FOTOGALERIE Ratko Mladic, intre mit si genocid. Vezi o cronologie a evenimentelor din 1992 si pana in prezent

de Andra Ciubotaru     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2011, 1:13 Actualitate | Internaţional


FOTOGALERIE Masacrul de la Srebrenica si asediul orasului Sarajevo
In timpul razboaielor din Balcani, Ratko Mladic a aparut ca un personaj misterios, aproape o figura mitica. Pentru multi sarbi, el a fost un erou care a luptat pentru mandria si valorile nationale. Pentru familiile celor pe care i-a jertfit insa, Mladic este un criminal care a pus dezintegrarea Iugoslaviei sub semnul hecatombelor. Musulmani, croati, sarbi - sunt cu totii vinovati de crime grave, insa trupele conduse de Mladic poarta vina pentru cele mai grave atrocitati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial: masacrul de la Srebrenica si asediul orasului Sarajevo.

Ratko Mladic s-a nascut in anul 1941 intr-un sat bosniac, fiind fiul unui partizan ucis de trupele croate Ustasha in anul 1945. Initial, a vrut sa devina profesor, insa a urmat studii militare la Belgrad, absolvind printre primii trei din clasa. Si-a petrecut cea mai mare parte din cariera militara in Armata Populara Iugoslava din Macedonia. Dupa ce a fost ridicat la rangul de colonel, a condus armata federala sarba la inceputul razboiului din Croatia. In mai 1992, presedintele sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, l-a ridicat pe Mladic la rangul de comandant al armatei sarbilor bosniaci, pozitie pe care a detinut-o pana in decembrie 1996. Trupele sale au ocupat cea mai mare parte din Bosnia, au asediat capitala Sarajevo timp de aproape patru ani si au executat peste 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica.

Cronologie:

aprilie 1992 - Incepe asediul orasului Sarajevo. La o luna dupa ce Republica Bosnia se desprinde de fosta Iugoslavia, declarandu-si independenta, fortele conduse de Ratko Mladic incep asediul asupra orasului Sarajevo. In timpul celor patru ani de asediu, si-au pierdut viata aproximatiov 10.000 de oameni.1993 - Izbucneste razboiul dintre musulmani si croati.
Sute de civili continua sa fie ucisi zi de zi in asediul orasului Sarajevo.

martie 1994 - Fiica lui Mladic se sinucide. Ana Mladic, o studenta la medicina in varsta de 23 de ani, se sinucide cu un pistol al tatalui sau, dupa ce afla de "abuzurile" acestuia.

1994 - Razboiul croato-musulman se incheie. "Grupul de contact" din care fac parte SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Rusia propune un plan pentru Bosnia. Sarbii bosniaci il resping.

mai 1995 - Trupele NATO bombardeaza resedinta lui Karadzic, dupa ce acesta ignora un ultimatum pentru renuntarea la artileria grea. Sarbii bosniaci ataca o cafenea din Tuzla (declarata "zona de siguranta" de catre ONU). Saptezeci de persoane isi pierd viata.

iulie 1995 - Masacrul de la Srebrenica. Pe 11 iulie, fortele conduse de Ratko Mladic invadeaza Srebrenica, decretata "zona de siguranta" de catre ONU. In decurs se doar cateva zile (13-16 iulie) sunt ucisi aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci, intr-un masacru considerat "cea mai mare atrocitate de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial".

24 iulie 1995 - Mladic este inculpat de Tribunalul Penal International. Ratko Mladic a fost inculpat de Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPI) de genocid, crime impotriva umanitatii si numeroase crime de razboi. La 16 noiembrie 1995, capetele de acuzare au fost extinse pentru a include si crime impotriva umanitatii si crime de razboi pentru atacul de la Srebrenica, declarata "zona de siguranta" de catre Organizata Natiunilor Unite.5 august 1995 - Sarbii bosniaci bombardeaza o piata din Sarajevo.
Treizeci si sapte de persoane isi pierd viata.

