Articolul face parte din demersul RoMâine

​INTERVIU Sociologul Gelu Duminică: Pentru a ajunge să oferi respect cuiva trebuie să fii conștient de imperfecțiunile tale, să te centrezi pe lumina celor din jur și să iubești oamenii

de A.T.     HotNews.ro
Joi, 30 septembrie 2021, 10:14 RoMaine MedLife


Gelu Duminica
Foto: Facebook/ Gelu Duminica
​“A oferi respect cuiva înseamnă să oferi celuilalt ceea ce tu însuți îți dorești să primești, chiar și atunci când greșește sau nu performează conform așteptărilor. Poți ajunge la respect doar atunci când reușești să devii conștient de faptul că înainte de a cere, trebuie să oferi. Pentru că, și eu și cel din fața mea trăim în țara asta pe care cu mândrie o numim ”acasă”, spune sociologul Gelu Duminică într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Ce înseamnă respectul pentru dumneavoastră?


Gelu Duminică: În general, termenul de “respect” eu îl asociez cu umanitate. Pentru a reuși să ”oferi respect” (cuiva) și ”arăți respect” (față de ceva anume – idee, lucru, profesie, etc), trebuie să reușești să te împrietenești cu alte abilități socio-emoționale fără de care respectul nu ar fi posibil. Nu poți cere respect de la niște oameni care nu au empatie, nu sunt solidari, nu sunt conștienți de faptul că învățarea este un proces continuu și că au de învățat de la oricine și oricând (știu că nu știu nimic!). Eu cred că poți ajunge la respect doar atunci când reușești să devii conștient de faptul că înainte de a cere, trebuie să oferi.

Spre exemplu, se spune despre un bun profesionist că-și tratează cu respect meseria. De fapt, omul ăla este conștient că trebuie să muncească zi de zi învățând din propriile greșeli și reușite, trebuie să se înconjoare de oameni mai buni decât el, care să-l sfătuiască în momente cheie, să renunțe la anumite chestiuni care țin mândrie și orgoliu, etc. Pentru a ajunge să oferi respect cuiva trebuie să fii conștient de imperfecțiunile tale, să te centrezi pe lumina celor din jur și să iubești oamenii.

Cum se construiește respectul?


Gelu Duminică: La respect nu ajungi imediat și în niciun caz datorită unei pastille comportamentale standard.

Pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți din punct de vedere socio-cultural, și nu numai. Totuși, sunt câteva ingrediente cheie pe care ar fi bine să le punem la fundația devenirii fiecăruia dintre noi (încrederea în sine, valorizarea celuilalt, meritocrația, empatie, valorizarea eșecului, s.a.m.d) la care ar trebui să adăugăm chestiuni care țin de capacitatea noastră de a ne ajusta comportamentele, astfel încât să nu oferim celuilalt ceea ce nouă înșine nu ne place.

Cum credeți că se raportează românii la respect?


Gelu Duminică: Românii se raportează la respect divers. Nu există doar alb și negru, ba chiar aș spune că ”gri„-ul este majoritar

Sigur că, exact ca în oricare altă societate, sunt români care își arată limitele clamând superioritatea lor față de ceilalți doar pentru că sunt altfel! Însă, cu adevărat sunt superiori (pentru că sunt mai albi, de la oraș, ortodocși, heterosexuali, etc), față de cei care nu bifează aceste caracteristici? Realitatea ne-ar spune că nu, numai că incapacitatea de a avea un proces de reflecție, îi face pe acești români să fie mai degrabă promotori ai urii, dihoniei și conflictelor. Nu în ultimul rând, noi nu discutăm despre privilegiile cu care unii dintre noi ne naștem și cum acestea ajung să ne distorsioneze modul de relaționare cu ceilalți.

Există și opusul, români care înțeleg că schimbarea începe cu ei. Și care înainte de a cere cuiva să facă un anumit lucru, se uită la ei înșiși pentru a identifica anumite chestiuni în propriul fel de a face, care trebuiesc ajustate. Și care se gândesc cum s-ar simți ei înșiși dacă ar fi în situația în care se află cel din fața lui. Care oferă iubire, cerând iubire, și solidaritate, asteptând solidaritate.

