Premierul japonez Naoto Kan a declarat vineri ca a cerut inchiderea temporara a reactoarelor nucleare de la centrala Hamaoka pana la gasirea si aplicarea unor masuri care sa o protejeze impotriva cutremurelor si a valurilor tsunami. Centrala se afla pe coasta Oceanului Pacific la Omaezaki si potrivit primului ministru este vulnerabila si ar putea produce probleme similare cu Fukushima in caz de calamintate, anunta CNN.

Proprietarul centralei, Chubu Electric Company este singurul care poate lua decizia inchiderii, in timp ce guvernul nu poate lua nicio masura. Pentru moment, reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema. Activistii Greenpeace au primit insa cu bucurie solicitarea premierului.

Siguranta centralelor nucleare a devenit un subiect fierbinte dupa cutremurul din luna martie. Dezastrul din Japonia a fost plasat pe Scala Internationala Nucleara si Radiologica pe treapta 7 din 7, ceea ce reprezinta echivalentul exploziei de la Cernobil. La Fukushima echipele inca lucreaza la racirea reactoarelor, incercand in continuare sa tina situatia sub control.