Un diamant roz extrem de rar ca puritate chimică a reapărut pe piaţă dupa treizeci de ani si a fost vandut cu 10.8 milioane dolari la Geneva (inclusiv comisioane), a anunţat marţi noaptea casa Sotheby's.

Diamant rozFoto: Reuters

"Ultima şansă: 8,5 milioane de franci... 9,600,000, 6,700,000, ciocan. vandut! (pret final fara comisioane"), s spus licitatorul, David Bennett, in licitatia tinuta într-un hotel de lux din Geneva.

Acest preţ corespunde estimărilor experţilor, care au prognozat o sumă cuprinsă între 8.3 şi 14.8 milioane de franci elvetieni (9-16 milioane dolari, 6.3-11.3 milioane de euro).

"Acesta este cel mai mare preţ pentru vânzarea unui diamant roz scos la licitaţie", a declarat acesta reporterilor.

Diamantul, amplasat într-un inel, a fost certificat ca avand o culoare naturala roz intens de către Institutul Geological ale Americii (GIA). El aparţine unei categorii (tip II), foarte căutat de colecţionari şi profesionişti si constituie doar 2% din diamantele cunoscute în lume.

Pietrele din această categorie au adesea o transparenţă excepţionala. Potrivit Sotheby's, frumuseţea şi raritatea acestei pietre este, de asemenea, din cauza formei sale şi a tăieturii de smarald clasic.

Descoperite în India, diamantele roz continua sa-i fascineze pe colectionari. În noiembrie, un diamant roz a fost vandut la Geneva pentru suma de 46.160.000 dolari, un record mondial pentru un diamant.