Sudanul de Sud a fost primit in Organizatia Natiunilor Unite, devenind al 193-lea stat membru. Toti membrii Consiliului de Securitate ONU au votat unanim pentru acceptarea noului stat. Sudanul de Sud si-a declarat independenta in data de 9 iulie, dupa ce locuitorii sai au votat in cadrul unui referendum secesiunea fata de statul Sudan (aflat in nord). Noul Sudan a anunat si schimbarea monedei incepand de luna viitoare, anunta BBC.

Desi este extrem de bogat in zacaminte de petrol, Sudanul de Sud este una din zonele cele mai slab dezvoltate de pe glob. Doar 16% dintre femei stiu sa citeasca si sa scrie si exista foarte putine drumuri pavate, desi tara are o suprafata mai mare decat Spania si Portugalia la un loc.

Independenta a sosit dupa zeci de ani de confilicte cu regiunea de nord in timpul carora si-au pierdut viata peste 1,5 milioane de oameni. Cele doua state, Sudan si Sudanul de Sud mai au de cooperat la stabilirea granitelor si la impartirea datoriei pe care o avea tara inainte de secesiune.