Unul dintre cei mai promitatori tineri gimnasti din China - care parea destinat pentru gloria Olimpica, inainte ca o accidentare sa ii puna capat carierei, a fost gasit cersind pe strazile din Beijing, fapt ce a starnit un nou val de critici la adresa stilului "sovietic" aplicat in sportul chinez, scrie The Telegraph.

Gimnasti chineziFoto: Reuters

Nascut intr-o familie de tarani din Baoding, provincia Hebei, Zhang Shangwu (28) a fost inscris la o scoala locala de gimnastica pe cand avea doar cinci ani. Dupa sapte ani extenuanti de pregatire, a fost selectat in echipa nationala a Chinei si inscris la Campionatul Mondial al studentilor, din Beijing, in anul 2001, desi nu beneficiase de vreun alt fel de educatie, in afara de pregatirea sportiva. A castigat doua medalii de aur: la inele si la proba de echipa. In acelasi an, a participat si la Campionatul Mondial, in Belgia.

Urma sa fie selectat si pregatit pentru Jocurile Olimpice din 2004. In anul 2002 insa, si-a rupt tendonul lui Ahile - accidentare dupa care nu si-a mai revenit complet. In anul 2005, s-a retras si a primit din partea autoritatilor chineze suma de 38.000 de yuani (aproximativ 4.200 de euro), bani care insemnau ca acestea "se leapada" de orice fel de responsabilitate asupra viitorului tanarului gimnast.

"Dupa ce m-am retras din gimnastica, am livrat mancare o perioada, insa, dupa un timp, problema mea de sanatate s-a agravat atat de mult, incat nu mai puteam nici sa stau in picioare, cu atat mai putin sa merg sau sa alerg", isi aminteste Zhang.

Curand, economiile s-au terminat si a fost nevoit sa-si vanda medaliile - cu nu mai mult de sase euro fiecare - pentru a avea bani de mancare.

La scurt timp dupa aceea, in 2007, tanarul a ajuns sa apeleze la furt si a fost arestat la Beijing, fiind eliberat in luna aprilie a acestui an.

"De cand am iesit din inchisoare, mi-am castigat existenta cersind si am innoptat intr-un internet cafe", isi incheie povestea Zhang Shangwu.

Si alti sportivi chinezi au intampinat greutati, dupa ce au fost nevoiti sa paraseasca echipele nationale. Spre exemplu, Ai Dongmei, fosta campioana la proba de maraton, si-a vandut cele 10 medalii castigate in competitiile internationale, pentru a-si intretine familia, dupa ce sotul ei fusese disponibilizat.