Fostul lider al gruparii al-Qaeda, Osama bin Laden, si-a petrecut ultimele saptamani de viata incercand sa intareasca legaturile cu grupurile insurgente afgane si pakistaneze, in scopul realizarii unei "mari coalitii". Bin Laden a facut eforturi repetate pentru unificarea grupurilor militante , asumandu-si chiar riscul de a-si parasi resedinta din Abbottabad pentru a incerca sa contruiasca o alianta proaspata prin intalniri fata-in-fata, potrivit unor surse din Pakistan, citate de publicatia britanica The Guardian.

Osama bin Laden (2001)Foto: Agerpres

Surse din cadrul serviciilor de securitate occidentale au declarat pentru The Guardian ca exista rapoarte care sugereaza ca Osama bin Laden planuia o "mare coalitie". Informatia a fost confirmata de Richard Barrett, seful Comitetului ONU care se ocupa de al-Qaeda si problema talibanilor.

"Lui bin Laden ii era destul de greu sa fie marginalizat si facea un efort imens pentru a ramane relevant. Exista unele indicii ca incerca sa revitalizeze legaturile cu grupurile miliatante locale, pentru realizarea unei coalitii si pentru a-si asigura lui insusi un rol central", a spus Barrett.

Inca de la sfarsitul anilor '80, strategia lui Osama bin Laden se baza pe medierea aliantelor si canalizarea eforturilor gruparilor disparate. Multi experti sunt insa de parere ca, odata cu cresterea complexitatii grupurilor locale (in special a talibanilor afgani si pakistanezi), rolul militantilor internationali in regiune a scazut.

"In ultimii ani, gruparea al-Qaeda a devenit tot mai marginala in regiune, in special in Afganistan. Talibanii au oameni care lupta neincetat de 30 de ani si care au prea putin timp sa invete ceva din exterior", este de parere Thomas Ruttig, un analist din Kabul.

Serviciile de securitate din Kabul sustin ca, in prezent, exista cel mult 100 de extremisti afiliati cu al-Qaeda in Afganistan si ca relatiile gruparii teroriste cu alte grupuri insurgente atat in Afganistan, cat si in Pakistan sunt "fluctuante si dinamice".

Pe data de 11 mai, oficialii americani au declarat ca un jurnal scris de mana al lui Osama bin Laden, care contine planuri si detalii ale operatiunilor intreprinse de catre gruparea terorista al-Qaeda, a fost confiscat in timpul raidului SEALS din Abbottabad. Pe langa acest jurnal scris de mana, care se presupune ca i-ar fi apartinut lui bin Laden, in timpul perchezitiei casei din Abbottabad, au mai fost confiscate 100 de unitati de disc flash si cinci calculatoare.

Momentan, nu se stie cand sau daca vor fi facute publice informatii cuprinse in jurnal sau stocate in calculatoarele confiscate. Anchetatorii americani spera insa ca studiul amanuntit al bazei de date va lamuri relatiile dintre al-Qaeda si celalalte grupuri militante din regiune.