(P) De ce se foloseste cianura in minerit

de     Smile Media
Marţi, 8 octombrie 2013, 11:31 Rosia Montana - Ecologic


Aurul se gaseste in particule foarte mici in compozitia rocii, iar din acest motiv companiile miniere trebuie sa foloseasca substante chimice pentru a-l extrage. Cianura este una din putinele substante cu proprietati chimice necesare extragerii aurului in conditii de siguranta si eficienta.

Tehnologia care are la baza cianurarea a fost dezvoltata si folosita pentru prima oara in minerit in anul 1887, ca parte din procesul numit MacArthur-Forrest, cianura de sodiu avand proprietatea de a separa atomii de aur si de argint de restul minereului.

Dupa mai bine de 100 de ani de folosire a cianurii in industria miniera, se cunosc foarte bine modalitatile de utilizare si neutralizare a acestui reactiv, astfel incat sa nu existe riscuri pentru oameni si mediu.

Cum este folosita cianura in minerit. Studiu de caz Rosia Montana
In sisteme inchise. Procesul de separare implica introducerea minereului brut, macinat, in rezervoare inchise (tancuri). Aurul si argintul dizolvate de substantele chimice se depun pe carbuni activi care sunt introdusi in rezervoarele de lesiere. Spre deosebire de restul substantelor din minereu, carbunii plutesc si sunt recuperati. Recuperarea celor doua metale de pe carbunele activ se face prin electroliza, iar aliajul este ulterior turnat in lingouri.

Cianura este detoxifiata inainte de a parasi uzina. In proiectul Rosia Montana, cianura de sodiu este neutralizata înainte de a parasi uzina. Aceasta se face printr-un procedeu de oxidare (INCO). Mai mult, procedura de neutralizare a cianurii este Best Available Technology, adica face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referinta cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeana.

La Rosia Montana, concentratia de cianura va fi de 3 ori mai mica decat prevad normele europene.
Tehnologia prin cianuratie a fost aprobata de Comisia Europeana prin Directiva 21/2006 privind managementul deseurilor din industria extractiva, care prevede ca limita maxima a concentratiei de cianura admise la deversarea in iazul de decantare sa nu depaseasca 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Rosia Montana prevede o concentratie de doar 3 miligrame la litru - media lunara in iazul de decantare.

Intr-un raport al Comisiei Europene, intocmit in anul 2010 de experti independenti, se arata ca „cianurarea este metoda chimica preferata în industria miniera aurifera din toata lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin aceasta tehnologie”.

Combaterea riscurilor la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si-a demonstrat transparenta prin publicarea rapoartelor expertilor independenti referitoare la exploatarea propusa la Rosia Montana, tehnologiile folosite si gradul extrem de ridicat de atentie acordata protectiei mediului.

Barajul de la Rosia Montana, printre cele mai sigure din lume. O analiza din 2009 realizata de Institutul Norvegian de Geotehnica impreuna cu o serie de experti a concluzionat ca barajul propus de RMGC va fi printre cele mai sigure din lume. Mai mult, cercetarile geologice si hidrologice au aratat ca iazul va fi amplasat intr-o zona impermeabila, protejata si de un strat de pana la 12 metri de argila, care ii confera o manta naturala ce izoleaza sterilul de zonele invecinate.

Barajul rezista la fenomene extreme. Barajul este proiectat sa reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter,  in conditiile in care cutremurul maxim posibil in zona este de 5 grade pe scara Richter, si la fenomene meteo extreme aparute concomitent (doua precipitatii maxim probabile survenite in 24 de ore). Acestea au fost calculate luand in considerare si eventuale schimbari climatice care pot aparea in timp. Pentru a ne da seama de aceasta capacitate de retentie, putem spune ca inundatiile produse anul acesta in judetul Galati au avut ca factor declansator precipitatii de 150 l/m2, in timp ce iazul de decantare de la Rosia Montana este proiectat sa retina doua precipitatii maxim probabile – adica 900 l/m2. E important de precizat ca, potrivit expertilor, probabilitatea ca doua precipitatii maxim probabile sa apara intr-un interval de 24 de ore este de 1 la 100 de milioane de ani.