21 noiembrie 1995 - Acordul de pace de la Dayton. Acordul de pace de la Dayton, orchestrat de catre Statele Unite ale Americii, pune capat razboiului din Bosnia si creeaza un stat bosniac alcatuit dintr-o federatie croato-musulmana si o republica sarba.

octombrie 2000 - Demisia lui Milosevic. Fostul Presedinte al Serbiei si al Republicii Federale Iugoslavia, Slobodan Milosevic, se recunoaste infrant si demisioneaza dupa o serie de demonstratii si greve ce au urmat alegerilor prezidentiale. Milosevic - "protectorul cheie" al lui Ratko Mladic - a fost o figura marcanta a razboiului din Iugoslavia din anii '90 si a razboiului din Kosovo din 1999.

5 decembrie 1995 - NATO trimite trupe in zona. Aliatii NATO sunt de acord sa trimita 60.000 de militari in zona de conflict.

iunie 2001 - Milosevic este extradat. Slobodan Milosevic este extradat pentru a se infatisa la Haga. Este acuzat de crime de razboi comise in Bosnia si Hertegovina, Croatia si Kosovo. Procurorul sef Carla Del Ponte cere ca Mladic si Karadzic sa fie arestati.

mai 2002 - Guvernul iugoslav ii cere lui Mladic sa iasa din ascunzatoare. Guvernul iugoslav semneaza un acord de cooperare cu tribunalul de la Haga si ii cere lui Ratko Mladic sa-si paraseasca ascunzatoarea.

august 2003 - Incercare esuata de a-l gasi pe Mladic, odata cu moartea mamei sale. Trupe coordonate de catre Alianta Nord-Atlantica efectueaza un raid asupra casei mamei lui Ratko Mladic, la doar cateva ore dupa moartea acesteia. Se crede ca Mladic ar fi fost la capataiul mamei sale in momentul mortii acesteia.

2004 - Apar noi vesti despre Mladic. Scurgeri de informatii provenite de la diplomati occidentali sugereaza ca Mladic viziteaza in mod regulat Bosnia pentru a-si sarbatori zilele de nastere si pentru a merge la vanatoare, ca a ramas membru oficial al armatei sarbilor bosniaci inclusiv pana in anul 2002 si ca primeste inca o pensie militara.

21 februarie 2006 - Se raporteaza in mod eronat arestarea lui Mladic. Se anunta ca Ratko Mladic a fost arestat la Belgrad si a fost transferat la Tribunalul de la Haga. Autoritatile sarbe dezmint informatiile.

11 martie 2006 - Moare Milosevic. Slobodan Milosevic este gasit mort in celula sa, dupa 5 ani de detentie si cu doar 50 de ore inaintea declararii verdictului.

3 mai 2006 - Comisia Europeana anunta ca suspenda negocierile cu Serbia-Muntenegru, pentru ca guvernul de la Belgrad nu a reusit sa il aresteze pe Generalul Ratko Mladici.

mai 2007 - Dupa o serie de raiduri, sunt arestati mai multi fosti colaboratori ai lui Mladic. Unul dintre acestia este Generalul Zdravko Tolimir, fost ofiter al serviciului de informatii in timpul masacrului de la Srebrenica si presupusul cap al retelei care l-a ascuns pe Mladic.

mai 2008 - Schimbare politica la carma Serbiei. Coalitia pro-occidentala "Pentru o Serbie Europeana" castiga alegerile parlamentare din Serbia.

22 iulie 2008 - Karadzic este arestat. Radovan Karadzic, liderul politic al sarbilor bosniaci, este gasit in apropiere de Belgrad si este retinut.

