​Publicatia britanica The Guardian il demitizeaza pe Osama bin Laden, sustinand ca fostul lider al gruparii al-Qaeda nu a fost un "produs" al CIA, nu a avut o avere uriasa si nu a orchestrat atentatele din 2004 de la Madrid si din 1993 de la World Trade Center. Vezi care sunt cele 10 mituri "cheie" despre Osama bin Laden.

1. Osama bin Laden a fost "creat" de catre CIA.

Nici Osama bin Laden, nici "adeptii" sai nu au primit finantare directa sau instruire din partea Statelor Unite in anii '80. Mujahedinii afgani au primit sume mari prin intermediul Serviciilor Secrete pakistaneze (ISI), dar nimic mai mult.

2. Avea o avere personala uriasa.

Bin Laden a fost nevoit sa-si lase in urma intreaga avere in anul 1991, cand a fugit din Arabia Saudita spre Pakistan si, mai apoi, in Sudan. Familia sa i-a taiat fondurile. Presupusa mostenire uriasa primita de la tatal sau nu a fost impartita in mod egal intre membrii familiei. Bin Laden avea insa numerosi "colaboratori", care il ajutau sa stranga bani cu usurinta.

3. A fost responsabil pentru atentatul de la World Trade Centre din anul 1993.

Ramzi Yousef, principalul autor al atacului, lucra, cel mai probabil pentru Khaled Sheikh Mohammed, care opera independent la momentul respectiv. Mohammed a inceput sa lucreze cu al-Qaeda in anul 1996 si chiar si-atunci, a pastrat distanta fata de bin Laden.

4. Facea bani din traficul de droguri.

Nu exista dovezi clare care sa sprijine aceasta ipoteza.

5. Nu se expunea niciodata la pericole.

Numerosi martori au confirmat faptul ca bin Laden a fost in bataia pustii in luptele de la Jaji, in 1987 si Jalalabad, in anul 1989.

6. A petrecut mult timp in pesteri.

La sfarsitul anilor '90, in scopuri de propaganda, bin Laden a invitat cativa jurnalisti sa-l intalneasca in pesterile de langa Tora Bora, in estul Afganistanului. Cu toate acestea, el a trait intr-un complex mult mai confortabil, in apropiere de fosta ferma colectiva sovietica Hadda. Inainte de 1999, bin Laden s-a mutat intr-un complex de case de langa Kandahar. Cand a fost ucis, locuia intr-o casa relativ confortabila, in Abbottabad, Pakistan. Nu exista nicio dovada ca ar fi locuit in pesteri. Ceilalti membri ai gruparii al-Qaeda par sa fi trait in case semi-fortificate, care sunt comune in zonele tribale.

7. Inainte de deveni "religios", a fost un adolescent rebel, care petrecea in Beirut.

Nu exista dovezi pentru acest lucru. Bin Laden pare sa fi fost un tanar timid si pios care s-a casatorit de tanar si a petrecut mult timp studiind scriptura.

8. A fost aproape de moarte din cauza problemelor renale.

Exista unele informatii - inclusiv in dosarele de la Guantanamo - care atesta faptul ca bin Laden se confrunta cu probleme renale, dar cu siguranta acestea nu erau suficient de grave pentru a-i pune in pericol viata. Este mult mai probabil ca el sa fi avut probleme cauzate de inaltime (in jur de 1,95 de metri) si de stilul de viata sedentar.

9. S-a ascuns in Kashmir, a fost liderul unor grupari din Cecenia, a fost responsabil pentru acte de violenta in Filipine si Indonezia, a organizat atentatele din anul 2004 de la Madrid si isi crease o retea extinsa in Paraguay, Africa sub-sahariana si Africa de Sud.

Toate aceste afirmatii s-au dovedit a fi total lipsite de fundament.

10. Bin Laden a fost fan Arsenal.

In ciuda scandarilor suporterilor ("Osama, woah woah, Osama, woah-woah, se ascunde in Kabul si iubeste Arsenal"), bin Laden nu a fost fan al clubului din nordul Londrei.