Locuitorii din Zurich au respins cu o majoritate de 85% propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asista. Tot cu o majoritate dar de 78% au respins si propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asistata a cetatenilor straini care calatoresc in Elvetia pentru a apela la aceasta metoda, informeaza The Guardian.

In Zurich se produc anual aproximativ 200 de sinucideri asistate in spatiile speciale alea grupului Dignitas. Elvetia permite inca din anul 1941 sinuciderea asistata, atat timp cat persoana care o duce la capat nu este medic si nu are un interes direct in moartea persoanei asistate. O alta metoda, eutanasia, este legala numai in Olanda, Luxemburg, Belgia si statul american Oregon.

Multi bolnavi in faza terminala din Germania, Franta sau Anglia vin in Elvetia pentru a se sinucide, profitand de legislatia in vigoare. Un studiu recent care arata cresterea numarului de "turisti sinucigasi" si faptul ca unii dintre ei nu sufera de vreo boala mortala a provocat o dezbatere incinsa. Guvernul doreste schimbarea legislatiei astfel incat sinuciderea asistata sa fie permisa doar ca varianta extrema si doar in cazul unei boli in faza terminala pentru limitarea "turismului sinucigas".