Cianura se descompune rapid chiar in mediul natural. Este important de stiut ca acidul cianhidric se descompune in elementele componente, carbon si  azot, care exista liber in atmosfera. De asemenea, cianura in ape neutre dispare rapid, iar in apele curgatoare nu este persistenta. In urma studiilor efectuate, cianura dispare dintr-un iaz oarecare intr-o perioada de pana la trei zile datorita diferentelor de temperatura dintre zi si noapte si a actiunii radiatiilor ultraviolete ale soarelui.

Uzina de prelucrare a minereului aurifer


Stiati ca...?

 • O cantitate foarte mica din productia anuala de cianura este folosita in minerit. Aproximativ 10% din productia mondiala de cianura este folosita ca reactivi pentru procesarea aurului, restul de 90% este folosita in alte aplicatii industriale, cum ar fi: productia textila, materiale plastice, adezivi, materiale de ignifugare, cosmetice, produse farmaceutice, prelucrarea produselor alimentare sau ca si aditiv antiaglomerant pentru sarea de masa.
 • Avem cianura in jurul nostru. Cianurile precum acrylonitrilul sunt folosite in productia de fibre sintetice precum acrylul, folosit mai ales in compozitia materialelor din care sunt confectionate hainele, in productia de plastic sau de cauciuc. De altfel, cianurile sunt folosite constant in producerea de adezivi, medicamente si produse cosmetice. Mai mult, cianurile sunt folosite inclusiv in ingrasamintele chimice.
 • Ne tratam cu cianura. Cianura este folosita inclusiv in spitale, atat in cazul analizelor, cat si, uneori, in caz de urgente majore, pentru a scadea presiunea sangelui pacientilor. Mai mult, la inceputul secolului trecut, medicii japonezi au folosit cianura pentru a trata tuberculoza si lepra.
 • Avem cianura pe masa. Poate parea surprinzator, dar cianura este folosita si in industria alimentara ca aditiv pentru sarea de masa si pentru sarea industriala. Cianura se gaseste in cantitati mici si in alimente, cum ar fi migdale, cafea, anumite soiuri de fasole, caise, cirese. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


15190 vizualizari

 • +33 (61 voturi)    
  [P] De ce la astfel de articole... (Marţi, 8 octombrie 2013, 11:47)

  EuSiCuMine [utilizator]

  nu se scrie clar cu rosu inainte de titlu (eventual ingrosat/bold) "Publicitate"? De ce avem aceste P-uri firave intre paranteze? De unde ar trebui sa stie oamenii ca ele inseamna publicitate? E o conventie stiuta de toata lumea... ca semnele de circulatie? Va dau exemple:
  -Opinie scris cu rosu ingrosat:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15756012-unitisalvam-faza-institutii-publice.htm
  -ANALIZA scris cu rosu ingrosat:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15756521-analiza-eutanasierea-fermelor-mici-sau-fertilizarea-lor-dilema-rurala.htm

  Deci se poate. Sper ca veti publica mesajul!
 • +34 (58 voturi)    
  experti.. (Marţi, 8 octombrie 2013, 12:11)

  pehash [utilizator]

  1. oare de ce expertii platiti de RMGC sa-si dea cu parerea au ajuns la alte concluzii decat expertii de la Institutul Roman de Geologie sau de la Academia Romana???...
  2. daca este atat de sigur totul, oare de ce in noua lege RMGC vrea sa faca exceptie de la norma si ofera garantii de mediu doar pentru un an?..
  3. exista in lume un singur exemplu de lac de cianuri rezultat in urma procesarii minereului aurifer care fost redat circuitului natural?
  4. exista in lume un singur exemplu de munte de steril reimpadurit? (aka ecologizat) :))

  pe hartie suna bine.. hartia suporta orice, mai nou si in format electronic.
 • -32 (60 voturi)    
  sa folosim si in minerit (Marţi, 8 octombrie 2013, 12:15)

  andinny [utilizator]

  s-a mai spulberat un mit si sper sa se mai incheie un episod al isteriei generale legate de cianura, ca deja ma saturasem. Se pare ca este o tehnologie admisa de Uniunea Europeana si substanta asta ne guverneaza, practic, vietile si nici nu stiam! De ce sa n-o folosim si in minerit, dar asta e metoda cea mai buna?
 • +32 (58 voturi)    
  STIM "de ce se foloseste" :D (Marţi, 8 octombrie 2013, 12:24)

  Codruta N [utilizator]

