O colectie de peste 700 de documente militare clasificate ofera informatii detaliate despre detinutii controversatei inchisori americane din Cuba, Guantanamo Bay. Cele 759 de dosare secrete, obtinute de publicatiileNew York TimessiThe Guardian, descriu sistemul intern de functionare al inchisorii, precum si tortura la care au fost supusi detinutii.

Foto:

Documentele publicate cuprind informatii referitoare atat la detinutii din trecut, cat si la cei din prezent, precum si evaluarile efectuate de catre oficialii americani pentru fiecare in parte. Dosarele dateaza din februarie 2002 pana in ianuarie 2009 si ofera informatii noi despre cei 172 de oameni inca retinuti la Guantanamo, la mai bine de doi ani dupa ce presedintele Barack Obama a ordonat inchiderea institutiei.

Copii de 14 ani sau batrani de 89, captivi fara dovezi ca ar fi teroristi

Documentele descriu un sistem axat mai putin pe retinerea teroristilor periculosi si mai mult pe obtinerea de informatii. Multi detinuti au fost tinuti captivi in custi pe parcursul zborului cu avionul pana la Guantanamo si apoi inchisi timp de ani intregi fara a fi pusi sub acuzare sau doar pe baza unor confesiuni obtinute prin tortura. Printre detinutii care s-au dovedit a fi inofensivi se numaraMohammed Sadiq- un barbat afgan in varsta de 89 de ani, care suferea de dementa, retinut pentru ca detinea niste numere de telefon "suspecte", siNaqib Ullah- un baiat de doar 14 ani, arestat din cauza "posibilelor sale cunostinte despre liderii talibani".

Documentelemai dezvaluie ca:

  • Autoritatile americane considerau principalul Serviciu pakistanez de Informatii (ISI), drept o organizatie terorista, intocmai precum Al-Qaeda, Hamas, Hezbollah si Serviciile Secrete iraniene. 
  • Aproape 100 de detinuti care au trecut prin Guantanamo au fost diagnosticati cu boli depresive. Multi dintre ei au intrat in greva foamei sau au incercat sa se sinucida. Un numar de cetateni britanici au fost retinuti la Guantanamo, chiar daca autoritatile americane stiau ca nu sunt membri Al-Qaeda. Unul dintre ei, Jamal al-Harith a fost retinut pur si simplu pentru ca fusese inchis intr-o inchisoare talibana, in trecut, si ar fi putut furniza informatii despre tehnicile lor de interogare.
  • Autoritatile americane s-au bazat pe informatiile obtinute de la un numar mic de detinuti aflati sub tortura
  • Anchetatorii erau indrumati cu privire la felul in care ar trebui sa decida daca sa retina sau sa elibereze detinutii: "Daca vreunul dintre ei a calatorit in Afganistan dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, mai mult ca sigur a facut-o pentru a-si exprima sprijinul fata de Osama ben Laden".
  • Un dosar de 17 pagini, intitulat "GMTO matrice de indicatori de amenintare pentru combatantii inamici", ii sfatuieste pe anchetatori sa fie atenti la semnele care ar putea indica activitati teroriste. Aceste semne variaza de la legaturile cu diferite moschei, pana la detinerea unui anumit model de ceas Casio: "Studentilor care participau la cursurile de formare Al-Qaeda li se ofereau ceasuri Casio".
  • Documentele ofera o introspectie asupra motivelor pentru care administratia americana nu a putut sa ii transfere pe cei 172 de detinuti ramasi in inchisoarea Guantanamo, in afara instantelor de protectie ale SUA sau a dispozitiilor privind prizonierii de razboi ale conventiilor de la Geneva.
  • Potrivit dosarelor publicate, cei care sunt inca tinuti captivi la Guantanamo sunt fie detinuti care au fost torturati atat de rau, incat nu ar putea niciodata sa fie judecati cu succes, fie informatori care trebuie protejati de represalii sau musulmani din China, membri ai minoritatii uighure, care nu au unde sa se refugieze. 
  • Unul dintre cei torturati a fost prizonierul nr. 63, Maad Al-Qahtani. El a fost capturat in anul 2001, in timp ce fugea din ultima ascunzatoare cunoscuta a lui Osama ben Laden, pesterile Tora Bora. In raport se mentioneaza ca Qahtani facea parte din "Dirty 30" - garzile de corp ale lui ben Laden, reprezentand "o mare amenintare pentru Statele Unite ale Americii, interesele si aliatii sai". Autorii raportului militar recunosc ca marturisirile lui Qahtani au fost obtinute prin ceea ce ei numesc "tehnici dure de interogare in stadii incipiente de detentie", cum ar fi tehnica "waterboarding" (simularea inecului), privarea de somn si expunerea prelungita la frig si la muzica tare.
  • Multi oameni nevinovati au fost retinuti pentru ca autoritatile americane considerau ca ar fi putut furniza informatii importante. Un barbat a fost inchis din cauza "cunostintelor sale generale a activitatilor din Khowst si Kabul, ca urmare a calatoriilor sale frecvente in regiune, in calitate de sofer de taxi". De asemenea, un jurnalist al televiziunii Al-Jazeera a fost inchis la Guantanamo timp de sase ani, pentru a fi interogat cu privire la "reteaua de stiri Al-Jazeera, echipamentele de telecomunicatii, operatiunile de informare a publicului in Cecenia, Kosovo si Afganistan, felul in care televiziunea a achizitionat un material video cu Osama ben Laden si un interviu realizat ulterior cu liderul gruparii Al-Qaeda".