30 iulie 2008. Karadzic este extradat. Radovan Karadzici este extradat in Olanda, pentru a se prezenta in fata Tribunalului Penal International. La aceeasi data, Tribunalul Bosniei-Hertegovina condamna sapte etnici sarbi bosniaci la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 38 si 42 de ani pentru genocidul comis asupra musulmanilor la Srebrenica. Acestea sunt primele decizii pronuntate de instanta Bosniei Hertegovina prin care sunt condamnate persoane care se fac vinovate de genocidul de la Srebrenica.

iunie 2009 - FTV difuzeaza imagini "recente" cu Mladic. Televiziunea bosniaca FTV difuzeaza imagini video "recente" care il infatiseaza pe Ratko Mladic. Autoritatile sarbe confirma identitatea lui Mladic, dar sustin ca imaginile sunt mai vechi.

februarie 2010 - Sunt gasite jurnalele de razboi ale lui Mladic. Jurnalele de razboi ale Generalului Mladic sunt descoperite in timpul unei perchezitii a fostei sale resedinte. Jurnalele cuprind insemnari din perioada 1991-1996, din timpul razboaielor din Bosnia si Croatia.

mai 2010 - Familia incerca sa-l declare mort pe Mladic. Familia Mladic anunta ca va incepe procedurile pentru a-l declara mort pe Ratko Mladic. Initiativa este respinsa. 

10 iunie 2010 - Sotia lui Mladic este arestata. Politia sarba o retine pentru scurt timp pe sotia lui Mladic pentru posesie ilegala de arme.

octombrie 2010 - Se speculeaza ca Mladic s-ar afla la Belgrad. Potrivit anchetatorilor, care se bazeaza pe marturiile unor fosti colaboratori de-ai lui Ratko Mladic, acesta ar fi ascuns chiar in Belgrad de catre "o mana" de loialisti.

28 octombrie 1010 - 10 milioane de euro recompensa pentru informatii despre Mladic. Serbia ofera o recompensa de 10 milioane de euro pentru informatii care duc la arestarea lui Mladic. Recompensa anterioara era de 1 milion de euro.

15 noiembrie 2010 - Serbia este acuzata ca nu coopereaza pentru prinderea lui Mladic. Procurorul-sef  al tribunalului ONU pentru crime de razboi declara ca Serbia nu coopereaza inca pe deplin in cautarea lui Mladic.

2 martie 2011 - Radovan Karadzic neaga orice implicare in asediul orasului Sarajevo si in masacrul de la Srebrenica. In cadrul unei audieri la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, Karadzic descrie cele mai mari doua atrocitati din timpul razboiului din Bosnia ca fiind niste mituri perpetuate de bosniacii musulmani si neaga orice implicare in aceste evenimente. De asemenea, Karadzic spune ca regreta ca "la Srebrenica n-au murit toti musulmanii bosniaci". Radovan Karadzic este judecat pentru 11 capete de acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii si genocid, in legatura cu razboiul din Bosnia, din 1992-1995. 

26 mai 2011 - Ratko Mladic este arestat. Ratko Mladic, fostul lider al sarbilor bosniaci, considerat a fi orchestratorul masacrului de la Srebrenica, este gasit si retinut in Serbia, dupa 16 ani in care a fost unul dintre cei mai cautati fugari din lume.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9977 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Falsuri (Marţi, 31 mai 2011, 6:17)

  Pierre [anonim]

  In continuare se propaga aceleasi falsuri si minciuni despre razboiul din fosta Iugoslavie. Exemplu: 5 august 1995 - Sarbii bosniaci bombardeaza o piata din Sarajevo.
  Credeam ca e o chestie demult lamurita de doi ziaristi, unul american si un francez. Bosniacii au bombardat acea piata din Sarajevo si si-au omorit proprii civili.
  Dar e mai comod sa citezi presa americana.
  • +1 (9 voturi)    
   nu mai spune (Marţi, 31 mai 2011, 9:10)

