VIDEO Ce are in comun mina de aur de la Kittila cu mina de la Rosia Montana? Ion Popescu, Eugen Furdui, Gavril Baican si Seppo Maula au discutat online despre mineritul in UE vs. Romania

de Smile Media     Smile Media
Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:54 Rosia Montana - Comparatie Romania - UECare sint deosebirile si asemanarile dintre o exploatare aurifera din Finlanda si una din Romania? Ce reguli trebuie sa respecte firmele din industria mineritului pe teritoriul UE? Ion Popescu, presedinte al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Eugen Furdui, primar al comunei Rosia Montana, Gavril Baican – Director Executiv PATROMIN si Seppo Maula, primarul localitatii finlandeze Kittila, unde exista un proiect minier similar celui de la Rosia Montana discuta online cu cititorii HotNews.ro miercuri, de la ora 09.30, despre experientele europene in acest sector vital pentru economia UE.
Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
 • Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Puteti posta intrebari prin intermediu formularului de comentarii. Fiecare cititor poate posta un singur comentariu, care poate contine cel mult 2 intrebari, pentru a da posibilitatea cat mai multor cititori sa intre in dialog cu invitatii
 •  Cele mai interesante intrebari vor fi adresate invitatilor din studio
Citeste mai multe despre mineritul cu cianuri in UE si Romania


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4478 vizualizari

 • premise gresite (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:21)

  Sorin P. [anonim]

  De ce la noi pornesc unii de la premisa ca nu se poate face la fel de bine si ecologic ca si in Finlanda chiar daca normele sunt aceleasi?
 • doua intrebari (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:31)

  Bert [anonim]

  Buna ziua, as avea doua intrebari pentru participantii la dezbatere:

  Care este nationalitatea exploatatorilor de la Kitilla si a fost acest lucru relevant in vreun fel? Care este concentratia de cianuri folosite in exploatarea de la Kitilla?
 • impact economic (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:50)

  Vladimir [anonim]

  Pentru domnul primar al localitatii Kitilla: Care este marimea orasului Kitilla si care a fost impactul economic al deschiderii exploatarii miniere asupra localitatii? Aceasta exploatare a dus la deschiderea afacerilor conexe in localitate sau in acea regiune a tarii?

  Va multumesc.
 • dezvoltarea orasului Kittilai (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:55)

  laura [anonim]

  Intrebarea mea se adreseaza domnului Seppo Maula : cum a ajutat existenta minei la dezvoltarea orasulu Kittilai??? Locuitorii orasului ce parere au?
 • localnicii din RM (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:59)

  Adina [anonim]

  Este adevarta ca localnicii din Rosia Montana, asteapta cu nerabdare si de ani buni, ca acest proiect sa inceapa? Ce speranta mai au acesti oameni!!
 • metoda de extractie (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:05)

  Razvan Pop [anonim]

  Buna ziua,

  Pentru domnul Seppo: Exploatarea de la Kitilla foloseste cianuri pentru separarea aurului de minereu? Daca da, care sunt masurile de siguranta luate de firma exploatatoare?
 • minerit (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:07)

  Vadim [anonim]

  pe domnul seppo vreau sa il intreb ce efect a avut deschiderea minei asupra economiei locale si, in masura in care stie, asupra economiei regionale? Mai am o intrebare pentru domnul Popescu: credeti ca mineritul din Romania poate fi repornit daca se gasesc investitori?
 • asemanari proiecte (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:10)

  Ralu [anonim]

  Sunt aceste 2 proiecte asemenatoare?? S-au revoltat si finlandezi la fel de mult ca si romanii, venind vorba de cianura!!
 • impact si standarde (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:23)

  marcel [anonim]

  pentru domnul Sappo: din experienta dumneavoastra cum va afecta din punct de vedere economic proiectul minier localitatea Rosia Montana?
  pentru domnul Furdui: credeti ca in Romania se poate face un proiect minier la aceleasi standarde ca si in Finlanda?
 • situatia socio-economica (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:27)

  anton [anonim]

  domnului primar finlandez: care era situatia economica si sociala in Kitilla inainte de exploatare si cum e dupa? Situatia e imbunatatita sau e mai rea? sa stim ce ne asteapta. Va multumesc.
 • Tone (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:29)

  Radu [anonim]

