Khalid Sheikh Mohammed (KSM), presupusul "creier" al atacurilor de la 11 septembrie, inchis la baza americana din Cuba, Guantanamo Bay, le-a oferit anchetatorilor americani piste importante care au dus la descoperirea si, ulterior, uciderea lui Osama bin Laden, informeaza publicatia The Telegraph.

Khalid Sheikh MohammedFoto: Reuters

UPDATEMembrii al-Qaida care au furnizat informatii ce au condus in final la uciderea liderului retelei teroriste, Osama bin Laden, ar fi fost interogati in inchisori secrete ale CIA din Romania si Polonia. Potrivit unor oficiali americani citati de CBS News, Abu Faraj al-Libi, seful operational al gruparii Al-Qaeda in Afganistan si Iraksi Khalid Sheikh Mohammed, pakistanezul inchis la Guantanamo din septembrie 2006 in calitate de "creier" al atacurilor de la 11 septembrie 2001 au fost supusi unor tehnici dure de interogare in inchisori secrete ale CIA din Romania si Polonia, sustine sursa citata.

Khalid Sheikh Mohammed, pakistanezul inchis la Guantanamo din septembrie 2006 in calitate de "creier" al atacurilor de la 11 septembrie 2001, s-a descris ca fiind "seful Comitetului Militar al gruparii al-Qaeda". Potrivit anchetatorilor, el a planificat distrugerea podului Brooklyn, prabusirea unui bloc din Chicago si distrugerea unui hotel dupa atacurile din septembrie 2001. KSM a fost torturat in mod repetat cu tehnica "waterboard" (simularea inecului) in timpul detentiei CIA, inainte de transferul la Guantanamo, si a jucat un rol important in deconspirarea locului in care se ascundea bin Laden.

Potrivit oficialilor americani, citati de The Telegraph, KSM a furnizat CIA numele mesagerului personal al lui bin Laden. Identitatea acestuia a fost apoi confirmata de catre Abu Faraj al-Libi, seful operational al gruparii Al-Qaeda in Afganistan si Irak, inchis la Guantanamo incepand cu septembrie 2006.

Documentele militare secrete publicate in urma cu doua saptamani, dezvaluie faptul ca al-Libi obisnuia sa joace un rol-cheie in descoperirea celor mai potrivite ascunzisuri pentru bin Laden si ca a locuit in Abbottabad, unde a fost gasit liderul al-Qaeda.

Uciderea celui mai "vanat" om din lume cu ajutorul informatiilor obtinute prin tortura de la detinutii din Guantanamo va reaprinde dezbaterea asupra tehnicilor de interogare legitime in "razboiul impotriva terorii". Atat KSM, cat si al-Libi au fost supusi torturii in timpul detentiei CIA sau, ulterior, la Guantanamo. Oficialii americani au recunoscut ca informatiile au fost obtinute prin ceea ce ei numesc "tehnici dure de interogare in stadii incipiente de detentie", cum ar fi tehnica "waterboarding" (simularea inecului), privarea de somn si expunerea prelungita la frig si la muzica tare.

Amnesty International a avertizat deja ca uciderea lui bin Laden nu trebuie sa fie folosita ca dovada ca tortura este "justificata".

CIA a dezvaluit ca spionii americani se aflau pe urmele mesagerilor lui bin Laden de mai multi ani

"Unul dintre mesageri, in mod special, s-a bucurat de atentia noastra constanta. L-am identificat cu ajutorul marturiilor lui Khaled Sheikh Mohammed si ale lui Abu Faraj al-Libi," a declarat un inalt oficial al guvernului american. Spionii i-au aflat numele in urma cu patru ani, doi ani mai tarziu au descoperit regiunea in care se ascundea, iar in luna august a anului trecut l-au urmarit in Abbotabad.

Potrivit dosarelor de la Guantanamo, mesagerul lui Osama bin Laden, Maulawi Abd al-Khaliq Jan, era un apropiat de-al lui Abu Faraj al-Libi.

Inchisori CIA in Romania?

In august 2010, agentia AP scria ca mai multi importanti prizonieri Al-Qaeda, aflati in custodia Statelor Unite, au fost transferati in secret la Guantanamo Bay, apoi dusi inapoi in inchisorile CIA de peste hotare, inainte ca judecatorii Curtii Supreme sa le poata permite accesul la avocati. Detinutii au ajuns si in Romania, la inchisoarea denumita Britelite, in Bucuresti, afirma agentia de presa. Printre acestia s-a aflat Khalid Sheikh Mohammed, cel care a marturisit ca a organizat atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA.

Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit inchisori CIA, inca din 2005, in momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale agentiei americane, fapt negat de autoritatile de la Bucuresti.

In august 2009, fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, a declarat pentru "The New York Times" ca un imobil renovat aflat pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, pentru a gazdui sase detinuti.

Potrivit informatiilor, CIA a creat cel putin opt centre de detentie, incluzand cate una in Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan, iar numarul detinutilor de-aici a fost de circa 100. Ele au fost construite la mijlocul anului 2003 sau mai tarziu.