Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Monitorizarea de mediu – cum se face, ce se monitorizeaza, care sunt obiectivele

de     Smile Media
Vineri, 25 noiembrie 2011, 16:46 Rosia Montana


RMGC va stabili un program pentru monitorizarea criteriilor de performanta de mediu si sociala. Acest program de monitorizarea mediului si sociala se bazeaza pe actualul Program de monitorizare a apelor de suprafata si subterane (si baza de date aferenta) elaborat de RMGC de la inceputul fazelor de explorare si preconstructie ale proiectului.

Planul de monitorizare a mediului si sociala va fi comparat sistematic si periodic cu cerintele legale.

Monitorizare mediului va fi mai intensa in fazele de constructie si exploatare ale proiectului, dar va cuprinde si fazele de dezafectare si inchidere (activitati de refacere a mediului in perioada dupa dezafectare).

Vezi mai multe detalii aici.

Monitorizarea apelor de suprafata si subterane:

Managementul si ameliorarea impactului asupra calitatii apelor de suprafata si subterane sunt printre cele mai importante probleme de mediu. RMGC a stabilit un program de monitorizare a apelor de suprafata si subterane in faza de pre-constructie a proiectului pentru a caracteriza mai bine natura si intinderea poluarii istorice din amonte si din aval fata de sursele potentiale de contaminare de pe amplasamentul proiectului, precum si conditiile “de fond” din bazinele hidrografice adiacente care nu vor fi afectate direct de exploatarea proiectului.

Punctele de monitorizare a apelor de suprafata si subterane constau din stavilare construite permanent, puturi de monitorizare si de alimentare cu apa, ca si puncte de prelevare a probelor din diverse izvoare si parauri.

Program de monitorizare a calitatii aerului

RMGC va instala sase statii de monitorizare a aerului in jurul amplasamentului Proiectului. Se va instala si o statie de monitorizare meteorologica suplimentara, in apropierea uzinei de procesare a minereului.

Monitorizarea depunerilor atmosferice umede si uscate precum si monitorizarea aerului atmosferic se vor efectua in zona protejata in apropiere de zona rezidentiala istorica din Rosia Montana.

Monitorizarea va incepe inainte de faza efectiva de constructie pentru a avea o confirmare a nivelului existent de calitate a aerului. Monitorizarea de fond se va efectua timp de aproximativ trei luni inainte de inceperea lucrarilor de constructie si va continua pe tot parcursul fazelor de constructie, exploatare si inchidere a Proiectului. Pe masura ce lucrarile de exploatare miniera progreseaza si alte zone vor fi afectate, punctele de monitorizare se pot muta.

Program de monitorizare a deseurilor

RMGC a elaborat masuri de control si proceduri de monitorizare pentru gestionarea deseurilor din industria extractiva conform Directivei UE privind gestionarea deseurilor din industriile extractive.

Monitorizarea sistemului iazului de decantare

RMGC va instala instrumente de masura atat pe barajul iazului de steril, cat si pe barajul secundar de retentie.

Monitorizarea habitatelor si speciilor salbatice

Acest program are ca scop monitorizarea modificarilor de biodiversitate la nivel de comunitate si de ecosistem. Banca Mondiala a identificat patru solutii drept metode viabile de monitorizare a biodiversitatii la nivel de comunitate si de ecosistem.