   John Smith [anonim] i-a raspuns lui Pierre

   Si daca erau "de-ai lor" nu e crima, nu-i asa? Pentru ca si-au macelarit propriii oameni, totul nu e decit fals si minciuna a americanilor, nu? Puteau sa-si omoare numai familiile, tot crima s-ar fi numit. Dar ma indoiesc ca poti intelege asta dupa ce ai putut debita mai sus...
   • +2 (6 voturi)    
    Imagine "memorabila" (Marţi, 31 mai 2011, 10:50)

    cufureala [utilizator] i-a raspuns lui John Smith

    Mai e una cu bosniacu' musulman caruia i se vad coastele si e dupa un gard cu sirma ghimpata. De fapt era bolnav din nastere saracu'( ceilalti in jurul lui erau grasi) si de fapt cameramanul era ingradit cu sirma ghimpata( in spatele unui transformator electric). Cu imaginea asta repetata la nesfirsit, au cistigat increderea "lumii".
    PS: Nu ai inteles nimic. Asta pentru ca Pierre trebuia sa faca distinctia si sa spuna ca bosniacii musulmani au tras in piata.
  • -1 (7 voturi)    
   doar "comod"? :D (Marţi, 31 mai 2011, 9:59)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Pierre

   iti vine greata cand ii vezi pe unii (vezi si pe-aici moralistul de profesie Tismaneanu) jubiland cum l-au apucat pe Mladic de un picior.

   nu de doar comoditate, e ipocrizie, minciuna, interes si parvenitism.e, la urma urmei incurajarea unor crime - a celor ce nu vor ajunge niciodata in fata tribunalelor internationale pentru simplul motiv ca au fost comise de conducatori, iar nu de perdanti.

   sper ca lumea sa invete odata ca sustinerea unor criminali inseamna crima. sarbii au fost culpabilizati ca au sustinut crimele regimului milosevic. ar trebui sa intelegem ca sunt vinovati toti cei ce nu sanctioneaza crimele propriilor regimuri. dar deh, unii primesc bombe, altii nici macar cu o floare nu pot fi atinsi. cand se stie ca atat bombele cat si minciuna sunt cei mai mari criminali.
 • +1 (7 voturi)    
  imi creste inima , (Marţi, 31 mai 2011, 7:32)

  bulineli [utilizator]

  de satisfactie ,ma bucur nespus
 • +4 (8 voturi)    
  one sided truth (Marţi, 31 mai 2011, 9:44)

  ... [anonim]

  titlu de pe DW: "Un nou capitol pentru Balcani, după arestarea lui Mladici"

  nu inteleg de ce un nou capitol pt Balcani, dar in nici un caz un nou capitol pentru Europa.

  cazul e plin de procurori TPI si ONU. daca acest caz ar fi o piesa din imensul puzzle care s-a numit razboaiele din fosta Iugoslavie, ar fi bine. dar nu. el e o piesa solitara. au existat, cum bine se spune in inceputul articolului, au existat epurari etnice din partea tuturor protagonistilor. de remarcat si legatura cu ustasii (tatal lui Mladic - omorat de forte ustase) - miscare extrem de agresiva din Croatia aliata pe atunci cu nazistii. da, nationalisme incurajate de conflicte, ce dau din nou nastere la nationalisme.

  DAR: din '45 trecusera alti 45-50 de ani. Iugoslavia fusese mult timp condusa de Tito - un croat. pe langa alte republici socialiste, Iugoslavia era un spatiu idilic.
  si atunci, CE a pornit haosul?

  sa fi fost influenta rusilor? rusii au reinnodat prietenia cu Iugoslavia in epoca Milosevic, post-Tito. in plus, persistau acolo si dupa caderea cortinei de fier, ca un cutit in coasta NATO. am putea avea un scenariu asemanator celui din Afghanistan: americanii inca prieteni cu musulmanii pe vremea aia au finantat si alimentat cu arme gruparile islamiste din Bosnia.

  cu siguranta nimeni nu va avea curajul sa mearga direct la instigatori si organizatori. dar, de dragul unui surogat de dreptate, s-ar putea macar analiza drumul armelor si al finantarilor in razboaiele iugoslave. altfel, Mladic nu este decat un personaj ce a jucat un rol. de n-ar fi fost el, ar fi fost altii. cum, de altfel, au fost o groaza - in randul sarbilor, al croatilor, al bosniacilor, al albanezilor din Kosovo... simpli executanti brutali si culpabili ai unor planuri.

