Un mexican in varsta de 38 de ani a fost executat in Texas, pentru o crima savarsita in anul 1994, in ciuda interventiei presedintelui Barack Obama, care a cerut ca viata sa sa fie crutata, intrucat nu primise ajutorul consular garantat de catre dreptul international, scrie The Telegraph.

Lui Humberto Leal i-a fost administrata injectia letala joi, la Huntsville, dupa ce a fost condamnat pentru violarea si uciderea unei adolescente in varsta de 16 ani. Leal a fost arestat in anul 1994, gasit vinovat si condamnat la pedeapsa capitala. Avocatii sai au facut apel, argumentand ca autoritatile nu i-au dat barbatului sansa de a solicita ajutor juridic din partea guvernului mexican. Administratia prezidentiala a cerut ca executia sa fie amanata pana cand o lege ce reglementeaza astfel de cazuri va trece de Congres.

Reprezentantii statului Texas s-au opus insa apelurilor si interventiilor, justificand ca o lege neadoptata nu este lege.

Cu aproximativ o ora inaintea executiei, Curtea Suprema a refuzat sa o opreasca, cu cinci voturi la patru.

Texas executa mai multi detinuti decat oricare alt stat din SUA. In cei 10 ani in care a ocupat functia de guvernator, Rick Perry a refuzat clementa in cazul a 230 de executii, aproape jumatate din totalul de 470 de executii efectuate in Texas de la reintroducerea pedepsei capitale, in anul 1974.

Adoptand o pozitie similara cu cea luata de George W. Bush, Barack Obama a sustinut ca decizia de a-l executa pe Leal s-ar putea intoarce impotriva cetatenilor americani aflati in strainatate, care au, de asemenea, dreptul la asistenta consulara in temeiul Conventiei de la Viena.

Organizatia Natiunilor Unite, Amnesty International si un numar de fosti diplomati si ofiteri militari au cerut ca sentinta sa fie schimbata cu una de inchisoare pe viata.