  Cunoasteti cantitatea anuala de cianura folosita la nivel european, in minerit?
  Care este cantitatea anuala de cianura la Kittila si cat preconizeaza RMCG ca se va folosi anual la Rosia Montana?
  Cum puteti evalua incarcarea de mediu comparand cantitatea raportata la suprafa intre cele 2 situri, Kittila si Rosia Montana?
 • cat la suta din profit revine statelor NORMALE? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:34)

  mda [anonim]

  cat la suta din profit ajunge la statul finlandez, si cat la firma exploatatoare?

  mai exista undeva in lume vreo exploatare in care statul sa capete 4% din profit, in conditiile in care minereul este 100% al statului?

  (daca o asemenea tara exista, cu siguranta face parte din tarile "bananiere", cu o coruptie de 95% - qed si pt Romania)
 • mineritul nostru (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:34)

  Vasile [anonim]

  domnule Popescu, avand in vedere ca avem si noi resurse mari de subsol, credeti ca mineritul din Romania are sanse sa se revitalizeze, sa concureze cu mineritul din alte tari precum Finlanda? daca da, de ce are nevoie?
 • Distanta (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:41)

  Dragos [anonim]

  Kittila se afla intr-o zona izolata geografic, slab populata, la o distanta considerabila de aglomeratii urbane si de zona de coasta intens populata a Finlandei.
  Rosia Montana se afla intr-o regiune mult mai populata, intr-un bazin hidrografic care acopera orase mai mari si mai mici.

  Comparand cele 2 situri, cum apreciati impactul potential asupra populatiei in cazul unei potentiale catastrofe precum cea din Maramures, sau mai recent din Ungaria?
  Cati oameni ar fi afectati in Finalnda si cati in Romania?
 • Intrebari pentru Seppo Maula (Marţi, 8 noiembrie 2011, 17:51)

  deceneus [anonim]

  Intrebari pentru Seppo Maula:

  1.
  In Rosia Montana de 10 ani s-a interzis orice alta activitate decat mineritul prin declararea zonei monoindustriala.
  La Kittila, locuitorii au dreptul sa lucreze si in alte domenii decat mineritul?

  2. Cate tone de cianura se folosesc anual la Kittila?
  Ati accepta un proiect care sa foloseasca 13000 tone de cianura anual asa cum se intentioneaza la Rosia Montana?
 • Domnului Seppo Maula (Marţi, 8 noiembrie 2011, 18:17)

  Mihai [anonim]

  Domnule primar Maula,
  La Rosia Montana ar urma sa se construiasca intr-o zona pronuntat montana, un iaz de decantare de vale, pe o suprafata de 360 ha, prin ridicarea unui baraj de 180 metri. Iazul va contine 215 milioane tone de deseuri si nu va fi impermeabilizat. Mii de oameni locuiesc in aval si alte zeci de mii pe cursul principalului rau al zonei.
  Cum comparati aceasta situatia, cu ce e la Kittila unde sunt proiectate mai multe iazuri de ses mai mici, impermeabilizate?
  In Finlanda apreciati ca un iaz de o asemenea dimensiune, asa cum e proiectat la Rosia Montana, la o concentratie de 4ppm s-ar fi aprobat?
 • redeventa (Marţi, 8 noiembrie 2011, 20:04)

  cristian dogaru [anonim]

  1. ce redeventa incaseaza statul finlandez in urma exploatarii? comparatii cu rosia montana...

  2. s-au incasat niste sume preventiv, ca reperatii pentru eventuale dezastre ecologice, inainte de inceperea exploatarii din Kitilla?
 • Beneficii (Marţi, 8 noiembrie 2011, 20:11)

  Mircea Vlad [anonim]

  Domnule Maula, care sunt beneficiile pe care statul dumneavoastra le obtine de la exploatari miniere realizate de investitori straini in domeniul minier?
  Ce fel de obligatii juridice si-au asumat investitorii pentru reconstructia ecologica a zonelor afectate?
  Care este rata efectiva de taxare a unui proeict minier in tara dumneavoastra?
  Cat este nivelul redeventei miniere in tara dumnevoastra?
  Intre investitori si statul dumneavoastra exista acorduri de cooperare confidentiale, sau toata problematica investitiei este publica, la dispozitia cetatenilor?
 • Pentru domnul Furdui (Marţi, 8 noiembrie 2011, 20:29)

