In timpul razboaielor din Balcani, Ratko Mladic a aparut ca un personaj misterios, aproape o figura mitica. Pentru multi sarbi, el a fost un erou care a luptat pentru mandria si valorile nationale. Pentru familiile celor pe care i-a jertfit insa, Mladic este un criminal care a pus dezintegrarea Iugoslaviei sub semnul hecatombelor. Musulmani, croati, sarbi - sunt cu totii vinovati de crime grave, insa trupele conduse de Mladic poarta vina pentru cele mai grave atrocitati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial: masacrul de la Srebrenica si asediul orasului Sarajevo.

Foto:

Ratko Mladic s-a nascut in anul 1941 intr-un sat bosniac, fiind fiul unui partizan ucis de trupele croate Ustasha in anul 1945. Initial, a vrut sa devina profesor, insa a urmat studii militare la Belgrad, absolvind printre primii trei din clasa. Si-a petrecut cea mai mare parte din cariera militara in Armata Populara Iugoslava din Macedonia. Dupa ce a fost ridicat la rangul de colonel, a condus armata federala sarba la inceputul razboiului din Croatia. In mai 1992, presedintele sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, l-a ridicat pe Mladic la rangul de comandant al armatei sarbilor bosniaci, pozitie pe care a detinut-o pana in decembrie 1996. Trupele sale au ocupat cea mai mare parte din Bosnia, au asediat capitala Sarajevo timp de aproape patru ani si au executat peste 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica.

Cronologie:

aprilie 1992 - Incepe asediul orasului Sarajevo. La o luna dupa ce Republica Bosnia se desprinde de fosta Iugoslavia, declarandu-si independenta, fortele conduse de Ratko Mladic incep asediul asupra orasului Sarajevo. In timpul celor patru ani de asediu, si-au pierdut viata aproximatiov 10.000 de oameni.

1993 - Izbucneste razboiul dintre musulmani si croati. Sute de civili continua sa fie ucisi zi de zi in asediul orasului Sarajevo.

martie 1994 - Fiica lui Mladic se sinucide. Ana Mladic, o studenta la medicina in varsta de 23 de ani, se sinucide cu un pistol al tatalui sau, dupa ce afla de "abuzurile" acestuia.

1994 - Razboiul croato-musulman se incheie. "Grupul de contact" din care fac parte SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Rusia propune un plan pentru Bosnia. Sarbii bosniaci il resping.

mai 1995 - Trupele NATO bombardeaza resedinta lui Karadzic, dupa ce acesta ignora un ultimatum pentru renuntarea la artileria grea. Sarbii bosniaci ataca o cafenea din Tuzla (declarata "zona de siguranta" de catre ONU). Saptezeci de persoane isi pierd viata.

iulie 1995 - Masacrul de la Srebrenica. Pe 11 iulie, fortele conduse de Ratko Mladic invadeaza Srebrenica, decretata "zona de siguranta" de catre ONU. In decurs se doar cateva zile (13-16 iulie) sunt ucisi aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci, intr-un masacru considerat "cea mai mare atrocitate de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial".

24 iulie 1995 - Mladic este inculpat de Tribunalul Penal International. Ratko Mladic a fost inculpat de Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPI) de genocid, crime impotriva umanitatii si numeroase crime de razboi. La 16 noiembrie 1995, capetele de acuzare au fost extinse pentru a include si crime impotriva umanitatii si crime de razboi pentru atacul de la Srebrenica, declarata "zona de siguranta" de catre Organizata Natiunilor Unite.

5 august 1995 - Sarbii bosniaci bombardeaza o piata din Sarajevo. Treizeci si sapte de persoane isi pierd viata.

21 noiembrie 1995 - Acordul de pace de la Dayton. Acordul de pace de la Dayton, orchestrat de catre Statele Unite ale Americii, pune capat razboiului din Bosnia si creeaza un stat bosniac alcatuit dintr-o federatie croato-musulmana si o republica sarba.

octombrie 2000 - Demisia lui Milosevic. Fostul Presedinte al Serbiei si al Republicii Federale Iugoslavia, Slobodan Milosevic, se recunoaste infrant si demisioneaza dupa o serie de demonstratii si greve ce au urmat alegerilor prezidentiale. Milosevic - "protectorul cheie" al lui Ratko Mladic - a fost o figura marcanta a razboiului din Iugoslavia din anii '90 si a razboiului din Kosovo din 1999.

5 decembrie 1995 - NATO trimite trupe in zona. Aliatii NATO sunt de acord sa trimita 60.000 de militari in zona de conflict.

iunie 2001 - Milosevic este extradat. Slobodan Milosevic este extradat pentru a se infatisa la Haga. Este acuzat de crime de razboi comise in Bosnia si Hertegovina, Croatia si Kosovo. Procurorul sef Carla Del Ponte cere ca Mladic si Karadzic sa fie arestati.

mai 2002 - Guvernul iugoslav ii cere lui Mladic sa iasa din ascunzatoare. Guvernul iugoslav semneaza un acord de cooperare cu tribunalul de la Haga si ii cere lui Ratko Mladic sa-si paraseasca ascunzatoarea.

august 2003 - Incercare esuata de a-l gasi pe Mladic, odata cu moartea mamei sale. Trupe coordonate de catre Alianta Nord-Atlantica efectueaza un raid asupra casei mamei lui Ratko Mladic, la doar cateva ore dupa moartea acesteia. Se crede ca Mladic ar fi fost la capataiul mamei sale in momentul mortii acesteia.

