Dizidentul chinez Ai Weiwei - unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului - a carui retinere a starnit un val de reactii internationale in aprilie, a fost eliberat pe cautiune, miercuri, potrivit agentiei de stiri Xinhua.

Ai WeiweiFoto: Reuters

Conform raportului Xinhua redactat in limba engleza, Departamentul de Politie din Beijing l-a eliberat pe Ai Weiwei "pe cautiune, datorita atitudinii sale bune in ceea ce priveste marturisirea infractiunilor pe care le-a savarsit, precum si din cauza ca acesta sufera de o boala cronica" (artistul sufera de diabet si de hipertensiune arteriala). De asemenea, raportul citeaza surse din politie care afirma ca Weiwei este dispus sa plateasca impozitele pe care le "evitase". Potrivit autoritatilor chineze, Beijing Fake Cultural Development Ltd., compania detinuta de Weiwei, s-a sustras de la plata "unei sume mari de impozite, distrugand in mod intentionat numeroase documente contabile". Raportul nu a oferit detalii in ceea ce-i priveste pe prietenii si colegii lui Ai Weiwei, disparuti la scurt timp dupa arestarea artistului.

Primele cuvinte ale artistului, dupa aproape trei luni de detentie

Contactat telefonic de catre publicatia britanica The Telegraph, Ai Weiwei a confirmat faptul ca a fost eliberat: "M-am intors acasa. Va rog sa intelegeti, totusi, ca nu pot da interviuri". Jurnalistii britanici l-au intrebat despre felul in care a fost tratat pe perioada detentiei si despre conditiile eliberarii sale. Weiwei a evitat raspunsurile, lasand sa se inteleaga insa ca, in viitorul apropiat, nu vor exista proceduri in instanta impotriva sa: "Sunt eliberat pe cautiune timp de un an, asta este tot ce va pot spune". Intrebat daca ii va fi permis sa foloseasca in continuare contul sau de Twitter (artistul este cunoscut ca fiind activ in mediul online), Ai Weiwei a raspuns printr-un "ras obosit", scuzandu-se din nou ca nu poate sa spuna mai multe.

Ce presupune cautiunea chinezeasca "qubao houshen"

"Cautiune" este traducerea aproximativa a chinezescului "qubao houshen", care are unele conotatii specifice in contextul procedurii penale din China. "Qubao houshen", masura descrisa ca o forma de sanctiune neprivativa de libertate, presupune ca procurorii sa renunte la acuzatiile impotriva suspectului in anumite conditii. Acesta face obiectul unei monitorizari pe perioada de asteptare a procesului si ramanane susceptibil de reintroducerea sanctiunilor.

In general, eliberarea pe cautiune este practicata deseori in cazurile in care suspectul nu prezinta un risc major de a parasi tara sau nu reprezinta un pericol pentru societate. In China insa, "qubao houshen" se acorda rareori, suspectii fiind tinuti in custodie pana la proces.

Nu este deloc neobisnuit ca in China activistii sa fie retinuti, eliberati, apoi retinuti din nou in baza unor acuzatii mai grave, de natura politica, precum subversiunea. Printre exemplele recente se numara Liu Xiaobo, Hu Jia si Guo Quan.

"Aceasta este o tehnica pe care autoritatile chineze o folosesc uneori pentru a pune capat cazurilor controversate. De multe ori in astfel de cazuri, se ajunge la un acord cu suspectul, prin negociere, asa cum se pare ca s-a intamplat si aici", a declarat Jerome A. Cohen, specialist in sistemul juridic chinez, pentru New York Times. Cohen a explicat ca "qubao houshen" inseamna, de obicei, ca detinutul a fost de acord cu anumite limite aduse comportamentului sau si ca procesul poate fi suspendat in cazul in care acesta este de acord cu anumite "compromisuri". Politia poate continua sa urmareasca cazul timp de un an. Suspectului ii este permisa libertatea de miscare, insa documentele sale de calatorie raman, in general, in custodia politiei. Cohen este de parere ca eliberarea lui Ai Weiwei "este o veste foarte buna si, probabil, cel mai bun deznodamant pentru acest caz dificil."

Reactii internationale

Amnesty International a catalogat decizia Beijingului drept "un pas important", adaugand ca arestarea artistului "a violat insusi procesul juridic chinez".

"Lui Ai Weiwei trebuie sa ii fie acordata libertatea deplina, sa nu fie arestat la domiciliu in mod ilegal, asa cum s-a intamplat cu atat de multi dizidenti eliberati din detentia arbitrara", a declarat Catherine Baber, director-adjunct al grupului Asia-Pacific.

"Retinerea lui Ai Weiwei a fost politica, iar eliberarea sa este, de asemenea, de natura politica. Acesta este rezultatul unei mari dispute interne si internationale, care a impins guvernul la acest deznodamant... cred ca Beijingul si-a dat seama cat de daunatoare a fost retinerea celui mai faimos artist al Chinei", a declarat Nicholas Bequelin, cercetator al Human Rights Watch, citat de publicatia britanica The Guardian.

Background

Ai Weiwei a fost retinut de catre autoritatile chineze pe data de 3 aprilie, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. La vremea respectiva, autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Detentia artistului a starnit un val de reactii internationale: SUA, Marea Britanie si Uniunea Europeana au criticat represiunile impotriva dizidentilor si activistilor. Ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, l-a contactat pe ambasadorul chinez, referitor la aceasta chestiune. Potrivit guvernului chinez, Weiwei a fost arestat pentru infractiuni economice, desi familia sa este de parere ca adevaratul motiv este activismul social si politic practicat de catre artist.

Ai Weiwei este co-designerul emblematicului Stadion Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing. Sculpturile monolit i-au adus recunoasterea internationala la inceputul anilor '80. Cea mai recenta lucrare a artistului - "Seminte de floarea soarelui" (un peisaj aparent infinit, alcatuit din 100 de milioane de seminte realizate din portelan, sculptate si pictate individual) - a fost prezentata in urma cu cateva luni in sala "Turbine" a muzeului de arta moderna si contemporana Tate Modern din Londra.