  Gabriel Tusac [anonim]

  Domnule Furdui , sunteti un cunoscut sustinator al proiectului. Ce puteti spune despre cele 2.300 de locuri de munca in faza de constructie a minei si cele 900 de locuri de munca (in medie) pe durata operarii proiectului (unele statistici mai vechi ale RMGC spun 700 de locuri de munca). Credeti ca acestea vor fi ocupate de romani din comuniatea locala sau de straini pregatiti in operarea tehnologiei complexe de la Rosia Montana? Ce argumente concrete aveti in acest sens?
 • Intrebari (Marţi, 8 noiembrie 2011, 20:35)

  Claudiu [anonim]

  Domnule Popescu, nu de ieri de azi sustineti acest proiect si respect consecventa dumneavoastra.
  Cum se impaca apropierea dumnevoastra de PSD cu sustinerea demararii proiectului de la Rosia Montana, in conditile in care liderii acestui partid nu sustin demararea acestui proiect din cauza faptului ca beneficiile economice ce revin Romaniei nu sunt semnificative?
  Sustineti modificarea legii minelor? Care sunt motivele pentru care sustineti acest proeict de lege criticat de catre oponentii proiectului pentru faptul ca ar fi elaborate de consultantii investitorilor straini din domeniu?
  Daca ar fi sa alegeti intre o Rosia Montana operata de Gabriel Resources Ltd. Si una operata de BARRICK GOLD liderul mondial in domeniu, cu cine ati merge in continuare?
 • Diferente (Marţi, 8 noiembrie 2011, 20:49)

  Costea And. [anonim]

  1: Care sunt diferentele intre exploatari, de ce in Romania ar fi mai periculoasa decat in Finlanda?
  2: Domnule Seppo Maula: finlandezii au fost la fel de reticenti fata de proiectele miniere ca si romanii?
 • Imbunatatiri? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:00)

  Raluca Firica [anonim]

  Cum a ajutat exploatarea din Kittila localnicii si mai ales zona respectiva? S-a imbunatatit economia?
 • Hello! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:43)

  pete1 [utilizator]

  Dle Seppo Maula:
  1. Daca zona de extractie din Finlanda s-ar afla la 40-50km de Helsinki, ati mai sustine deruralarea proiectului minier in aceleasi conditii?
  2. Care sunt inmplicatie si beneficiile statului finlandez in acest proiect? (ma refer la redeventa si procentul din actiunile companiei exploatatoare)

  Kiitos!
 • Mineritul cu cianuri (Marţi, 8 noiembrie 2011, 22:16)

  Georgianna [anonim]

  V-a afectat in vreun fel exploatarea cu cianuri? Daca da, de ce o faceti? Daca nu, ce le transmiteti romanilor care sunt impotriva acestei exploatari?
 • Kittila/Rosia Montana (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 1:49)

  Cristi [anonim]

  Kittila a avut vreodata de suferit in timpul mineritului? Credeti ca Rosia Montana va avea de suferit sau de castigat de pe urma lui?
 • Si noi putem, nu-i asa? (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 1:51)

  Sergiu B [anonim]

  Am o intrebare: de ce in Finlanda se poate face minerit si la noi nu?
 • echilibru? (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 7:49)

  otilo [anonim]

  multi spun ca romania nu-i finlanda, si au dreptate, dar in secolul 21 nu putem noi oare sa schimbam aceasta prejudecata si sa credem ca proiectul de rosia montana poate fi mai bun decat cel din finlanda si se vor respecta toate normele impuse de UE?
 • finantare (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 9:56)

  Adrian [anonim]

  Care este procentul de castig al statului la noi versus procendtul de castig in Norgevia sau Suedia, raportat la nivelul de investitie al statului. //(editat de HotNews.ro)
 • dificultati asemanatoare (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 10:30)

  Ioana [anonim]

  Proiectul minier din Finlanda a intalnit atatea dificultati si probleme precum cel de la Rosia Montana ? A starnit cianura atatea controverse, precum in Romania??
 • asemanari (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 10:52)

  Sabin [anonim]

  Buna ziua. As vrea sa intreb in ce masura difera procesul tehnologic folosit in Finlanda de cel care se doreste a fi folosit in Romania la Rosia Montana. //(editat de HotNews.ro)
 • Intrebari (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 11:19)

  enter [utilizator]

