Presedintele SUA Barack Obama a declarat joi ca plecarea lui Muammar Gaddafi din fruntea Libiei este inevitabila si numai dupa plecare lui - de buna voie sau fortat - tara poate incepe tranzitia catre democratie. In acest moment tara nu se mai afla sub controlul colonelului, iar opozitia a reusit sa organizeze un Consiliu Interimar legitim si credibil, anunta Reuters.

Barack Obama a facut referire la declaratia secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen, potrivit careia presiunea politica si militara a slabit regimul Gaddafi si de aici pana la cadere nu mai este mult. Slabind puterea colonelului prin atacuri aeriene, rebelii au putut inainta si cuceri zone mai intinse.

Intre timp au aparut zvonuri legate de posibila iesire din Libia a sotiei si a fiicei lui Gaddafi, ca si a altor fosti inalti demnitari, alimentand suspiciunile asupra imposibilitatii lui Gaddafi de a-si mentine anturajul. Zvonurile au fost infirmate de autoritati, cu toate ca niciunul dintre cei vizati nu a mai aparut in public in ultima vreme.