Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, reprezinta probabil cel mai mare succes al operatiunilor clandestine americane, de la capturarea lui Khalid Sheikh Mohammed, in anul 2003. Confirmarea mortii sale este o victorie emotionala pentru Statele Unite si ar putea avea efecte largi asupra geopoliticii regiunii, insa moartea lui bin Laden este irelevanta pentru al-Qaeda si pentru miscarea jihadista, din punct de vedere operational, scrie Stratfor.​

Americanii au continuat sa sarbatoreasca uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, pe tot parcursul zilei de 2 mai, in afara Casei Albe, in apropiere de locul unde se ridica odinioara World Trade Center si in restul tarii. Operatiunea care a dus la moartea lui bin Laden este printre cele mai semnificative succese operationale ale serviciilor de informatii americane din ultimul deceniu. Desi este cu siguranta o victorie emotionala pentru Statele Unite, care ar putea avea consecinte atat pentru rolul SUA in Afganistan, cat si pentru relatiile cu Pakistanul, eliminarea lui bin Laden va avea un efect foarte mic asupra gruparii al-Qaeda ca intreg si a miscarii jihadiste, in general.

Din cauza statutului de "cel mai vanat individ din lume", orice fel de dialog purtat cu alti membri ai al-Qaeda risca sa fie interceptat si, astfel, sa-i dezvaluie localizarea. Acest lucru l-a fortat pe bin Laden sa fie extrem de prudent in ceea ce priveste comunicarea, pentru pastrarea securitatii operationale in interiorul gruparii, si, in esenta, sa renunte la un rol activ de "comanda si control", pentru a ramane in viata. Se pare ca bin Laden a fost ajutat sa mentina o comunicare minimala de catre cativa curieri personali in care avea foarte mare incredere. El nu a avut acces la internet sau la telefon in Abbottabad, Pakistan. Chiar daca "reteaua" sa de comunicare era extrem de limitata, in cazul in care informatiile publicate pana acum sunt corecte, unul dintre acesti curieri a fost descoperit si urmarit pana in locul unde se ascundea bin Laden.

Din cauza restrictiilor mentionate mai sus, dupa invazia americana din Afganistan, in octombrie 2001, cand a fugit din Tora Bora, bin Laden a fost retrogradat la un rol simbolic si, in mare masura, ideologic in al-Qaeda. In consecinta, abia mai trimitea mesaje audio anuale, in timp ce inainte avea mijloacele necesare pentru a inregistra mesaje video. Frecventa din ce in ce mai scazuta si calitatea tot mai indoielnica a mesajelor sale a fost relevabila in momentul in care, in anul 2010, al-Qaeda a lansat un mesaj cu ocazia comemorarii atacurilor de la 11 septembrie abia pe data de 21 ianuarie 2011.

Realitatea situatiei este ca "esenta" al-Qaeda - grupul central, format din lideri precum bin Laden si Ayman al-Zawahiri - a fost eclipsata de jihadistii de pe campul de lupta propriu-zis si, in ultimii doi ani, ea si-a pierdut chiar si rolul ideologic ca lider al "razboiului sfant islamic". Principala amenintare este acum reprezentata de gruparile din "franciza" al-Qaeda, cum ar fi cea din Peninsula Arabica si cea din Maghrebul islamic - grupare care a efectuat recent un atac in Marrakech, Maroc. Insa chiar si aceste grupari se afla sub o presiune intensa exercitata de catre administratiile locale si operatiunile militare americane si o mare parte din amenintarea actuala vine din partea oamenilor de rand si a teroristilor care actioneaza individual - fara sa asculte de comanda vreunei grupari, asa-zisii "lone-wolves" (lupi singuratici). Aceste grupari ar putea incerca sa pregateasca un atac in Statele Unite, pentru a razbuna moartea lui bin Laden, dar nu dispun de capacitati de formare suficiente pentru atacuri transnationale semnificative.

Stratfor a considerat mult timp ca exista posibilitatea ca bin Laden sa fi fost deja mort, iar in ceea ce priveste impactul sau asupra operatiunilor teroriste, chiar se poate spune ca a fost. Asta nu inseamna, totusi, ca el nu a fost un lider ideologic important, cautat in mod justificat de catre Statele Unite pentru rolul sau in orchestrarea celui mai devastator atac terorist din istoria SUA.

Eforturile agresive de strangere de informatii ale Statelor Unite nu au ramas fara finalizare: uciderea lui bin Laden a fost, probabil, obiectivul simbolic principal al CIA si al tuturor celor implicati in operatiunile americane sub acoperire. Intr-adevar, Obama a declarat ca, la momentul preluarii mandatului, l-a instruit personal pe directorul CIA, Leon Panetta, ca uciderea liderului al-Qaeda reprezinta o prioritate categorica. Provocarile logistice create de capturarea unui singur individ ajutat de resurse considerabile, au fost substantiale. Zece ani mai tarziu, Statele Unite ale Americii au fost capabile sa isi indeplineasca obiectivul stabilit in octombrie 2001.

Concluzia este ca, din punct de vedere emotional, amenintarea reprezentata de al-Qaeda si de miscarea jihadista nu este in niciun fel diferita din punct de vedere operational dupa moartea lui Osama bin Laden.