Inginerii militari americani lucreaza la o noua generatie de micro-drone aeriene de dimensiunea unor insecte sau a unor pasari. Specialistii de la Wright-Patterson Air Force Base din Ohio au produs zeci de prototipuri care amintesc de filmele cu James Bond, bazate pe mecanica zborului pasarilor, moliilor si libelulelor, scrie The Telegraph.

Drona stealth Fiara din Kandahar si micro-drona Nano HummingbirdFoto: Colaj foto

In ultimii doi ani, Pentagonul a intensificat utilizarea dronelor pentru adunarea informatiilor si lansarea rachetelor in Pakistan si in Afganistan. Pentagonul a solicitat Congresului aproape 5 miliarde de dolari pentru construirea de miniavioane spion.

Maiorul Michael Anderson, care lucreaza in prezent la dezvoltarea unor aripi bazate pe cele ale soimilor, a declarat: "Este impresionant ce pot face in comparatie cu aeronavele noastre stangace". O mare parte din cercetare este axata pe dezvoltarea tehnologiei "flapping wing", care copiaza modul in care muschii unei insecte o ajuta sa zboare.

Dronele de astazi, cum ar fi Predator si Reaper, sunt de dimensiunea unor aeronave usoare si pilotate controlat de la distanta. Cele de noua generatie vor fi autonome si vor fi programate sa caute tinte, sa descopere arme nucleare si chiar sa repereze supravietuitori in cazul unor catastrofe naturale.

Luna trecuta a iesit la iveala faptul ca CIA-ul a adunat informatii referitoare la ascunzatoarea lui Osama bin Laden cu ajutorul unor drone stealth RQ-170 Sentinel, supranumite "Fiara din Kandahar".

La inceputul acestui an, cercetatorii de la AeroVironment au prezentat "Nano Hummingbird", o drona de dimensiunea unei pasari colibri, aflata deja in dotarea armatei americane, fiind utilizata in operatiuni de spionare a pozitiilor inamice pe timp de razboi. "Nano Hummingbird" este un mini-avion spion, capabil sa zboare cu viteza maxima de 17,7 kilometri pe ora. Realizarea a durat peste 5 ani si a costat peste 4 milioane de dolari.