Regimul sirian, in pericol de a fi detronat de catre revoltele izbucnite in luna februarie, se confrunta cu demisii colective in partidul de guvernamant. Peste 230 de membri ai Partidului Baas - treizeci din regiunea nord-vestica Banias si 203 din cea sudica Houran, si-au anuntat demisiile, potrivit AFP.

"Serviciile de securitate au incalcat incalcat valorile cu care am crescut. Condamnam tot ceea ce s-a intamplat si nu regretam sa anuntam retragerea noastra din partid. Practicile serviciilor de securitate impotriva cetatenilor neinarmati la Banias si in satele din apropiere, inclusiv Baida, sunt contrare tuturor valorilor umane," au spus cei care au demisionat din regiunea Banias, intr-un comunicat publicat de AFP.

In luna ianuarie, presedintele Bashar al-Assad a dat un interviu rar in presa occidentala, pentru The Wall Street Journal, unde a declarat ca a planificat reforme care ar permite alegeri locale si ca se va concentra asupra unei noi legi a mass-media si asupra organizatiilor private. Oponentii guvernului al-Assad acuza abuzuri grave in ceea ce priveste drepturile omului.

Mii de persoane cer "rasturnarea de la putere a regimului" presedintelui Bashar al-Assad. Presedintele Assad a anuntat abolirea starii de urgenta aflata in vigoare de aproape 50 de ani - aceasta fiind una dintre principalele cereri ale activistilor pro-democratie.

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abusive si pentru a anihila opozitia. Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.