Cetatenii yemeniti au lansat o campanie de nesupunere civila in 18 orase ale tarii, intr-o incercare de a-l inlatura pe presedintele Ali Abdullah Saleh. Campania este cel mai recent pas al revoltei din Yemen, care a izbucnit la inceputul lunii februarie, insiprata de revoltele din intreaga lume araba, informeaza The Guardian.

Demonstratie in Sanaa, 27 aprilie 2011Foto: Reuters

Potrivit opozitiei yemenite, locuitorii din cel putin 18 orase s-au implicat, miercuri, in campanie, iar scolile, magazinele si birourile guvernamentale vor fi inchise timp de doua zile pe saptamana, pana in momentul in care Saleh isi va da demisia.

Ali Abdullah Saleh s-a "agatat" de putere, in ciuda protestelor de strada izbucnite la inceputul lunii februarie. Peste 130 de persoane au fost ucise in timpul protestelor de catre fortele de securitate loiale lui Saleh.

Unitati ale Garzii Republicane s-au ciocnit cu demonstrantii anti-guvernamentali in orasul-port Aden, miercuri, cu ocazia comemorarii razboiului civil din anul 1994. Un protestatar a fost ucis si alti cativa zeci au fost raniti in ciocnirea in care au fost implicate tancuri si masini blindate, potrivit activistului yemenit Wajdi al-Shaabi.

Doi soldati au fost ucisi si alti trei au fost raniti in timpul unui atac asupra unui punct de control militar situat la intrarea in orasul Zinjibar, capitala provinciei sudice Abyan - focarul militantilor islamisti. Colonelul Ahmed al-Muhsini, reprezentant al biroului de informaţii din Zinjibar, a confirmat atacul prin telefon pentru Associated Press.

In Taiz, al doilea oras ca marime din Yemen, zeci de mii de protestatari au demonstrat impotriva unei initiative a Golfului Arab, care presupune garantarea imunitatii impotriva urmaririi penale pentru Saleh si familia sa.

Initiativa a fost propusa de catre cele sase natiuni care fac parte din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), care se va reuni duminica la Riyadh pentru a pune la punct un proiect pentru incheierea crizei din Yemen.

Partidele de opozitie din Yemen au declarat marti ca vor semna acordul propus de presedintele Saleh. Acesta solicita crearea unui guvern de unitate nationala si transferul puterii prezidentiale catre vice-presedinte in termen de 30 de zile. In schimb, Saleh si familia sa ar primi imunitate impotriva urmaririi penale. Propunerea pare sa fi creat o ruptura intre opozitia yemenita si protestatari, care cer ca Saleh sa demisioneze imediat si sa fie judecat.

Protestatarii cer inlaturarea presedintelui Ali Abdullah Saleh, care conduce Yemen-ul incepand din anul 1978. Tara a fost devastata de o revolta musulmana siita, represiunile americane care au drept tinta al-Qaeda si de o grava penurie de apa. Protestele sunt alimentate de somajul ridicat, saracia generalizata, coruptia guvernamentala si lipsa de libertate politica. Saleh a promis ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale. Actualul mandat se termina in anul 2013.