Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa, va incepe pe data de 3 august. Daca va fi gasit vinovat, Mubarak risca pedeapsa cu moartea. Doi dintre fiii acestuia vor fi, de asemenea, judecati in baza acuzatiilor de coruptie, potrivit unor surse din cadrul tribunalului egiptean, citate de publicatia americana The Washington Post.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Data aleasa pentru inceperea procesului sugereaza ca liderii militari care asigura interimatul in Egipt doresc ca fostul presedinte sa apara in fata justitiei inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale programate pentru luna octombrie a acestui an.

Potrivit informatiilor publicate de "Middle East News Agency" si preluate de publicatia britanica The Guardian, data procesului a fost stabilita de catre seful Curtii de Apel egiptene, Omar Abdel-Aziz. Momentan nu se cunoaste unde va avea loc procesul.

Hosni Mubarak este acuzat de coruptie, abuz de putere si moartea a cel putin 864 de protestatari, ucisi in timpul manifestatiilor care au dus la inlaturarea sa. Mubarak neaga insa ca ar fi autorizat folosirea gloantelor reale impotriva protestatarilor. Fostul lider este "intr-o stare foarte grava", suferind din cauza unor probleme cardiace si o recurenta a cancerului de colon, a declarat pentru CNN avocatul Farid El Deeb. "Are nevoie de ajutor chiar si cand merge la toaleta", a adaugat el. "Nu se uita la televizor sau altceva (...), i s-a interzis pentru a evita si mai multa durere psihologica. Vorbeste foarte putin si isi suprima mult durerea", a mai spus avocatul, in primul sau interviu de cand a fost angajat de familia lui Mubarak in aprilie.

Daca va fi gasit vinovat, Hosni Mubarak risca pedeapsa cu moartea. Procurorii au inceput oficial urmarirea penala si impotriva a doi dintre fiii fostului dictator, Gamal si Alaa Mubarak.

Hosni Mubarak se afla sub stare de arest intr-un spital din Sharm-el-Sheik. Atat intemnitarea sa, cat si locul in care se va desfasura procesul depind de evolutia starii sale de sanatate, potrivit oficialilor citati de AFP.

Autoritatile egiptene au inceput deja condamnarea fostilor lideri egipteni pentru acuzatii de coruptie, abuz in functie si insusirea de fonduri. Pana acum, ministrii turismului, Zoheir Garranah, si internelor, Habib El Adly au fost condamnati la 5 si, respectiv 12 ani de inchisoare pentru delapidare.Mubarak a renuntat la putere in februarie 2011, dupa cateva saptamani de proteste violente ale opozitiei. El este acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa.

Potrivit cifrelor oficiale, 864 de civili au murit in demonstratiile din lunile ianuarie si februarie din Egipt si mai mult de 6.000 de persoane au fost ranite.