Ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a declarat, luni, ca arestarea lui Ratko Mladic si progresele in discutiile cu provincia Kosovo nu reflecta presiunea din partea Uniunii Europene, ci dorinta tarii sale de a aduce stabilitate in Balcani, scrieWashington Post, care citeaza agentia Associated Press.

Jeremic a vorbit cu Associated Press, dupa ce a sustinut un discurs la Viena, in fata Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Doua zile mai devreme, la Bruxelles, Serbia si Kosovo au convenit asupra mai multor aspecte, inregistrand astfel primele progrese de dupa ce Kosovo si-a declarat independenta.

Jeremic a justificat progresele prin faptul ca provincia Kosovo "si-a moderat cererile", fara a intra insa in detalii.

Potrivit unei declaratii lansate de catre UE, cele doua parti au ajuns la acorduri in ceea ce priveste starea civila, libertatea de miscare si recunoasterea diplomelor universitare si scolare.

Discutiile au fost limitate la chestiuni practice, evitandu-se deocamdata problemele de fond, cum ar fi recunoasterea reciproca. Kosovo, care s-a desprins de Serbia in urma cu trei ani, respinge orice discutii care ii pun la indoiala independenta, in timp ce Serbia, care considera ca provincia Kosovo este leaganul statalitatii si al religiei sale, refuza sa ii recunoasca declaratia de suveranitate.

Odata cu arestarea lui Ratko Mladic, singurul obstacol major ramas in calea aderarii Serbiei la UE a ramas problema provinciei Kosovo.

Intrebat daca Serbia simte presiunea UE pentru a rezolva impasul, Jeremic a afirmat ca ordinea de zi din Serbia nu este realizata de catre UE: "Suntem hotarati sa rezolvam unele probleme pentru a aduce stabilitate in Balcani. Nu vom accepta presiunea."

Noul acord le va permite cetatenilor din Kosovo sa traverseze teritoriul Serbiei cu ajutorul cartilor de identitate, insa nu cu noile pasapoarte emise de catre provincie.

Acest lucru le va permite kosovarilor sa calatoreasca in Europa prin Serbia, in loc sa foloseasca ruta ocolitoare prin Muntenegru si Croatia.

Statul Kosovo a fost recunoscut de 76 de natiuni, printre care 22 dintre cele 27 de state membre ale UE.