  Pentru ca dintr-un VAGON de roca sa se obtina o unghiutza de aur (adica cam cat un inelush mic, mic), intr-un mod cat mai ieftin.
  Adica: pentru ca unii (foarte putini) sa isi umfle conturile si sa se imbogateasca imens, lasandu-i FARA pamant, fara resurse vitale si f. saraci, pe foarte, foarte multi :P
 • +42 (64 voturi)    
  Geologii (Marţi, 8 octombrie 2013, 12:49)

  CatalinPetrica [anonim]

  Geologii independenti au studii care spun ca nu exista acel strat de argila 12 metri si astfel acest lac de acumulare nu va fi impermeabil.
  Va rog sa imi explicati cum veti neutraliza metalele grele si cum veti impiedica ca acestea sa ajunga in mediu (fiind pulbere pot fi luate inclusiv de vand, prin evaporarea lichidelor din lac)
  De ce nu faceti un baraj de beton si nu unul din steril si excavati care stim ca este foarte probabil sa se probuseasca.
  Cand spuneti ca 90% din aur este extras prin alte metode demonstrati ca exista si alte solutii ce este drept mai scumpe, dar pentru noi sanatatea este mult mai valoroasa.
  va rog sa imi spuneti cate locuri de munca vor fi desfiintate datorita deschiderii exploararii (oameni din zona care au activitati ce tin de lemnul oferit de paduri, fructe si plante ale padurii, apicultori, etc).
  Ce facem cu locurile de munca pierdute de cei ce se ocupa cu agicultura BIO in judetul Alba, produsele lor nu se vor mai vinde deoarece datorita substantlor chimice ce ajung in sol nu vor mai trece testetele de certificare BIO.
  Ce facem cu locurile de munca a celor care fac turism in zona, turistii vor evita zona stiind ca este poluata
 • +35 (55 voturi)    
  infailibil nu? (Marţi, 8 octombrie 2013, 15:00)

  MihaiMese [utilizator]

  Vezi cazul scurgerii de cianură de la Baia Mare din anul 2000... sau dezastrul ecologic din Ungaria, din 2010.
 • +15 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 octombrie 2013, 15:36)

  Lok [anonim]

 • +17 (33 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 octombrie 2013, 15:53)

  Lok [anonim]

 • -16 (34 voturi)    
  metoda e sigura (Marţi, 8 octombrie 2013, 19:08)

  Lica.lica [utilizator]

  cred ca numai la noi s-a creat atata panica in ce priveste utilizarea cianurilor cand este clar ca metoda este una sigura, asta spun toti expertii si specialistii. pacat ca vocea lor este ignorata in favoarea unor sloganuri
 • -15 (31 voturi)    
  Pentru Codruta N (Marţi, 8 octombrie 2013, 20:17)

  Gigeluss [utilizator]

  Nu poti sa faci asemenea comparatii. Asa cum dintr-o tara de oameni, nu ies toti oameni de stiinta sau primesc premiul Nobel pentru pace, asa si aurul: e cu atat mai scump cu cat e mai rar si extras din mai multa roca. De aici ne vine profitul. Cat despre cianura, cianura nu e decat un compus care poate fi neutralizat. Nimic grav in folosirea ei.
 • +23 (25 voturi)    
  Periculos sau nu? (Marţi, 8 octombrie 2013, 21:21)

  pdcom [anonim]

  Pai daca nu e periculoasa cianura asta de ce o tin intr-un lac si de ce ar mai fi asa de important ca acel lac sa fie atat de sigur?
 • +18 (20 voturi)    
  sper ca intrebarea mea sa apara (Marţi, 8 octombrie 2013, 22:42)

  was [utilizator]

  Cat este cantitatea de plumb si mercur in roca sin care se vrea sa-se extraga aurul.
  Alta intrebare legat de prima: cat va fi cantitatea pentru plumb si mercur pe langa cianura in apa lacului de decantare?
 • -15 (21 voturi)    
  De ce altii pot folosi cianura (Marţi, 8 octombrie 2013, 23:27)

  theondeon [utilizator]

  Iar Romania nu? Aveti senzatia ca doar alte tari sunt capabile?
 • +22 (26 voturi)    
  cianura..... (Marţi, 8 octombrie 2013, 23:29)