  1. Ce se va intampla in Kittila si Rosia Montana la 5 ani dupa terminarea exploatarii? Va ramane zona monoindustriala, ori va intra in circuitul turistic? Care va fi viitorul copiilor localnicilor ?
  2. Esalonat pe 40 de ani, a fost facuta o comparatie a castigului localnicilor intre urmatoarele 2 situatii: a) in zona incepe exploatarea miniera si b) zona pierde statutul de zona monoindustriala
 • impact national? (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 11:33)

  corina [anonim]

  exploatarea aurului in finlanda a avut un impact asupra economiei nationale?
 • Lamuriri (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 13:04)

  Rocky's Dad [anonim]

  Il rog pe primarul localitatii Kitilla sa lamureasca urmatoarele:
  1) Cum ati actionat pentru salvarea galeriilor romane si a vestigiilor istorice de valoare universala? A, nu ati avut asa ceva? I see...
  2) Cate biserici au fost distruse prin dezvoltarea proiectului minier? Cate cimitire au fost distruse, cate ramasite pamantesti a trebuit sa dezgropati si sa mutati in alta parte, si la ce distanta? Cate obiective arhitectonice au fost distruse? Cat de bucurosi au fost localnicii in urma acestor actiuni?
  3) Cati localnici s-au opus proiectului minier? Ce s-a intamplat cu ei si proprietatile lor? Au fost expropriate? Daca da, pe ce baza? Este proiectul de utilitate publica sau privata? Care este participatia statului in acest proiect?
  4) In Finlanda exista "baieti destepti"? (intrebare retorica)
 • Rosia Montana (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 14:24)

  unul_care_iese_in_strada [anonim]

  1) Domnule primar, ati avut recent sustinerea cetatenilor din Rosia montana datorita opozitiei dumneavoastra pentru proiectul RMGC*. Este curios faptul ca in acelasi timp sunteti si membru PDL care este se pare promotorul proiectului, si vesnicul sustinator. Cum va impacati cu aceasta viata dubla (se fac presiuni asupra dumneavoastra ?)?

  2) Ati vorbit de asemenea, dupa alegeri, de exploatarea potentialului turistic, a galeriilor romane. Detineti o harta a ceea ce AR fi distrus in eventualitatea demaratii proiectului RMGC?

  *http://www.formula-as.ro/2008/825/accente-2/primarul-de-la-rosia-montana-a-fost-schimbat-9787
 • @ unul_care_iese_in_strada (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 14:42)

  Rocky's Dad [anonim]

  > "Domnule primar, ati avut recent sustinerea cetatenilor din Rosia montana..."

  Recent? Asta a fost acum 3 ani jumate! Intre timp, dl. Eugen furdui s-a dat pe brazda... pana a trecut puntea, adica pana a fost ales...
 • LAMURIRI (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:03)

  ROSIENI [anonim]

  de ce comuna este condusa de rmgc ,si ti se impune sa sustii aceasta companie? de ce nu li se permite strainilor care nu sustin proiectul sa intre in comuna?
 • Intrebări (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 18:29)

  Ana Armanca [utilizator]

  Dle Maula,
  1. Cât de mare este lacul cu cianuri de la Kitila?
  2. Ce cantitate de cianuri se foloseşte la Kitila?
  Ştiu că în toată Europa se folosesc 1.000 tone cianuri anual, la Roşia Montană se vor folosi- substanţe periculoase 1.581.760 t
  (din care cianură de sodiu 192.000 t ) deic, dacă exploatarea durează 16 ani, circa 12.000 tone cianuri anual.
 • Turcia - Alethea (Joi, 10 noiembrie 2011, 18:56)

  Stefan [anonim]

  1. Ati vazut filmul Alethea?
  2. Ce parere aveti despre mina de aur de la Alethea (Turcia)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Câteva motive suplimentare pentru vaccinare
Doi bețivi pe o bancă: - M-am vaccinat Gogule! - Eu nu!- Prostule....
Bancul zilei: Medicul ideal în viziunea soțului
Soțul vine de la un control medical și-i spune soției: -Draga mea, mi-a recomandat medicul striptease și sex oral...
citeste mai multe articole din LIFEHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by