Constituit in februarie 2011, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM) este compus din istorici, arheologi si arhitecti si a fost constituit ca un "raspuns la preocuparile si ingrijorarile exprimate de asociatiile profesionale, de Academia Romana, de asociatiile neguvernamentale si de reprezentanti ai societatii civile in legatura cu situatia actuala si viitorul patrimoniului cultural de la Rosia Montana".

Obiectivele grupului sunt oferirea unei platforme de dezbatere a problemelor legate de patrimoniul cultural, precum si monitorizarea starii vestigiilor culturale de la Rosia Montana.

"Formarea Grupului independent pentru monitorizare este rodul unei initiative private, reprezentand opiniile exclusiv stiintifice ale membrilor, neangajand institutiile din care provin", potrivit prezentarii grupului. Membrii GIMPCRM au anuntat ca sunt independenti si ca sunt "sprijiniti logistic de catre Rosia Montana Gold Corporation", avand insa garantia unei activitati de sine statatoare, independente si obiective.

Membri GIMPCRM au derulat 5 intalniri de lucru, inclusiv la Rosia Montana, unde au monitorizat lucrarile effectuate de companie pentru reabilitarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural. Printre altele,membrii GIMPCRM au recomandat Muzeului National al Unirii din Alba Iulia sa demareze neintarziat discutiile cu Muzeul National de Istorie a Romaniei si cu Muzeul National al Satului, in vederea realizarii unui Muzeu al tarii Motilor.

Mai multe detalii: http://patrimoniurosiamontana.ro/