  Capatu` satului [utilizator]

  are un singur rezultat in timp.....ucide tot ce inseamna viata;

  rmgc spune ca cianura se evapora odata cu apa, presupun ca se formeaza nori din apa asta imbogatita;
  ce efect au ploile din norii imogatiti cu cianura ?

  am sa dau un exemplu elocvent din orasu` Baia Mare: dupa involutia din `89 conducerea de partid si de stat impreuna cu conducerea combinatului chimic au decis ca trebe musai facut ceva pt. reducerea poluarii atmosferice (in principal cu dioxid de sulf), asa ca s-a construit cel mai mare cos de dispersie din Europa de peste 400 de metrii = rezultatu` a fost o marire semnificativa a zonei infestate de la o zona de cativa kilometrii la un areal de peste 50 de km de jur imprejurul orasului Baia Mare(dioxidul de sul in atmosfera inalta in combinatie cu apa da acidu` sulfuros ce are efecte benefice asupra plantelor - cad frunzele iar in final plantele mor, in special legumele de gradina);

  asa ca o evaporare puternica a apei ce contine cainura este un minus pt. rmgc - prin marirea zonei infestate;

  am o intrebare: ce se poate spune de poluarea ce apare la lesiere sau la electroliza ?
 • +16 (18 voturi)    
  mama .... ce uzina ! (Marţi, 8 octombrie 2013, 23:41)

  nova [utilizator]

  m-am uitat numai la poza. Nu a mai trebuit sa citesc nimic. M-ati convins. Vreau si eu s-o vad pe viu . Ma invitati si pe mine sau este fotoshop?
 • -20 (26 voturi)    
  legea (Marţi, 8 octombrie 2013, 23:44)

  mercuriusfin [utilizator]

  Este respectata se pare. Care este atunci problema utilizarii cianurii? Noi care avem orase mai poluate decat prevedea legea? Avem atatea masini. De ce este cianura o problema?
 • +11 (13 voturi)    
  Ce sanse? (Miercuri, 9 octombrie 2013, 0:31)

  Adriana_009 [utilizator]

  Ce sanse exista ca cianura sa intre in sol sau sa se evapore?
 • -15 (19 voturi)    
  Nu se obtine doar atat aur Codruta (Miercuri, 9 octombrie 2013, 0:38)

  Juneau [utilizator]

  Dar chiar si asa, raspunsul la intrebarea mea "de ce cianura pentru exploatare" a fost raspuns. Sunt multumita. Putea sa fie la fel si apa, si atunci lumea s-ar fi plans ca era apa irosita. Numai nemultumiti.
 • -16 (22 voturi)    
  Baia Mare (Miercuri, 9 octombrie 2013, 0:45)

  MarcociFl [utilizator]

  Este un exemplu de asa NU. Insa asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa facem nimic din cauza unor esecuri. Nu interzicem fumatul desi duce la cancer, nu interzicem circulatul cu masini desi duce uneori la accidente, nu interzicem ceva doar pentru ca exista exceptii. Logic, nu?
 • -21 (27 voturi)    
  Frica (Miercuri, 9 octombrie 2013, 0:52)

  anna.costea [utilizator]

  De ce le este frica oamenilor de cianura? Se cred cumva in romane cu straini prin trenuri care ii vor ucide? Este ridicol! Este doar o industrie miniera, nu vrea nimeni sa va intoxice.
 • +16 (18 voturi)    
  Cianura (Miercuri, 9 octombrie 2013, 1:37)

  VoodooH [anonim]

  E interzisa in Germania din 2002. Oare DE CE ? Va zic eu de ce. Pentru ca nu exista exploatare cu cianuri pe globul asta care sa nu fi avut macar un accident minor. Deversarea de la Baia Mare din 2000 este considerata de UE ca fiind al 2-lea dezastru ecologic din Europa dupa Cernobil. Stim, stim, RMGC si politicienii ne garanteaza ca totul va fi "curat". Dupa 23 ani, chiar mai avem incredere in politicieni ? Oameni buni, treziti-va !!! Exista atat de multa publicitate RMGC, pe toate gardurile, pentru ca treaba pute rau de tot !
 • +14 (14 voturi)    
  ca sa nu mai zic ca (Miercuri, 9 octombrie 2013, 1:39)

  VoodooH [anonim]