  asistam pur si simplu la o noua propaganda prin care se demonizeaza exclusiv un personaj pentru ca toate celelalte sa poata ramane in umbra.
  • -1 (1 vot)    
   erata (Marţi, 31 mai 2011, 10:01)

   ... [anonim] i-a raspuns lui ...

   ce dau din nou nastere la conflicte - voiam sa zic
  • 0 (4 voturi)    
   Falsuri (Marţi, 31 mai 2011, 20:25)

   Garda Praetoriana [anonim] i-a raspuns lui ...

   Ai mare dreptate. Se prezinta o constructie parsiva pe post de adevar de necontestat. Nimeni nu a avut curajul sa-i sustina pe sarbi, sa fie si avocatul sarbilor, nu doar al croatilor si al musulmanilor bosniaci, macedonenilor ori albanezilor. Pe de o parte s-au regizat tot felul de filmulete asa zise din teatrul de operatiuni ce-i incrimineaza sau ii demonizeaza numai pe sarbi si liderii lor - vezi Mladic- dar nu se spune nimic de orgiile, crimele, violurile, epurarile etnice si genocidul comis de croati in Krajna sarbeasca, despre atrocitatile lui Nasser Oric-musulman- impotriva sarbilor bosniaci, personaj prezentat ca asa-zis luptator pentru liberate etc. Nu pot sa nu ma gandesc la filmul acela Wag the Dog(Inscenarea) cu De Niro si Dustin Hoffman cand au fabricat baietii un razboi ...in Albania, pentru a distrage atentia opiniei publice de la scandalul prezidential... cam acelasi lucru si acelasi principiu s-a aplicat si fata de sarbi... marele licurici nu este deloc strain de drama fostelor republici yugoslave...si nici unii vest europeni... Ei sunt de fapt cei care i-au starnit, i-au asmutit unii impotriva altora si au intretinut cu finantare si inzestrare armata tot conflictul. Tot ei au castigat si razboiul media impotriva sarbilor. Karadzic si Mladic, alaturi de Arkan si Milosevici sunt si vor fi considerati de sarbi eroi nationali, cat va mai exista Serbia pe pamant. Chiar daca nu recunosc toti sarbii. Cum credeti ca altfel ar fi rezistat Mladic sau Karadzic mai bine de un deceniu in liberate ? Presa aservita nu pomenesta mai nicic insa despre razboiul croato/musulman, soldat cu destule victime, ori despre actele de "barbatie" ale odraslelor de ustasi croati... aici chiar se tace malc.
 • +1 (7 voturi)    
  "minciuna mare repetata mult + adevar" (Marţi, 31 mai 2011, 10:25)

  cufureala [utilizator]

  Ati spus ca sirbii, croatii si musulmanii au comis crime dar ii scoateti viovati numai pe sirbi. Inca de la inceput toata massmedia a demonizat intreaga natiune sirba. Trebuia sa fi inceput "cronologia" macar cu data de 23 feb 1992 cind toate trei partile( sirbi, croati, musulmani au SEMNAT la Lisabona un acord de pace si impartire teritorila a Bosniei si Hertegovinei. La insistentele ambasadorului american la Belgrad( W. Zimmermann) partea musulmana (Izetbogovic) s-a razgindit. <<Immediately after Mr. Izetbegovic returned from Lisbon, Mr. Zimmermann called on him in Sarajevo... "He said he didn't like it," I told him, if he didn't like it, why sign it?" >> Deci in acest caz Vestul a instigat razboiul civil. Tot Vestul a bombardat Serbia necontenit timp de 3 luni( martie-iunie 1999), omorind peste 5000 de civili sirbi. Nu s-a gsit un singur vinovat sa fie trimis in Olanda.
  • 0 (2 voturi)    
   erata (Marţi, 31 mai 2011, 10:38)

   cufureala [utilizator] i-a raspuns lui cufureala

   "minciuna mare repetata mult = adevar"
 • -1 (9 voturi)    
  si tu Brutus ? (Marţi, 31 mai 2011, 10:30)

  tiberiu [anonim]

