O extensie de autostrada, ce masoara opt kilometri si leaga M74 in dreptul localitatii Carmyle cu M8 la Podul Kingston din centrul orasului Glasgow, a fost data in folosinta saptamana trecuta. Portiunea de autostrada este suspendata si are sase benzi. Lucrarile ar fi trebuit sa se termine in urma cu trei ani si sa coste de trei ori mai putin, scrieThe Scotsman.

Proiectul extensiei M74 GlasgowFoto: Captura YouTube

Un kilometru din proaspat finalizata extensie "M74 Glasgow" a costat aproximativ o suta de milioane de euro, astfel ca prelungirea a devenit cel mai scump drum din Scotia.

Autoritatile scotiene au anuntat ca valoarea totala a contractului se ridica la 495 de milioane de euro. Luand in calcul insa si costurile de expropriere, suma se apropie de 770 de milioane de euro.

Toate autorizatiile pentru inceperea lucrarilor au fost obtinute in anul 2001, atunci cand costul final a fost estimat la aproximativ 270 de milioane de euro.

Extensia ar fi trebui sa fie finalizata in urma cu trei ani, iar bugetul a fost depasit de trei ori.

Controversata prelungire a autostrazii M74 a fost conceputa pentru a reduce blocajele de trafic. Sustinatorii proiectului considera ca aceasta extensie ii va aduce Scotiei beneficii economice semnificative, pe cand criticii sunt de parere ca va spori poluarea, va genera mai mult trafic si va duce la fragmentarea comunitatilor.