Între, există o mare de români care pot susține oricare dintre tabere, fie în momente diferite, fie în același timp. Spre exemplu: cerem o relație bazată pe respectarea legii, însă suntem degrabă vărsătoriu de șpagă polițistului de la rutieră atunci când suntem prinși că am încălcat vreo regulă, sau cerem respectarea drepturilor femeii în timp ce suntem pro-life. Clarificarea și poziționarea acestor oameni depinde foarte mult de modul în care liderii (politici, civici și religioși) reușesc să ajungă la mintea și inima lor.

Pare că respectăm realizările profesionale, olimpici, sportivi care ne inspiră. Partea complicată e la respectul pentru minorități și pentru cei dezavantajați social. De ce este greu să ne punem în locul celuilalt și să îl respectăm?


Gelu Duminică: Eu cred că avem provocări și pentru prima categorie (vă pot da zeci de exemple când Gică Hagi a fost făcut terci pentru niște opinii din zona sa de activitate), și aș reformula spunând că ”respectăm pe cei care ne fac să ne simțim superiori” (mândri). De câte ori am respectat eforturile celor care au fost învinși în competițiile sportive? De câte ori nu l-am criticat pe știu eu ce sportiv cu argumente care nu țin deloc de activitatea sa profesională? Reamintesc că a oferi respect cuiva înseamnă să oferi celuilalt ceea ce tu însuți îți dorești să primești, chiar și atunci când greșește sau nu performează conform așteptărilor.

Despre ”săraci” noi am fost învățați că e vina lor că trăiesc în situația în care trăiesc, că nu vor să muncească și că beau alocațiile copiilor. Liderii noștri ne spun asta aproape zilnic și asta apare și în media. Nimeni nu a vorbit și despre faptul că fiecare om care este în risc social este acolo și pentru că statul nu și-a făcut treaba și că noi, societatea, am fost indiferenți. Și că școala la care acel individ a mers este mai degrabă un loc de depozitat copiii decât școală, și că există un lanț cauzal al sărăciei care a fost ignorat de toți de zeci de ani, etc. Și atunci se activează superioritatea. Iar când îți arăți superioritatea, nu mai poți oferi respect. Și când nu-l oferi, nici nu ai cum să-l primești.

Pentru minoritățile naționale, superioritatea este acolo dintotdeauna. Vă rog doar să treceți mental în revista primele cuvinte care va vin în minte când spuneți rom, maghiar, turc, tatar, rus, etc și o să vedeți că marea lor majoritate sunt peiorative. E greu să semeni neghină și să vrei să culegi grâu! Iar noi, atunci când a venit vorba de respect în societate, de ceva sute de ani, am cam cultivat neghina.

Putem deveni mai respectuoși ca societate?


Gelu Duminică: Nu uitați că e un proces de învățare, cu tot ceea ce înseamnă el. Și cred că facem pași mari înainte. Mai trebuie însă să și avem liderii care să unească mai mult decat ceea ce se întâmplă acum și care să ne arate, prin propriul exemplu, că poți să nu fii de acord cu cel cu care ești în opoziție, spre exemplu, și să dialoghezi.

Și peste toate, trebuie să ne dorim să nu oferim ceea ce nouă înșine nu ne place să primim. Pentru că, și eu și cel din fața mea trăim în țara asta pe care cu mândrie o numim ”acasă”.


