Oficialii rusi si-au anuntat planurile de a dubla suprafata Moscovei, in incercarea de a atenua traficul si supraaglomerarea din oras, insa criticii isi fac griji ca masura s-ar putea dovedi un fiasco in ceea ce priveste mediul inconjurator, scrie publicatia britanica The Guardian. Pe site-ul oficial al capitalei, autoritatile au publicat un "rezumat" al proiectului, fara a preciza insa care este termenul limita pentru finalizarea lucrarilor si bugetul.

MoscovaFoto: Reuters

Decizia de largire a granitelor Moscovei a fost luata de catre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, intr-o intalnire cu primarul orasului, Serghei Sobyanin, si cu guvernatorul regiunii, Gromov Boris. Potrivit proiectului, Moscova se va extinde spre vest, sud si sud-vest, incorporand cateva suburbii si o padure.

Cladirile guvernamentale se muta. Kremlinul ramane muzeu

De asemenea, o mare parte din "inima" Moscovei - inclusiv cladirile guvernamentale si cele care gazduiesc marile intreprinderi - vor fi mutate in noile cartiere. Astfel, Guvernul rus se va muta in raionul Vnukovo, unde se afla in prezent aeroportul oficial. Administratia Prezidentiala va fi amplasata in zona Zvenigorod, la fel ca si centrul financiar "Rublevo-Arhanghelskoe". In raionul Kommunarka-Ostafievo se vor muta administratia Moscovei, Procuratura Generala si Curtea de Conturi. Kremlinul va ramane muzeu, iar celelalte spatii eliberate ar putea fi transformate in hoteluri, relateaza presa rusa.

Oficialii rusi au declarat ca intregul proiect va fi finalizat in termen de 20 de ani, insa nu au anuntat inca bugetul.

Cum s-au modificat granitele din anul 1935 si pana acum

De-a lungul timpului, limitele orasului Moscova au fost extinse in mod repetat. In anul 1935, orasul avea o suprafata de 60 de mii de hectare si o populatie de 3,5 milioane de persoane. In 1961, frontiera orasului a fost stabilita de-a lungul Soselei de Centura. Suprafata acestuia a crescut astfel la 88 de mii de hectare si populatia - pana la 6 milioane de oameni. In prezent, Moscova are o suprafata de 107 mii de hectare si o populatie de 11,5 milioane de oameni. Astfel, in ultimii 50 de ani, suprafata orasului a crescut de 1,2 ori, in timp ce populatia - de aproape 2 ori. Ca urmare a procesului de modernizare prin care a trecut, Moscova a devenit unul dintre cele mai dens populate orase din Europa si din lume. Potrivit datelor furnizate intr-un comunicat publicat pe site-ul Moscovei, densitatea populatiei in capitala Rusiei este 11.000 mii de persoane pe kilometrul patrat, in timp ce in Berlin, spre exemplu, aceasta este mai mica de 4.000 de oameni pe kilometrul patrat, iar in Paris, Londra sau New York, nu depaseste 7.000 de persoane pe kilometrul patrat.

"Domeniul teritorial de dezvoltare a orasului a fost epuizat: orice constructie la scara larga in limitele existente ale orasului va conduce la o deteriorare semnificativa a calitatii vietii moscovitilor, precum si a conditiile de mediu din zona metropolitana. Suprafata Moscovei va fi extinsa cu 144 de mii de hectare (de la 107 mii la 251 de mii de hectare) - asadar de 2,35 de ori - spre vest, sud si sud-vest", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul mos.ru.

Locuinte pentru doua milioane de moscoviti si un milion de noi locuri de munca

Potentialul de dezvoltare al noului teritoriu va permite construirea pe o suprafata totala de aproximativ 105 milioane de metri patrati (inclusiv 60 de milioane de metri patrati de locuinte si 45 de milioane de metri patrati de cladiri comerciale) Vor fi create locuinte pentru peste doua milioane de moscoviti si mai mult de un milion de locuri de munca.

Principalele masuri necesare pentru extinderea teritoriului:

  • In domeniul transportului rutier - crearea de linii de legatura si reconstructia soselei de centura a Moscovei pentru minimizarea traficului rutier de tranzit prin oras.
  • In domeniul transportului de mare viteza - construirea unei extensii pentru linia de metrou Skolkovo si extinderea celor din Butova de Sud; dezvoltarea prioritara a transportului feroviar din vestul, sud-vestul si sudul Moscovei; construirea de statii noi de cale ferata; modernizarea si extinderea liniei de cale ferata Usovskoy.

Astfel, dezvoltarea rapida a transportului si a infrastructurii in noul teritoriu al Moscovei va crea un mediu de dezvoltare urbana policentrica, care sa indeplineasca standardele moderne de calitate a vietii.

Moscova - situata in prezent pe locul 31 in clasamentul celor mai mari orase din lume - se va plasa, dupa extindere, pe locul 7, intre Ankara si Istanbul.