Generalul chinez Chen Bingde, membru al Comisiei Militare Centrale a Chinei si seful Marelui Stat Major al armatei chineze, a declarat ca Statele Unite ale Americii ar trebui sa fie "mai modeste si mai prudente in fapte si in vorbe", informeazaThe Telegraph.

China - Armata de Eliberare a PoporuluiFoto: Reuters

"In diferite ocazii, Statele Unite au anuntat ca nu au intentia de a interveni in disputele din Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, nu putem sa nu observam cele mai recente exercitii navale comule ale SUA cu Filipine si Vietnam", a spus Chen Bingde, adaugand ca, in cel mai bun caz,calendarul acestor exercitii navale a fost complet "nepotrivit".

Statele Unite tocmai au incheiat un exercitiu naval comun cu Japonia si Australia (principalii parteneri americani din Pacific), in Marea Chinei de Sud, asupra careia China detine suveranitate aproape in totalitate.

Tensiunile sunt mari in Marea Chinei de Sud, unde China, Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia si Taiwan au pretentii teritoriale care se suprapun si se lupta peste "portiuni" de mare sub care s-ar putea gasi petrol si depozite de gaze. In luna iunie, Vietnam a acuzat China de distrugerea unei barci care realiza o cercetare seismica in Marea Chinei de Sud.

Comentariile au fost facute intr-o conferinta de presa neobisnuit de sincera, sustinuta cu ocazia vizitei amiralului Mike Mullen, presedintele Comitetului Mixt al Sefilor de Stat Major al SUA, la Beijing. Mullen a explicat ca exercitiile navale fusesera planificate cu mult timp inainte si ca el nu le-ar descrie ca fiind "pe scara larga", insa Chen a replicat ca acestea ar fi putut fi reprogramate.

Chen l-a intrebat pe Mullen daca nu considera ca SUA cheltuiesc prea mult pentru aparare, amintindu-i ca bugetul de aparare al Chinei reprezinta mai putin o sesime din cel al Pentagonului. "Stiu ca SUA sunt inca in convalescenta dupa criza financiara. In astfel de circumstante, cheltuind in continuare o multime de bani pe armata si aparare nu puneti presiune prea mare pe contribuabili? Nu ar fi un scenariu mai bun sa reduceti putin cheltuielile militare si sa va concentrati pe imbunatatirea existentei poporului american?" a intrebat Chen.

In cadrul intalnirii de astazi, Chen Bingde si Mike Mullen au ajuns la un consens in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor dintre armatele celor doua tari, linia telefonica directa dintre liderii celor doua armate, vizitele reciproce intre ofiterii de rang inalt si exercitiile comune ale fortelor navale chineze si americane.