  Pana una alta, Yugoslavia ( si in special Serbia) a fost singurul nostru vecin cu care ne-am inteles bine de'a lungul instoriei si acum intreb eu ziaristul roman care a scris aceasta porcarie: si tu Brutus ? Nu ne ajunge ca ne spala americanii creierele cu pacea care o propaga ei pe pamant ? acum vreti si voi sa ne spalati creierele cu ce rai sant sarbii si ce buni sant restul? Nu neg atrocitatile comise de ei dar nu uitati ca acolo a fost un macel din toate directiile ( sau credeti ca serbi au fost singurii care au omorat musulmani?, musulmanii sau croatii nu au omorat sarbi ?). Alta aberatie scrisa in articol: " sunt ucisi aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci, intr-un masacru considerat "cea mai mare atrocitate de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial" . Domnule jurnalist, da un pic pe google dupa "biggest atrocities" si ai sa vezi milioane de africani morti in Congo, Nigeria samd. Dai pe google sa vezi cum le dau foc de vii si apoi spune-mi mie ca serbii au facut cele mai mari atrocitati din istorie dupa WWII. Vaya con Dios
  • -4 (8 voturi)    
   tribalims romanesc at its finest (Marţi, 31 mai 2011, 10:58)

   John Smith [anonim] i-a raspuns lui tiberiu

   Asa e, sirbii sint vecinii nostri cei buni, deci sa-i iertam, caci tuturor ne mai scapa cite un macel mic uneori, nu? Uite de exemplu episodul cu evreii din Odessa macelariti de armata romana. Sa-i iertam asadar, caci sint vecini si ortodocsi, deci buni. Bravo, Romania! Traiasca genocidul!
   • +4 (8 voturi)    
    vezi ca faci gafe de istorie (Marţi, 31 mai 2011, 10:17)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui John Smith

    executia de la Odessa a aevreilor comunisti a fost facuta dupa ce au aruncat in aer sediul central major al armatei romane!
    Asta se cheama atentat terorist in zilele noastre.
    Ce usor e sa denaturezi istoria...
    • -1 (5 voturi)    
     nota 4, stai jos (Marţi, 31 mai 2011, 12:39)

     John Smith [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

     Nu mai spune, asa au facut? Deci aia 25 de mii de evrei CIVILI au aruncat in aer sediul? Eu, ca de altfel toata lumea, stiam ca a fost aruncat in aer de o bomba cu intirziere lasata in urma de armata sovietica in retragere. Adica army vs army, ca asa e la razboi parca... Terorism zici? Hahahahaha, esti extrem de confuz.
     • 0 (2 voturi)    
      prietene... (Marţi, 31 mai 2011, 13:23)

      un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui John Smith

      inainte de toate nu fii agresiv.
      cifrele astea de dupa razboi...mereu au fost denaturate. 25 mii? peste 10 ani o sa fie 250 mii....
      hai lasa-ma...
      asa se intampla cand inveti istorie pe youtube
     • +3 (3 voturi)    
      masacru intr-o serie de masacre (Marţi, 31 mai 2011, 13:38)

      ... [anonim] i-a raspuns lui John Smith

      salbaticia armatei romane la Odesa venea dupa salbaticiile evreilor fata de basarabeni. s.a.m.d. adica aceeasi reteta din Iugoslavia. crime care nasc alte crime.
      asta nu scade responsabilitatea criminalilor - de nici o parte a baricadei.

      stiu ca am citit o carte de reportaj de razboi a unui ziarist ce inregistrase urmele plecarii evreilor bolsevici din Ismail, Cetatea Alba. detinutii politici fusesera lasati in inchisori, iar acestea aruncate in aer, populatia terorizata, fetele violate etc.

      salbaticia a fost imensa de ambele parti.      iata aici cate ceva din ce NU se spune: o Basarabie presarata cu gropi comune, probabil 5000 de victime ale masacrului de la Tatarca, langa Odesa.

