Autoritatile cubaneze au prezentat detalii despre noua strategie privind proprietatea privata. Desi aceasta a fost reglementaa strict din anul 1959, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. Piata proprietatilor se liberalizeaza, cubanezii avand voie pentru prima data in ultimii 50 de ani sa isi cumpere ce masini si locuinte doresc, atata timp cat si le pot permite, informeaza BBC.

Sub vechea lege oamenii aveau voie sa faca schimb de locuinte intre ei, dar fara sa primeasca bani. Noua lege ar prevede posibiltatea vanzarii unei case, adica incasarea legala a unei sume de bani in schimbul ei, suma care va fi impozitata de stat. Cubanezii nu vor putea insa sa detina decat o singura casa.

Noua masura face parte din strategia Cubei pentru relansare economica si inca nu a fost supusa votului in Parlament, ceea ce se va intampla probabil pana la finele anului. In luna aprilie Congresul Partisului Comunist Cubanez a sustinut implementarea unui pachet de 313 reforme intre care relaxarea legilor asupra calatoriilor in strainatate si acordarea catre cubanezi a dreptului de a deschide mici afaceri pe cont propriu.