Activitati de monitorizare ce vor fi efectuate anual:
 • Cartarea habitatelor
 • Monitorizarea speciilor salbatice
 • Specii rare
 • Fenomene indicatoare (Fenomenele naturale care sunt in legatura cu sanatatea biodiversitatii la nivel de comunitate /ecosistem. Exemple de astfel de fenomene sunt alunecari de teren, inundatii, incendii de padure si mortalitatea speciilor salbatice)
Program de monitorizare a patrimoniului

O parte din actiunile de monitorizare referitoare la patrimoniul cultural preconizate de RMGC pentru fazele de derulare ale Proiectului:
 • Sa se asigure ca exploatarea miniera nu afecteaza siturile, bunurile sau zonele cu valoare certa de patrimoniu cultural, inaintea efectuarii cercetarilor arheologice preventive.
 • Va depune eforturi pentru includerea siturilor sau artefactelor cu o certa valoare de patrimoniu cultural in cadrul unor noi programe de dezvoltare durabila.
 • Accesul public in Zona Protejata va fi mentinut pe intreaga durata a proiectului propus.
 • RMGC se angajeaza sa mentina monumentele istorice in starea lor actuala, in timpul perioadei de tranzitie a transferului dreptului de proprietate catre Fundatie.
 • RMGC va finanta renovarea tuturor monumentelor istorice si a caselor din Zona Protejata care sunt intr-o stare relativ buna de conservare a structurii.
 • Pentru enoriasii ce vor fi stramutati ca urmare a Proiectului, vor fi construite noi biserici in noua comunitate din noul sit de stramutare din Rosia Montana, pentru a raspunde necesitatilor acestora.
 • Cu exceptia a doua biserici situate in Corna, bisericile aflate in Zona Protejata nu vor fi afectate direct de Proiect si accesul la acestea va fi mentinut pe toata durata Proiectului.
 • Constructiile romane de pe dealul Carpeni vor fi conservate in situ. RMGC va finanta orice costuri referitoare la cladirile antice, atat din punct de vedere al expertizei, cat si al asigurarii resurselor, pana cand va fi operationala Fundatia, care urmeaza sa preia apoi aceasta responsabilitate.


Citeste mai multe despre   
2899 vizualizari

Referinte dezbatere

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
 • 2357 zile
Life
Bancul zilei: Cum era Moș Crăciun pe vremuri
Bunicul isi intreaba nepotul ce-ar vrea sa primeasca de Craciun.– Vreau o bicicleta, un iPod, niste ghete de fotbal si Nintendo Wii, raspunse pustiul.– Cand eram copil, spuse bunicul, primeam doar...
Bancul zilei: Programare la medic
Programare telefonică la medicul de familie: - Bună ziua, sunt Popescu! Mă simt foarte rău, am febră, amețeli...vă rog, o programare... - De astăzi în trei săptămâni, la ora 12.
citeste mai multe articole din LIFE
​​H O R O S C O P  G E N E R A L  2 0 1 7
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
2017 va fi un an fara renastere economica pe plan mondial. Lunile cu cele mai multe evenimente importante vor fi mai si iunie. Deciziile din prima luna de vara vor fi extreme si vor defavoriza revirimentul financiar. Se vor stabiliza valutele si se vor initia planuri economice utopice. Problemele sanitare si farmaceutice nu vor putea fi rezolvate in totalitate. Meteorologic, se vor pastra tendintele de temperaturi extreme si fenomene imprevizibile (in egala masura, inundatii si secete). Iata cateva dintre previziunile transmise de astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea. Intra in articol si vezi pe larg ce ne rezerva astrele pentru anul care vine.
PREVIZIUNILE 2017 PENTRU FIECARE ZODIE
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
Astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea a descifrat misterele astrelor in anul 2017 si ne prezinta previziunile pentru fiecare zodie in parte. Intra in articol si vezi ce spune zodia ta!
Anul CHINEZESC 2017: Cocosul de foc
de Tina Rizea HotNews.ro
Marţi, 20 Dec 2016 Life | Horoscop
Noul an chinezesc se va "instala" incepand cu 28 ianuarie 2017 si va "activa" pana pe 15 februarie 2018. Semnul zodiacal al acestui an va fi Cocosul de foc. Este un an in care se vor construi averi sau se vor reface unele risipite din diverse motive. Nu se va obtine nimic prin diplomatie, relatiile internationale pastrandu-se la nivelul anului precedent.Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version