  Garantia de mediu oferita de RMGC este de 20 mil pe an. Un amarat de RCA la Dacie te asigura pentru pagube de 2 milioane. Allianz a refuzat sa asigure proiectul, considerandu-l de risc ridicat. Si totul pentru cateva sute de locuri de munca temporare. De cele cateva mii de locuri care vor disparea in urma exploatarii nu se zice nimic (prelucrarea lemnului, turism, agricultura). Cine draq o sa mai mearga in zona aia pe raza de 50 km stiind ca exista un lac gigantic de cianuri? Cine o sa mai cumpere produse agricole din zona ?
 • +9 (11 voturi)    
  Comentarii pe marginea barajului. (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:03)

  Kyky [utilizator]

  Barajul de la Rosia Montana, printre cele mai sigure din lume.
  Banuiesc ca este vorba despre documentul:
  Evaluarea riscurilor asociate barajului aferent Sistemului Iazului de Decantare Corna
  In cadrul acestui raport lipsesc date cu coportarea barajului dupa perioada de 16 ani de exploatare. De ce?
  Raportul ne spune ca "Probabilitatea ca un asemenea scenariu extrem
  ce a fost anterior prezentat ca fiind modul în care apare avarierea barajului a fost
  considerată ca fiind mult prea mică pentru ca scenariile actuale să fie considerate ca
  realiste" cine a considerat si in baza caror date?
  Raportul ne mai spune ca Analizele de risc de tip arborele de evenimente sugerează faptul că probabilitatea de nefuncţionare a iazului de decantare este de aproximativ de 100 de ori mai mică decât probabilitatea de nefuncţionare a unor baraje similare din lume. In romania in conditiile in care in timpul regimului comunist exista pedeapsa cu moartea, cel putin trei baraje de pamant proiectate in epoca socialista au cedat: Onesti, Baia Mare etc...

  Nu in ultimul rand raportul da ca posibila si plauzibila deversarea a 250.000 metri cubi de steril cu metale grele si 26.000.000 litri cu o concetratie de 3mg de cianura
  Citeez din raport:
  În cazul unei avarii maxime plauzibile a barajului final aferent
  iazului de decantare Corna, deversarea va fi mai mică decât cantitatea de aproximativ 250.000 m3 de sterile şi 26.000 m3 de apă.
  In aceste conditii autorii mentioneaza:
  că nu este nevoie de aplicarea vreunei măsuri de diminuare a efectelor. De ce?
  Înălţimea de gardă operaţională, este calculata pentru doua evenimente maxim probabile ce apar in 24 de ore. De ce nu se calculeaza pentru 30 de zile? sau pentru orice alta perioada? S-au ales 24 de ore ca sa "iasa" la calcule?
  Ce inseamna anrocamante de foarte bună calitate? Placute la gust? usoare? cum este definita calitatea in acest raport? este ceva calitativ?
 • +9 (11 voturi)    
  super (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:07)

  Anaconda_ [utilizator]

  Da...e clar ca e vorba de minerit modern...E foarte la moda peste tot prin lume sa faci lacuri cu cianuri si metale grele...Cum de am fost atat de orbi in toti anii astia sa nu ne dam seama ca rmgc ne vrea binele...beneficii maxime....Va dati seama ...cateva sute de locuri de munca pentru cativa ani...Un singur articol m-a convins...Ce fotografie frumoasa...Ni se vrea binele...Mai dati articole dintr-astea ca sa avem si noi cum sa ne informam corect...Multumim frumos HN si RMGC pentru grija pe care ne-o purtati si spor la dezgropat morti.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentarii pe marginea barajului II (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:12)

  Kyky [utilizator]

  Cata apa va fi deversata o data la 10 ani?
  raportul specifica:
  Deversor pentru deversarea controlată a apei rezultate dintr-un eveniment de inundare care
  apare 1 la 10 ani;
  In conditiile in care nu exista un calcul riguros, citam din raport:
  Investigaţiile de detaliu realizate în amplasament precum şi câteva analize avansate, analizele
  asupra reacţiei dinamice în condiţiile unei încărcări cauzate de un cutremur şi analiza aferentă
  stabilităţii supraînălţării axului central din amonte în situaţia lichefierii sterilelor vor fi efectuate ca parte a proiectului tehnic de detaliu.
  De ce vi se pare atat de sigur barajul de la Corna?

