Pentru prima data, utilizatorii Twitter au avut sansa sa-si foloseasca cele 140 de caractere pentru a-i adresa intrebari direct presedintelui american. Barack Obama a raspuns intrebarilor, in cadrul unui eveniment gazduit de catre Casa Alba.

Barack Obama a raspuns intrebarilor utilizatorilor TweeterFoto: Reuters

Presedintele a inceput prima intalnire cu utilizatorii Tweeter cu un "tweet prezidential", o intrebare ce parea a fi adresata siesi: "In scopul reducerii deficitului, ce costuri ati taia si ce investitii ati pastra? (B.O.)".

Greselile lui Barack Obama

Intrebat care sunt greselile pe care le-a facut in timpul recesiunii, presedintele a raspuns: "Nu am explicat poporului american ca va trece o vreme pana vom reusi sa iesim din recesiune. Aceasta a fost o greseala. Altele? Declinul pietei imobiliare a continuat mai mult decat m-as fi asteptat".

Intrebarile s-au axat, in principal, pe problemele legate de economie, locuri de munca, cheltuieli militare si de educatie.

"Daca nu se va ajunge la un acord privind majorarea plafonului datoriei de stat, s-ar putea declansa o noua recesiune economica"

La intrebarea "veti incerca sa folositi o clauza din amendamentul 14 al Constitutiei Statelor Unite pentru a aproba o majorare a plafonului datoriei de stat fara acordul Congresului?", Obama a raspuns ca nu crede ca se va ajunge atat de departe si ca este convins ca, in cele din urma, se va realiza un acord. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, s-ar putea declansa o noua recesiune economica sau "mai rau". "Dezbaterea asupra majorarii plafonului datoriei de stat nu ar trebui sa fie folosita ca o arma impotriva liderilor poporului american, intr-un efort de a asigura scutiri fiscale. Congresul si Casa Alba ar putea ajunge la un acord saptamana viitoare sau, cel mai tarziu, peste doua saptamani", a adaugat Obama.

Barack Obama despre o intrebare postata pe Twitter de catre Presedintele Camerei Reprezentantilor: "este usor ostila"

Republicanii au profitat de oportunitate si au impanzit Twitterul cu intrebari nuantate politic, folosindu-se de reteaua sociala pentru a critica masurile luate de presedinte pentru a sprijini economia.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, a intrebat "Unde sunt locurile de munca?". Obama a spus ca intrebarea este "usor ostila", si a raspuns: "In sectorul privat au fost create doua milioane de locuri de munca in ultimele 15 luni".

Printre intrebarile adresate presedintelui s-au numarat si cateva atipice. Un utilizator a vrut sa stie de ce administratia se incapataneaza sa ii urmareasca penal pe cei care cultiva sau distribuie marijuana. Un altul a vrut sa stie pronosticul presedintelui pentru o eventuala confruntare intre personajele din Harry Potter si cele din Stapanul Inelelor.

Statistici

Potrivit TwitSprout, peste 70.000 de tweet-uri au fost trimise in timpul evenimentului gazduit de catre Casa Alba.

Cele mai frecvente subiecte ale acestor tweet-uri au fost locurile de munca, economia, locuintele si legalizarea marijuanei.

Intrebarea cea mai "retweeted" a fost: "Ati lua in considerare legalizarea marijuanei pentru a creste veniturile si a elibera inchisorile supra-aglomerate?". Moderatorul intalnirii nu i-a adresat aceasta intrebare presedintelui american.

Majoritatea tweet-urilor au venit din orase mari precum New York, Los Angeles, Chicago si Washington DC.