CIA a organizat un program de vaccinare fals in Abbottabad, orasul in care se adapostea Osama bin Laden, in incercare de a obtine ADN-ul fostului lider al gruparii teroriste al-Qaeda si al familiei acestuia, arata o ancheta realizata de catre publicatia britanicaThe Guardian. Medicul pakistanez care a realizat vaccinurile, Shakil Afridi, a fost arestat de catre Serviciile Secrete pakistaneze pentru ca a colaborat cu spioni americani.

Osama bin LadenFoto: Reuters

Ca parte a pregatirilor pentru raidul in care a fost ucis bin Laden, agentii CIA au recrutat un medic pakistanez pentru a organiza o campanie de vaccinare in Abbottabad, incepand "proiectul" in zona mai saraca a orasului, pentru a-l face sa para autentic, potrivit localnicilor si functionarilor pakistanezi si americani.

Arestarea medicului a accentuat tensiunile deja existente intre Washington si Islamabad. SUA si-au manifestat ingrijorarea pentru siguranta medicului si se crede ca ar fi intervenit in numele sau.

Planul campaniei false a fost conceput dupa ce agentii americani l-au urmarit pe unul dintre curierii al-Qaeda, cunoscut sub numele de Abu Ahmad al-Kuweitiene, la ceea ce s-a dovedit, ulterior, a fi "resedinta" lui Osama bin Laden. Apoi, CIA a monitorizat casa prin satelit si a supravegheat-o in permanenta dintr-o casa din vecinatate, insa a vrut confirmarea ca bin Laden se afla intr-adevar acolo, inainte de a demara o operatiune riscanta intr-o alta tara.

ADN-ul oricaruia dintre copiii lui bin Laden ar fi putut fi comparat cu un esantion prelevat de la sora sa, care a murit in Boston in 2010, furnizand astfel dovezi importante.

Medicul Shakil Afridi a ajuns in Abbottabad in martie, sub pretextul ca a procurat fonduri pentru vaccinuri gratuite impotriva hepatitei B. Si-a inlesnit accesul oferind spagi generoase oficialilor locali din domeniul sanatatii, care au luat astfel parte la operatiune, fara sa stie despre legatura acesteia cu Osama bin Laden.

Afridi a impanzit intregul oras cu postere care promovau campania de vaccinare si sustineau ca vaccinurile ce urmau a fi folosite erau produse de catre Amson, un producator de medicamente din suburbiile Islamabadului. In luna martie, vaccinul a fost administrat intr-un cartier sarac de la marginea orasului, numit Nawa Sher.

Vaccinul impotriva hepatitei B este, de obicei, administrat in trei doze, a doua la o luna dupa prima. Insa, in luna aprilie, in loc de administrarea celei de-a doua doze in Nawa Sher, medicul a revenit in Abbottabad si a inceput campania de vaccinare in Bilal Town, suburbia unde locuia bin Laden.

Nu se stie exact modul in care medicul a obtinut ADN-ul prin vaccinari. Asistentele medicale ar fi putut fi instruite sa traga sange in ac, dupa administrarea vaccinului.