  Deoarece proiectul tehnic detaliat nu exista documentul care prezinta riscul a exclus urmatoarele elemente (citat din raportul RMGC):
  (1) potenţial pentru producerea de alunecări de teren;
  (2) limitările aferente modelării hidrogeologice
  (3) caracterizarea condiţiilor prezente în cadrul amplasamentului barajului care să fie realizată la cel mai ridicat standard profesional în domeniu;
  (4) structura şi duritatea rocii de fundament;
  (5) materialul utilizat pentru nucleul barajului iniţial ;
  (6) controlul exfiltraţiilor aferent barajului principal şi modelarea acestor exfiltraţii;
  (7) geo-caracteristicile (duritate şi permeabilitate) aferente materialelor argiloase utilizate pentru construirea barajului şi controlul exfiltraţiilor.

  Raportul geomorfologic precizeaza :

  Există trăsături de tipul alunecărilor de teren la coronamentul taluzului malului stâng
  din cadrul amplasamentului barajului; acestea pot fi rezultatele unei alunecări de mari
  dimensiuni prin rotire, însă se pot face şi alte interpretări. Recomand revizuirea fişelor
  forajelor efectuate în această zonă pentru a examina dacă există dovezi referitoare la
  alunecările de teren de sub suprafaţă.

  RMGC se angajeaza ca va mai cerceta. este adevarat?
 • +6 (8 voturi)    
  Baraj Corna (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:14)

  Kyky [utilizator]

  Analiza de rsicuri bazata pe arborele de evenimente a fost stabilita in cadrul unui workshop.
  Sesiune de lucru. Daca cei care si-au dat cu parerea in timpul workshop-ului au gresit, exista vreo consecinta contractuala macar?
 • +6 (8 voturi)    
  O alta intrebare pe marginea barajului de la corna (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:18)

  Kyky [utilizator]

  In fiecare zi se vor detona 2ot de explozibil, ceea ce va duce la aparitia unor unde seismice frecvente chiar daca de mica intensitate. Unde apare acest lucru in analiza de risc?
 • +9 (11 voturi)    
  Cianura din spitale (Miercuri, 9 octombrie 2013, 9:28)

  Respecta [utilizator]

  Va credeti suficient de documentati sa ne spuneti care este numele acelui produs cu cianura care scade tensiunea arteriala? Poate ca o scade la ZERO in timp scurt. Va ajut eu cu descrierea Nitroprusiatului de Sodiu ca sa nu mai imprastiati DEZinformare: doze infime care se pot transforma in INTOXICARE CU CIANURA FATALA.
  "The major limitation to the use of nitroprusside is its metabolism to cyanide, possibly leading to the development of cyanide or rarely thiocyanate toxicity that may be fatal [5]. This problem, which is manifested by clinical deterioration, altered mental status, and lactic acidosis, can be minimized by using the lowest possible dose. The current FDA recommendation is that maximum doses of 10 mcg/kg per minute should NEVER be given for more than 10 minutes.(PubMed, Clinical pharmacokinetics of nitroprusside, cyanide, thiosulphate and thiocyanate.AUSchulz VSOClin Pharmacokinet. 1984;9(3):239.
  Care a fost urmarea incercarii de tratament cu cianura in cazul bolnavilor de lepra si tuberculoza? Au murit dar sunt bravi ca au incercat si cianura :(. Pana la inventia antibioticelor mureau pe capete. Descoperirea Penicilinei, antibiotic, ii este atribuita omului de stiinta scotian, laureat al Premiului Nobel, Alexander Fleming. El a aratat in 1928 cum poate fi produsa penicilina din fungusul Penicillium. (Wikipedia)
 • +10 (12 voturi)    
  Costuri post-mining (Miercuri, 9 octombrie 2013, 10:13)

  emil bobu [utilizator]

  Hai sa discutam de costuri post-mining, Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic Roman zice: "În cazul acestui proiect din cauza amplorii extraordinare şi a procedeului folosit, costurile post-mining pot fi comparate cu cele de la yellowknife din Canada în care în urma falimentului unei companiei miniere, statul canadian pentru a menţine în stare de îngheţ un lac cu cianuri abandonat, cheltuieşte anual un miliard de dolari canadieni până se va găsi tehnologia necesară să neutralizeze aceste cianuri."
 • +8 (8 voturi)    
  Experienta Canadiana (Miercuri, 9 octombrie 2013, 15:01)