2004 - Apar noi vesti despre Mladic. Scurgeri de informatii provenite de la diplomati occidentali sugereaza ca Mladic viziteaza in mod regulat Bosnia pentru a-si sarbatori zilele de nastere si pentru a merge la vanatoare, ca a ramas membru oficial al armatei sarbilor bosniaci inclusiv pana in anul 2002 si ca primeste inca o pensie militara.

21 februarie 2006 - Se raporteaza in mod eronat arestarea lui Mladic. Se anunta ca Ratko Mladic a fost arestat la Belgrad si a fost transferat la Tribunalul de la Haga. Autoritatile sarbe dezmint informatiile.

11 martie 2006 - Moare Milosevic. Slobodan Milosevic este gasit mort in celula sa, dupa 5 ani de detentie si cu doar 50 de ore inaintea declararii verdictului.

3 mai 2006 - Comisia Europeana anunta ca suspenda negocierile cu Serbia-Muntenegru, pentru ca guvernul de la Belgrad nu a reusit sa il aresteze pe Generalul Ratko Mladici.

mai 2007 - Dupa o serie de raiduri, sunt arestati mai multi fosti colaboratori ai lui Mladic. Unul dintre acestia este Generalul Zdravko Tolimir, fost ofiter al serviciului de informatii in timpul masacrului de la Srebrenica si presupusul cap al retelei care l-a ascuns pe Mladic.

mai 2008 - Schimbare politica la carma Serbiei. Coalitia pro-occidentala "Pentru o Serbie Europeana" castiga alegerile parlamentare din Serbia.

22 iulie 2008 - Karadzic este arestat. Radovan Karadzic, liderul politic al sarbilor bosniaci, este gasit in apropiere de Belgrad si este retinut.

30 iulie 2008. Karadzic este extradat. Radovan Karadzici este extradat in Olanda, pentru a se prezenta in fata Tribunalului Penal International. La aceeasi data, Tribunalul Bosniei-Hertegovina condamna sapte etnici sarbi bosniaci la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 38 si 42 de ani pentru genocidul comis asupra musulmanilor la Srebrenica. Acestea sunt primele decizii pronuntate de instanta Bosniei Hertegovina prin care sunt condamnate persoane care se fac vinovate de genocidul de la Srebrenica.

iunie 2009 - FTV difuzeaza imagini "recente" cu Mladic. Televiziunea bosniaca FTV difuzeaza imagini video "recente" care il infatiseaza pe Ratko Mladic. Autoritatile sarbe confirma identitatea lui Mladic, dar sustin ca imaginile sunt mai vechi.

februarie 2010 - Sunt gasite jurnalele de razboi ale lui Mladic. Jurnalele de razboi ale Generalului Mladic sunt descoperite in timpul unei perchezitii a fostei sale resedinte. Jurnalele cuprind insemnari din perioada 1991-1996, din timpul razboaielor din Bosnia si Croatia.

mai 2010 - Familia incerca sa-l declare mort pe Mladic. Familia Mladic anunta ca va incepe procedurile pentru a-l declara mort pe Ratko Mladic. Initiativa este respinsa.

10 iunie 2010 - Sotia lui Mladic este arestata. Politia sarba o retine pentru scurt timp pe sotia lui Mladic pentru posesie ilegala de arme.

octombrie 2010 - Se speculeaza ca Mladic s-ar afla la Belgrad. Potrivit anchetatorilor, care se bazeaza pe marturiile unor fosti colaboratori de-ai lui Ratko Mladic, acesta ar fi ascuns chiar in Belgrad de catre "o mana" de loialisti.

28 octombrie 1010 - 10 milioane de euro recompensa pentru informatii despre Mladic. Serbia ofera o recompensa de 10 milioane de euro pentru informatii care duc la arestarea lui Mladic. Recompensa anterioara era de 1 milion de euro.

15 noiembrie 2010 - Serbia este acuzata ca nu coopereaza pentru prinderea lui Mladic. Procurorul-sef al tribunalului ONU pentru crime de razboi declara ca Serbia nu coopereaza inca pe deplin in cautarea lui Mladic.

2 martie 2011 - Radovan Karadzic neaga orice implicare in asediul orasului Sarajevo si in masacrul de la Srebrenica. In cadrul unei audieri la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, Karadzic descrie cele mai mari doua atrocitati din timpul razboiului din Bosnia ca fiind niste mituri perpetuate de bosniacii musulmani si neaga orice implicare in aceste evenimente. De asemenea, Karadzic spune ca regreta ca "la Srebrenica n-au murit toti musulmanii bosniaci". Radovan Karadzic este judecat pentru 11 capete de acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii si genocid, in legatura cu razboiul din Bosnia, din 1992-1995.

26 mai 2011 - Ratko Mladic este arestat. Ratko Mladic, fostul lider al sarbilor bosniaci, considerat a fi orchestratorul masacrului de la Srebrenica, este gasit si retinut in Serbia, dupa 16 ani in care a fost unul dintre cei mai cautati fugari din lume.