      "Tismaneanu a "omis" Katynul romanesc din Basarabia"

      http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=462&Itemid=49
   • +4 (6 voturi)    
    ??? (Marţi, 31 mai 2011, 11:16)

    ? [anonim] i-a raspuns lui John Smith

    ce treaba au aici relatiile de vecinatate?

    e vorba de razboaiele din fosta Iugoslavie si despre implicarea criminala a Occidentului. punct.

    armele, instigarea, sustinerea au venit toate din exterior. daca bagi la inchisoare doar executantii nu se numeste dreptate. se numeste pur si simplu PUTERE.
  • 0 (2 voturi)    
   Intru totul... (Marţi, 31 mai 2011, 13:02)

   Inginer [anonim] i-a raspuns lui tiberiu

   de acord.
 • +2 (2 voturi)    
  Violurile in masa comise de sarbi (Marţi, 31 mai 2011, 12:10)

  De adaugat [anonim]

  Articolul uita sa mentioneze de violurile in masa comise de sarbi in cei 4 ani de razboi in Bosnia in lagarele de detentie.

  Conform ONU, intre 20.000-50.000 de femei si fete bosniace (musulmane) au fost victime ale armatei si politiei sarbe. Varstele lor erau cuprinse intre 12-60 de ani.

  Cititi mai multe aici:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_the_Bosnian_War
  • +3 (3 voturi)    
   inca un motiv pentru stabilirea intregii vinovatii (Marţi, 31 mai 2011, 13:49)

   ... [anonim] i-a raspuns lui De adaugat

   http://1libertaire.free.fr/GuerreetFemmes.html

   "Dans la guerre en ex-Yougoslavie le viol systématique des femmes semble correspondre au meurtre systématique des hommes. Lors de l’invasion des villages, les deux sexes sont souvent séparés, et alors que les hommes sont tués ou torturés en premier, les femmes et les enfants sont acheminés dans les camps de détention, lieux de viols et de grossesses forcées perpétrés en masse. Il est admis aujourd’hui que c’est dans le conflit de Bosnie-Herzégovine que la pratique des viols a été la plus manifeste. Cependant, des viols ont également été pratiqués lors du premier conflit en Croatie (1991-1992), par les deux forces armées, Serbe et Croate. En Bosnie-Herzégovine, si toutes les parties ont commis des viols, "les femmes musulmanes en ont été les principales victimes et les principaux auteurs de ces actes se sont recrutés au sein des forces armées serbes".
   (...)
   Ces pratiques sont partie intégrante du processus d’épuration ethnique en ex-Yougoslavie qui prend racine dans les années 80 avec l’accès au pouvoir des nationalistes et le déploiement de leur propagande politique et médiatique. Dans le cas des Serbes notamment, une reconstruction du réel, et en particulier de leur passé tragique, a servi de fer de lance aux idéologues pour préparer le terrain du génocide. Le ressassement d’une mythologie d’atrocités, d’agressions, d’humiliations faites au peuple Serbe par les autres ethnies (principalement par les Musulmans de l’empire ottoman) vient construire l’altérité, l’ennemi à combattre et l’identité nationaliste. Le thème du viol par les Albanais ou par les Turcs, comme symbole de l’atteinte au peuple Serbe, revient en leitmotiv et semble préfigurer le programme d’épuration ethnique."

