Consiliul de Securitate al ONU se va intruni pe data de 14 iulie pentru a discuta despre refuzul Siriei de a raspunde la intrebarile cu privire la presupusele sale activitati nucleare, au dezvaluit cativa diplomati pentru Associated Press.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Decizia vine la doar cateva saptamani dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA) a atras atentia Consiliului asupra lipsei de cooperare a Siriei. In urma sedintei ce se va desfasura cu usile inchise, s-ar putea adopta sanctiuni pentru sfidarea cererilor internationale de a inceta activitatile care ar putea duce la producerea armelor nucleare.

Totusi, aplicarea eventualelor sanctiuni este putin probabila: Iranul continua sa-si extinda activitatile nucleare, in ciuda avertizarilor Consiliului, iar presupusele incalcari ale Siriei par sa fi avut loc in trecut si, astfel, nu par sa reprezinte o amenintare.

Cu toate acestea, unul dintre cei trei diplomati care au acceptat sa furnizeze informatii confidentiale, sub anonimat, a spus ca discutiile planificate pentru data de 14 iulie sunt semnificative, intrucat Consiliul a considerat problema suficient de importanta, cat sa se ocupe de ea la mai putin de o luna de cand a primit sesizarea din partea IAEA.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA) si-a exprimat "ingrijorarea serioasa" in ceea ce priveste "refuzul Siriei de a coopera si de a oferi informatii suplimentare despre natura site-ului Dair Al-Zour".

Potrivit celor trei diplomati, Consiliul de Securitate le-a cerut oficialilor de rang inalt din cadrul AIEA sa depuna marturie in timpul sedintei. Oficialii AIEA contactati de catre Associated Press au refuzat sa comenteze.