Viviana Mârza a terminat facultatea de biotehnologie și nu se aștepta ca pâinea cu maia să îi schimbe viața: ”Prima pâine a fost un eșec, dar i-am mai dat o șansa și a meritat! Pâinea cu maia e un univers infinit, poate fi făcută cu orice tip de făină, cu sau fără gluten, integrală sau albă, cu semințe, cu piureuri”.

Viviana MarzaFoto: Arhiva personala

Cred că uităm că ceea ce mâncăm devine parte din ceea ce suntem. Că dacă tratam cu respect mancarea, înseamnă că ne tratăm pe noi cu respect. Și dacă tu nu te respecți, nu poți să ai pretenția să te respecte ceilalți.

Ce înseamnă respectul pentru tine?

Viviana Mârza: În primul rând, cred că respectul se câștigă nu se cere. Trebuie să faci ceva, să oferi ceva pentru ca ceilalți să te respecte. Vine ca o continuare firească a faptelor tale. De exemplu, nici vârsta, nici profesia în sine nu te califică pentru ca ceilalți să te respecte, atâta timp cât nici măcar tu nu îți respecți meseria.

Ești brutar artizan, pasionată de pâinea cu maia. De unde a venit această pasiune pentru pâine?

Viviana Mârza: Pâinea cu maia a apărut întâmplător, nu mă așteptam să-mi schimbe viața. Totul a plecat de la o postare pe Facebook a unei prietene, mi s-a părut o provocare pe care nu puteam să mi-o refuz. Prima pâine a fost un eșec, dar i-am mai dat o șansa și a meritat! Prima dată urmam rețete, unele îmi ieșeau, altele nu, atunci mi-am dat seama că am nevoie să înțeleg ce se întâmplă. Pașii următori au venit firesc, mi-am cumparat cărți, am mers la masterclass-uri, am început să întreb în stânga și-n dreapta când nu-mi ieșea ceva. Speram să găsesc pâinea perfectă, nimeni nu mi-a zis că nu există :)).

Dacă e ușor să fiu brutar artizan? Cred că e ușor atunci când faci ce-ți place! E greu până când îi faci pe oameni să înțeleagă că brutar artizan înseamnă mai mult decât un om care urmează niște pași ca să facă o pâine. Brutaritul, în felul în care îl fac eu, îmi aduce bucurie și îmi oferă cam tot ce am nevoie profesional.

De ce este importantă pâinea în alimentație și ce tip de pâine recomanzi să mâncăm?

Viviana Mârza: Oamenii au trăit cu cereale dintotdeauna. Nu zic eu, o zic studiile, pâinea cu maia are cele mai multe beneficii. Asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, are indicele glicemic scăzut, adică are cu mult mai puține zaharuri față de pâinea cu drojdie. Pâinea cu maia poate fi făcută cu orice tip de făină, cu sau fără gluten, integrală sau albă, cu semințe, cu piureuri, e un univers infinit.

Cum putem avea mai mult respect pentru un brutar, pentru pâine, pentru ceea ce mâncăm, în general?

Viviana Mârza: Un brutar muncește mult, pentru unii e doar muncă fizică, grea, pentru alții e stresul unei rețete nou create. E o muncă grea, dar frumoasă. Despre pâine, mă mir cum de până acum nu și-a câștigat respectul și locul cuvenit! Până la urmă este alimentul care acompaniază fiecare masă. Pâinea îți oferă mulți nutrienți (vorbesc de pâinea cu maia care este fermentata mult), îți oferă bucuria gustului și face ca ceea ce mănânci să fie mai bun. Cred că uităm că ceea ce mâncăm devine parte din ceea ce suntem. Că dacă tratam cu respect mancarea înseamnă că ne tratăm pe noi cu respect. Și dacă tu nu te respecți, nu poți să ai pretenția să te respecte ceilalți.

Ce înseamnă pentru tine o masă sănătoasă în care îți tratezi corpul cu respect?

Viviana Mârza: În primul rând mancarea să fie de calitate, fără fast food, fără zahăr în exces. Cea mai bună mancare e cea făcută în casă. Până la urmă nu toți își permit bio sau să mănânce la restaurante care respectă ingredientele, dar toți își permit să facă o ciorbă cu legume cumpărate de la piață. Pâinea cu maia, cumpărată de la brutarie, are un preț mult mai mare decât orice altă pâine, dar economisești mult timp. Pentru cei care nu-și permit, există posibilitatea să o faci singur în casă. Există informații pe internet, grupuri de facebook, poți să îți faci propria maia sau să ceri unui prieten care are. Există făină de 1 leu dar și de 30 lei kg, fiecare după posibilități. Ce vreau să zic e că o alimentație sănătoasă te ține mai sănătos, adică cheltui mai puțin pe medicamente.

Strângi bani pentru diferite cauze caritabile, îi ajuți la teme pe copiii de la Casa Bună, realizezi un podcast despre oameni și mâncare, C’est la Viv, pe langa profesia ta. Ne poți spune câte puțin despre fiecare?

Viviana Mârza: Da, strâng bani, o dată pe an, pentru cate o cauza la Swimathon București. Asta este una dintre contribuțiile pe care le aduc comunității, altfel decât făcând pâine.

Am început sezonul doi la C’est la Viv, un sezon doi mai legat. În prima parte am invitați bucătari de top din România, iar în partea a doua vor fi bloggeri culinari. Îmi place sa vorbesc cu oameni și să învăț lucruri noi de la ei. Episoadele pot fi ascultate în întregime pe Spotify și extrag un fragment video pe care îl pun pe contul meu de instagram: vthebaker. Pe instagram pun rețete, video cu informații despre maia și anunț cursurile de pâine.

---

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife