Presedintele american Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden si Secretarul de Stat Hillary Clinton, impreuna cu membri ai echipei de securitate nationala, urmaresc o transmisiune in direct a atacului asupra lui Osama bin Laden, in "Situation Room" din Casa Alba. Fotografia a fost publicata de Casa Alba, iar un document clasificat prezent in fotografie a fost cenzurat.

Osama bin Laden a fost impuscat, duminica, in cadrul unei operatiuni speciale a trupelor americane, intr-un oras rezidential situat in apropiere de capitala pakistaneza Islamabad. Uciderea acestuia "este un succes semnificativ pentru securitatea aliatilor NATO si a tuturor natiunilor care s-au alaturat eforturilor noastre de a lupta impotriva terorismului global si de a transforma lumea intr-un loc mai sigur pentru noi toti", a declarat in cursul zilei de luni secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

.

.

Anuntul uciderii in Pakistan a liderului retelei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost facut luni dimineata de presedintele american Barack Obama. Intr-un mesaj pentru natiune, acesta a salutat ajutorul oferit de autoritatile de la Islamabad. "In august anul trecut ni s-a oferit o prima pista spre capturarea lui bin Laden. Am reusit sa-l locallizam in Pakistan. Saptamana trecuta am reusit sa-l gasim. Astazi SUA, sub conducerea mea, au reusit sa actioneze impotriva lui dand dovada de profesionalism. Trupele au reusit sa-l ucida pe bin Laden si sa ia cadavrul in custodia SUA", declara luni dimineata Barack Obama.

.

.

Liderul de la Casa Alba a anuntat ca "Al-Qaida va incerca sa lupte in continuare impotriva SUA, dar e foarte important de precizat ca SUA nu sunt in razboi impotriva Islamului. Bin Laden a fost un criminal". "Vreau sa transmit un mesaj pentru cei care au pierdut apropiati la 11 septembrie 2001: Vom face tot ceea ce ne sta in putinta sa prevenim un alt atac impotriva SUA. Uciderea lui bin Laden este o realizare istorica a SUA", a continuat presedintele american.

.

.

Alaturi de bin Laden inca patru persoane au fost ucise duminica in operatiunea trupelor americane de comando impotriva resedintei liderului al-Qaida, aflata la 50 de km nord de Islamabad, au anuntat responsabili americani citati de Reuters.

Statele Unite au cerut luni cetatenilor lor aflati in strainatate sa manifeste prudenta pentru ca sunt posibile actiuni "violente anti-americane", dupa anuntarea mortii lui Osama bin Laden.

.

.

Dupa anuntul facut de presedintele Barack Obama ca bin Laden a fost ucis de catre trupele de comando americane, mii de americani s-au strans in fata Casei Albe. Strigand "USA! USA!", locuitori din Washington s-au adunat spontan in fata Casei Albe pentru a sarbatori uciderea liderului retelei al-Qaeda, responsabil de moartea celor aproape 3.000 de persoane in timpul atentatelor din 11 septembrie 2001.