Lansarea finala a navetei spatiale Endeavour a fost amanata temporar, vineri, din cauza ingrijorarilor cu privire la sistemul de incalzire al navetei si a furtunilor cu descarcari electrice aparute in vecinatatea Centrului Spatial Kennedy din Florida. Lansarea programata initial pentru sambata, a fost intarziata cu cel putin 72 de ore si va avea loc luni, la ora locala 18:51, informeaza CNN.

Naveta EndeavourFoto: NASA

NASA va examina probleme aparute la sistemul de incalzire si va drena carburantii din rezervorul exterior de combustibil al navetei.

"Echipa de ingineri nu a inteles cum a aparut aceasta problema si nu se simt confortabil cu inceperea procedurii de lansare," a declarat purtatorul de cuvant al NASA, George Diller.

La inceputul lunii, aceeasi naveta nu a putut fi lansata din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid, potrivit AFP. Naveta Endeavour are un echipaj de sapte astronauti, care trebuie sa monteze AMS-02, un detector de particule in valoare de 2 miliarde de dolari - componenta vitala pentru laboratorul japonez Kibo, localizat in Statia Spatiala Internationala.

AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu.

Misiunea are planificate patru iesiri in spatiu.