Cei mai rai dintre cei mai rai:

Hambali Ridouan Isamuddin- indonezian, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; acuzat de organizarea atentatelor cu bomba de la Bali (octombrie 2002), in urma carora peste 200 de persoane si-au pierdut viata. Hambali a fost cooptat la jihad dintr-o moschee din Malaezia, a planificat proteste impotriva ambasadei Statelor Unite ale Americii din Cambodgia, fiind retinut in anul 2003 in Thailanda si acuzat de "implicare in programul de arme biologice al gruparii Al-Qaeda".

Abu Faraj al-Libi- libian, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; sef operational al gruparii Al-Qaeda in Afganistan si Irak. A fost retinut de catre autoritatile pakistaneze in anul 2005. Al-Libi planificase asasinarea presedintelui pakistanez Musharraf. "Detine cunostinte despre eventuala bomba nucleara detinuta de catre al-Qaeda", se arata in rapoartele anchetatorilor.

Ramzi bin al-Shibh- yemenit, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; presupus co-coordonator al atentatului de la 11 septembrie 2001. A fost arestat de catre autoritatile pakistaneze in anul 2002. A pretins ca a planuit, de asemenea, impreuna cu Khalid Sheikh Mohammed, deturnarea unui avion britanic, in iunie 2002.

Majid Khan- pakistanez, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; insarcinat de catre Khalid Sheikh Mohammed sa otraveasca rezervoare de apa si sa arunce in aer mai multe depozite de combustibili de pe teritoriul american. De asemenea, KSM i-a incredintat un "proiect de tintire a reactoarelor nucleare". A furnizat fonduri pentru un atac cu bomba care a avut loc in anul 2003 la un hotel din Jakarta. A fost arestat in Pakistan.

Mohd Farik Bin Amin- malaezian, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; arestat intr-o librarie din Thailanda in anul 2003, el a facut parte din gruparea al-Qaeda, dupa ce a depus un juramant de credinta fata de Osama ben Laden. A planuit prabusirea unui avion "in cea mai inalta cladire din California si a incercat sa achizitioneze rachete sol-aer", se arata in rapoartele anchetatorilor. A fost instruit in tabere din Afganistan.

Bashir Bin Lap- malaezian, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; membru Al-Qaeda; a planuit atacuri sinucigase. Fost membru al armatei din Malaezia, instruit de catre Al-Qaeda in Afganistan, a fost capturat in Thailanda in anul 2003. "El a crezut ca ar fi o idee buna sa atace evenimente sportive mondiale, cum ar fi meciurile de fotbal, pentru ca multi occidentali sunt, in general, prezenti... Nu era ingrijorat ca accidental ar fi putut ucide si musulmani in timpul unui astfel de atac, pentru ca, in opinia lui, orice musulmani care participa la un astfel de eveniment nu sunt suficient de piosi".

Khalid Sheikh Mohammed- pakistanez, inchis la Guantanamo din septembrie 2006; presupusul "creier" al atacurilor de la 11 septembrie 2001. S-a descris ca fiind "seful Comitetului Militar al gruparii al-Qaeda". Potrivit anchetatorilor, el a planificat distrugerea podului Brooklyn, prabusirea unui bloc din Chicago si distrugerea unui hotel dupa atacurile din septembrie 2001. KSM a fost torturat in mod repetat cu tehnica "waterboard" in timpul detentiei CIA, inainte de transferul la Guantanamo.

Hussein Abd al-Rahim Abdah Muhammad al-Nashiri- saudit, inchis la Guantanamo din septembrie 2006, considerat de catre autoritatile americane drept "unul dintre cei mai periculosi membri ai gruparii al-Qaeda capturati pana in prezent".

Haji Hamidullah- afgan, inchis la Guantanamo din noiembrie 2003; lider al militiilor anti-coalitie din Afganistan; agent secret iranian. "Detine informatii cu privire la sprijinul Rusiei si al Iranului catre HIG - Hezb-e-Islami Gulbuddin (partid politic afgan) si la eforturile talibanilor impotriva guvernului afgan Karzai", se arata in rapoartele anchetatorilor.

Maad al-Qahtani- saudit, inchis la Guantanamo din februarie 2002; nu poate fi judecat dupa ce administratia Bush a recunoscut ca i-a aplicat "rele tratamente"; oficialii recomanda sa fie inchis pe termen nelimitat. A fost capturat in anul 2001, in timp ce fugea din ultima ascunzatoare cunoscuta a lui Osama ben Laden, pesterile Tora Bora. In raport se mentioneaza ca Qahtani facea parte din "Dirty 30" - garzile de corp ale lui ben Laden, reprezentand "o mare amenintare pentru Statele Unite ale Amercii, interesele si aliatii sai".

Dosarele de la Guantanamo se numara printre sutele de mii de documente furnizate de catre soldatul americanBradley Manningsite-ului Wikileaks, in urma cu peste un an.

Reactia Pentagonului

Un purtator de cuvant al Pentagonului a declarat: "Bineinteles ca am prefera ca nicio informatie clasificata sa nu fie eliberata in domeniul public, pentru ca acest lucru ar putea dauna securitatii nationale a Statelor Unite ale Americii. Situatia de la centrul de detentie din Guantanamo este extrem de complexa si n-ar trebui sa complicam si mai mult actiunile aflate in desfasurare".

Mai tarziu, oficialii americani au numit publicarea dosarelor Guantanamo "regretabila", spunand ca ele au fost "obtinute in mod ilegal de catre Wikileaks". Secretarul de presa al Pentagonului, Geoff Morrell,a declarat: "Aceste documente contin informatii clasificate despre actualii si fostii detinuti GTMO, iar noi condamnam cu tarie scurgerea acestor informatii sensibile."