***

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7413 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  Cu tot respectul (Joi, 30 septembrie 2021, 11:07)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  Aceasta inseamna educatie !
  Un lucru care prea putini dintre romani il au !
 • +15 (17 voturi)    
  simplificat (Joi, 30 septembrie 2021, 11:30)

  pehash [utilizator]

  Ca sa-i poti respecta pe altii, mai intai trebuie sa te respecti pe tine insuti, cu bune si rele. Poate sa para contra-intuitiv, dar mie mi se pare ca multi incearca prin violenta verbala sa-si ascunda propriile nesigurante.
 • -5 (17 voturi)    
  prea simplificat (Joi, 30 septembrie 2021, 13:39)

  levierul [utilizator]

  nu merge asa. Adica e ca si cum ai pretinde respect pentru ca oferi respect. Nu tine. Eu nu respect prostii, indolentii, rasistii, intolerantii, pentru ca nu au cum sa isi castige respectul pe directia asta. In schimb respect omaneii care sunt mandrii de munca lor, care se trezesc dimineata mai devreme cat sa nu intarzie zilnic la birou/munca. Evident, cel mai mare respect il port celor altruisti, care isi dedica viata si munca, dar mai ales pun multa pasiune in a face ceva pentru cei din jur. Medicii care au murit in loc sa stea acasa. Multi multi altii. Un foarte mare respect pentru voluntarii in testarea vaccinurilor. De asemenea, mare respect si pentru Gelu Duminica. :)
 • -4 (8 voturi)    
  Bisez acest comentariu nepublicat dar corectat p. (Vineri, 1 octombrie 2021, 12:46)

  BARBADOS [utilizator]

  Vai ce-mi place raftul cu cărţi despre gândirea pozitivă, adică te învaţă cum să te laşi fraierit de aproapele tău, politicianul, care nu mai poate de empatie pentru tine, care-i gata să mă slujească până-mi ia nu doar votul, dar şi ultimul bănuţ, el având şi afaceri, că aşa-i în democraţie, iar eu trebuie să gândesc numai de bine despre el.
  Sigur că-l respect pe cel care merită respectat. Dar cum să respecţi un mârlan de Preşedinte care-şi schimbă după anotimp băţul de schi cu crosa de golf, un mârlan de prim ministru şi un Parlament de mitocani (să mă ierte excepţiile!) care e gata să ducă ţara de râpă cu tot cu mine pentru că, ghinion, s-a-ntâmplat să mă nasc şi eu pe-aici şi, vreau nu vreau, tre' să împart acelaşi destin cu restul, cu mărunţişul care nu contează în socotelile elitei. M-aş mulţumi să nu mă respecte, dar măcar ei să respecte legile şi Constituţia pe care au jurat. Ei, aceşti ipocriţi şi sperjuri de fiecare clipă... Ia să-ncerc să nu respect eu legea... Mai grav, ei având decizia, trebuie să le suport toate mizeriile prin care mă-nşală şi mă fură până o să-mi iau câmpii...
  Despre ce respect e vorba aici? Da, respectul de sine e o temă gravă în psihologie... Era mai bine până deunăzi când, dacă cineva mă insulta, îl provocam la duel. Acum ce fac, îl dau în judecată şi câştigă cel care plăteşte... Scurt - nimic nu-i bun fără oameni buni! Dar nu-i face buni, văd, nici credinţa, nici necredinţa... Doamne fereşte!
  Şi, da, totul e gri (Toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii...), griul acesta fiind melanjul de la "alba, neagra" iar eu trăiesc în plin absurd când, pentru un drept al meu, scris în lege, negru pe alb şi deloc gri, trebuie să mă bat cu dinţii şi cu ghearele ca pentru o tâlhărie. Da, dacă aş fi ministru, dreptul meu mi-ar veni pe tavă... Iar - ghinion când ai de-a face cu cacealmaişti la toatele nivelele! Gri? Încă puţin şi-mi vorbeaţi de umbră, dar asta e o temă din psihanaliză..., doi paşi mai încolo...
  Respec
  • -3 (7 voturi)    
   ... restul care n-a intrat pe fereastra e-mailului (Vineri, 1 octombrie 2021, 13:35)

   BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   Respect pentru meserie? E plin internetul de medici, jurişti (de toate mamele şi toţi taţii!), profesori, economişti etc care-şi bat joc de meserie şi te-nşală, (cu tot respectu', domnu'), de câte ori te prind... În rest, conform celei mai tâmpite lozinci din economia de piaţă: E alegerea dumneavoastră!
   Să respect sportivii? Care? Pe cei care fac performanţă? Îmi pare rău dar sportul de performanţă (repet, de performanţă) deformează îngrozitor psihicul unui om (aici putem discuta o săptămână). Sportul de competiţie, în primul rând, te educă să vezi în celălalt un rival, mai ales dacă e din echipa adversă ori din altă ţară. Apoi, nu dau doi bani pe cel care, faţă de mine, ridică zece kilograme sau o sută în plus sau aleargă mai repede suta de metri sau dă mai repede şi mai tare cu pumnul... Treaba lui!
   Până la sociologie, am aflat din Biblie, citită ca mitologie de câteva ori, ca tot ateul care se respectă, că da, ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face. Dar nimeni nu mă-ntreabă pe mine ce-mi place şi bine face: pe cât pot îmi aleg singur, inclusiv, părerile, după cum se vede!
   În rest, gargară pentru predica de la slujba de... Duminică!
 • +1 (3 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 1 octombrie 2021, 22:59)

  bogdanian79 [utilizator]

  Mie imi place foarte mult cum gandeste. Pana acum nu auzisem de dumnealui decat din comentariile injurioase la articole despre rromi care se bat si fac scandal (de parca altii nu fac din astea). Mi se pare ca e un nivel de gandire destul de profund, iar multi nu pot sa inteleaga pragmatismul lui. Dar astea sunt solutii la probleme pe care multi alti lideri nu au putut sa le rezolve. Poate ca ar fi de sugerat un echilibru prin responsabilizarea ambelor parti in problema rromilor si a minoritatilor. Dar e adevarat ca a arunca cu noroi nu salveaza situatia. Omul acesta e un adevarat lider si sper sa continue sa serveasca pentru comunitatile din care face parte, rromii si Romania. Am trait printre rromi, desi nu sunt din neamul lor, si i-am tratat cu afectiune si intelegere. Cred ca am avut rezultate bune. Erau gata sa isi dea viata pentru mine si m-au ajutat enorm si ei pe mine. Adevarul este ca nu poti relationa la fel cu toti oamenii, dar de la toti ai ce invata. Cand ii descoperi, dupa ce ii intelegi, iti dai seama ca sunt multi oameni extraordinari (ca si intre ceilalti). Stigma si stereotipiile sunt toxice si ii trag in jos pe cei mai multi dintre ei. Se simt rusinati si au o apasare de care nu pot sa scape datorita felului in care sunt tratati. Mi-am pus intotdeauna intrebarea cum m-as fi simtit daca m-as fi nascut intre ei. Nu e usor sa fii stigmatizat o viata intreaga si totusi sa te ridici si sa mergi inainte. In Romania atunci cand reusesti sa ii iubesti pe oamenii acestia ai inteles ce inseamna sa iubesti cu adevarat. Crestinii ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ce inseamna dragostea fata de aproapele asa cum ne-a iubit Dumnezeu. Nu pentru ca meritam, ci pentru ca nu meritam. Cand iubesti risti, sacrifici, te daruiesti, lasi de la tine. Chiar daca esti ferm si prudent, nu o faci cu placerea de a-l inferioriza pe celalalt si a-l izola. A fi omenos inseamna a-i trata pe toti ca oameni fara a simti nevoia de a te ridica deasupra lor.
 • -4 (4 voturi)    
  oferim respect !? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 11:41)

  Ilidia [utilizator]

  Biata l. romana a ajuns presul prostilor...
  Dupa putina minte a autorului noi nu mai respectam ceva/ pe cineva, II OFERIM RESPECT, de parca i-am oferi un cadou...
 • 0 (4 voturi)    
  bre,nea jelu! (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:51)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  respectul nu „se oferă”,că nu e cadou!!se „arată”,îl ai sau nu,depinde de educație!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by