   cine a permis desfasurarea acestor lucruri de-a lungul a aproape un deceniu? de ce lumea accepta rezolvarea simplista "ratko mladic"?
   pentru ca in orice moment nedreptatea sa poata rabufni din nou in alte salbaticii?
  • 0 (4 voturi)    
   exagerare si spalare pe creier (Marţi, 31 mai 2011, 17:40)

   cititor [anonim] i-a raspuns lui De adaugat

   acest subiect a fost supra exploatata si exagerata la vremea respectiva in campania de demonizare a sarbilor. violuri au fost comise de toate partile implicate dar raportate si exagerate doar relativ la una din partile beligerante. metoda este verificata: scandalurile de natura sexuala sunt cele mai eficiente pentru manipularea opiniei publice. de altfel nici nu s-a mai auzit de problema aceasta dupa ce tinta a fost atinsa: izolarea si demonizarea unui beligerant (nu spui care). afacerea a luat nastere in departamentul special ops a CIA in momentul in care SUA a decis sa ia partea musulmanilor din bosnia (inclusiv sa incalce embargoul armelor pe care il votasera). chestiunea este ca o parte din jihadistii din bosnia au continuat sa ucida americani, lucru deosebit de neplacut pentru conducatorii de atunci si acum.
   • 0 (0 voturi)    
    deci sa inteleg .. (Miercuri, 1 iunie 2011, 11:56)

    nelu [anonim] i-a raspuns lui cititor

    ca tu ai fost acolo pe vremea razboiului si de fapt sarbii aruncau cu flori in musulmani, iar ca rasplata musulmanii ii omorau si le violau femeile.Nu zic ca poate au fost interese mai mari si de fapt sa dorit destramarea Yugoslaviei , dar de aici pana la a nega atrocitatile savarsite este cale lunga .Am trait 3 ani in BiH si am auzit destule povesti care-ti ridica si parul care nu-l ai de pe spate, deci nu mai veniti cu idei de astea cum ca de fapt aici nu sa intamplat nimic, cand de fapt habar nu aveti iar pe vremea razboiului nici macar nu erati nascuti.
 • 0 (2 voturi)    
  webmastere, cenzurezi? (Marţi, 31 mai 2011, 17:45)

  cititor [anonim]

  chiar este obligatoriu ? e o linie ce trebuie urmata ? macar spune-ne sa nu ne mai obosim sa scriem ...
 • +3 (3 voturi)    
  dar asta ... (Marţi, 31 mai 2011, 18:05)

  catalin [anonim]

  Naser Oric, criminal de război bosniac, ucigaşul de la Srebrenica
  Soldaţii musulmani îl descriu ca pe un om care a impus supunere necondiţionată şi disciplina de fier de la oamenii lui. Mirsad Sulejmanovic "Skejo" îşi aminteşte că "după atacul asupra satului Kravica, soldaţii lui Naser au prins cinci sau şase sârbi în satul Kajici şi le-a taiat gatul".
  Oric personal si trupele sale au masacrat 87 de persoane de nationalitate sarba folosind cuţite, furci, obiecte contondente, prin crucificare, castrarea, ardere cu intrumente trecute prin foc şi tortura ... În această perioadă (mai 1992 - februarie 1993) aproape 800 de copii sârbi au pierdut unul sau ambii părinţi, toate satele care a intrat în atac au fost complet devastate şi, în general, arse din temelii. Aproximativ 5.400 de familii au avut incendiate locuintele şi bunurile personale în timp ce aproximativ 12800 sârbi sau 45 la sută din populaţia sârba din regiune au părăsit casele lor.
  Într-un atac efectuate pe 27 mai 1995 în regiunea de Rupovo Brdo, în municipiul Milici, 5 civili sârbi care taiau lemne în pădure au fost ucişi. O ambuscadă în zona municipiului Skelani pe 23 iunie a dus la uciderea a 4 civili sarbi, Trei zile mai târziu, soldaţii musulmani sub comanda lui nasir Oric au blocat drumul de acces in satul Visnjica ucigând unul şi rănind doi civili. "În conformitate cu vechiul obicei lui Oric " satul a fost ars din temelii youtube.com/watch?v=1V36LHFf-NI
  În 2006, Naser Oric a fost condamnat la doi ani de închisoare Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII) din Olanda pentru moartea a cinci şi maltratarea a unsprezece deţinuţilor bosniaci sârbi în 1992 -1993.
  La data de 03 iulie 2008, Camera de Apel a TPII l-a achitat pe Naser Oric de toate acuzaţiile aduse împotriva sa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by