  Kyky [utilizator]

  Mining operations over five decades has created a massive environmental liability, a problem which the mine's previous owners left to the Government of Canada and Government of the Northwest Territories to sort out. The Giant Mine contains 237,000 t (233,000 long tons; 261,000 short tons) of arsenic trioxide dust produced during the gold roasting process. This dust is water soluble and contains approximately 60% arsenic. The site's 950 ha (2,300 acres) footprint includes 8 open pits, 4 tailing ponds, 325,000 m3 (11,500,000 cu ft) of contaminated soils, and approximately 100 buildings including a roaster/bag house complex that is highly contaminated with arsenic and fibrous asbestos.[2] A $400 million (probably more) taxpayer-funded remediation project is underway. A main aspect of the successful proposed solution, known as the "Frozen Block Alternative," is to permanently freeze the arsenic trioxide storage chambers to keep groundwater seepage out.[3] Sursa wikipedia.
 • +8 (8 voturi)    
  Manipularea fortata, brutala a romanilor de GC . (Miercuri, 9 octombrie 2013, 22:34)

  andreesanu [utilizator]

  Cumpararea de adepti, de cozi de topor ,de circari ,de falsi mineri ,de falsi specialisti, de politicieni,primari,prefecti,directori ai Regia mineralelor Deva,secretari de stat,ministri,presa de scandal,reprezinta stilul mafiot al GC de lucru.
  Afacere initiata de Timis si Tender dupa insusirea hartilor de la Institutul resurselor minerale
  de Tender cu ajutorul celor din Regia Deva falita si subventionata de statul roman porneste ca un bulgare de zapada ce se rostogoleste in bursa Canadei de la Toronto si Vancuver crescind prin speculatii de bursa la valori ce trebuie sa dea de gindit.
  Gogosile ,tepele, se aduna in dosare,in acte aditionale ,suprafata creste de 4-5 ori decit cea din actele Regiei Deva fara ca cineva sa fi aprobat o expropiere in favoarea statului roman ca si actionar cu cota parte la contract.
  Se iau probe din locuri numai de !!! stiute ,probe trimise in Australia la laboratoare acreditate,iar rezultatele si documentele contrafacute stau ca dovada la bursele mentionate.
  Ce urmeaza ???,desigur :amenintari santajarea celor care au pus botul,a celor care au semnat,si bineinteles disparitia in anonimat a celor care deranjeaza TUNUL dat ROMANIEI.
 • -4 (8 voturi)    
  * (Joi, 10 octombrie 2013, 8:15)

  zsolt22 [utilizator]

  Pentru experti.. (Marţi, 8 octombrie 2013, 12:11) Da, exista nu numai aiurea in lume, dar si de ex. la Baia de Aries Romania unde se face baie si se pescuieste. Puteti verifica.
 • +2 (2 voturi)    
  metalele se extrag de pe carbune cu HCl (Joi, 10 octombrie 2013, 13:57)

  jackalphonse [utilizator]

  metalele se extrag de pe carbune cu acid clorhidric si dupa aceea vine etapa de elctroliza.
  C=gram/litru x zeci de miloane de litri = mult mai mult decat in suedia sau alte tari care detin baltoace cu cianuri.
  de redevente nu spuneti nimic? ce castigam noi din proiectul asta in afara de lacuri cu cianuri si munti cu steril? locuri de munca? mai bine ii dau aurul italiei ca acolo lucreaza mai multi romani decat ofera rmgc.
  @zsolt22 [utilizator] , am verificat, nu exista ce spui tu.
 • +5 (5 voturi)    
  Accidentul de la Baia Mare (Joi, 10 octombrie 2013, 17:45)

  FL [utilizator]

  Ati uitat accidentul din 2000 de la Baia Mare? cunoscut ca si cel mai mare dezastru ecologic dupa Cernobil?

  http://www.mediafax.ro/main-story/focus-zece-ani-de-la-poluarea-cu-cianuri-de-la-mina-aurul-din-baia-mare-5464530

  http://www.emaramures.ro/stiri/85803/DEZVALUIRI-Aur-cianura-si-interese-in-Baia-Mare-partea-I-
 • 0 (0 voturi)    
  Pro (Miercuri, 30 octombrie 2013, 14:20)

  ValentinaVale [anonim]

  Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana in prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by