea proiecte avem nevoie sa ne dezvoltam! Si repornirea mineritului este o oportunitate foarte buna pentru tara noastra, de care cred ca trebuie sa profitam!
 • Pentru Koczka (Duminică, 17 noiembrie 2013, 17:00)

  Lica.lica [utilizator]

  Scrie si in articol, se va reecologiza zona, se va curata inclusiv poluarea istorica. si prin proiectul asta se va dezvolta zona, oamenii vor avea din nou locuri de munca, in plus se aduc bani la buget, investitii in economie. asa ca mai bine le lasam generatiilor viitoare o tara dezvoltata economic, nu o tara dependenta de FMI, unde oamenii mor de foame cu aurul blocat sub pamant
 • E de ras (Duminică, 17 noiembrie 2013, 22:16)

  Uciga-lToaca [utilizator]

  E comic cum postacii RMGC continua sa se amageasca cu acest proiect esuat. Mai devreme sau mai tarziu ii va atinge dusul rece al realitatii.
  HAHAHA.
 • garantia de mediu (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 23:49)

  boramarius [utilizator]

  Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an
  Tot timpul statul roman va avea banii in cont la dispozitie pentru reabilitarea integrala a mediului la Rosia Montana. Acesta este un principiu la care RMGC a aderat din prima secunda, care este prevazut in documentele companiei si in studiul de impact asupra mediului, asa ca mediu va putea avea o garantie, eu zic sa porneasca proiectul!
 • vrem locuri de munca (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:19)

  boramarius [utilizator]

  Garantia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an
  Tot timpul statul roman va avea banii in cont la dispozitie pentru reabilitarea integrala a mediului la Rosia Montana. Acesta este un principiu la care RMGC a aderat din prima secunda, care este prevazut in documentele companiei si in studiul de impact asupra mediului.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Doamnelor, citiți cu atenție până la sfârșit. Informatia vă va risipi o mare dilemă
Va aflati intr-un magazin de pantofi, sunteti a doua la coada. In spatele vanzatoarei se afla o pereche de pantofi superbi, pe care vi-i doriti foarte mult. Doamna din fata dumneavoastra i-a vazut si ii priveste cu jind. Dar nici una dintre voi nu aveti portofelul la voi.
Bancul zilei: Pentagonul și OZN-urile
Este anul 2222 iar Ion si Maria aterizeaza pe Marte, după un zbor de zeci de milioane de kilometri. Ei se întâlnesc cu un cuplu marțian si vorbesc despre tot felul de lucruri. Ion întreabă dacă Marte are o piata de capital, daca au laptop-uri, cum se fac bani, etc.
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by