Proprietarii de case din Sydney, cel mai scump oras din Australia, otravesc si doboara sute de copaci in fiecare an, in scopul de a obtine o priveliste mai buna a portului. Tendinta tot mai accentuata a dus la moartea a nenumarati smochini plangatori, eucalipti inalti de peste 25 de metri sau pini de peste 100 de ani, scrieThe Telegraph.

Desi vinovatii sunt rareori prinsi, motivul este bine-cunoscut: o vedere mai buna la mare sau cateva raze de soare in plus pot adauga mii sau chiar milioane de dolari la pretul unei proprietati.

In apropierea zonei portuare, unde valoarea imobilelor depaseste 10 milioane de dolari, un smochin Moreton Bay in varsta de peste 140 de ani a fost unul dintre copacii otraviti in saptamanile trecute. Trunchiul copacului a fost perforat, iar in gauri a fost turnata otrava lichida.

Autoritatile au amplasat semne si panouri de avertizare in apropierea copacilor, au anuntat sanctiuni de pana la 1.100.000 de dolari si au oferit 10.000 de dolari recompense pentru informatii. Cu toate acestea, urmaririle penale sunt rare, iar infractiunea este dificil de dovedit.