Sistemul tribal din Libia este inca o parte fundamentala a societatii libiene, mai mult decat oriunde altundeva in intreaga regiune. Numarul oficial de triburi si clanuri in Libia pare a fi de aproximativ 140, dar multe dintre acestea sunt sub-triburi, ramificate unele din altele. Potrivit sociologului libian, Dr. Faraj Adulaziz Najam, exista in jur de 30 de triburi sau clanuri considerate semnificative. Nu toti libienii sunt afiliati la un trib. Aproximativ 15% dintre ei sunt turci, egipteni, sub-saharieni sau membri ai altor grupari non-arabe, cum ar fi berberii. Fiecare trib in parte este unic prin amplasarea sa geografica, componenta si relatia sa cu regimul Gaddafi, de-a lungul ultimilor 42 de ani si, nu in ultimul rand, prin capacitatea de a-si pastra un rol important in cadrul conflictului.

Triburile libiene se intorc impotriva lui Muammar GaddafiFoto: Reuters

Intocmai precum Saddam Hussein in vremurile sale dictatoriale, Gaddafi a mizat mult timp pe un "joc tribal": prin oferirea de privilegii economice si mentinerea unui echilibru intre incurajarea si impiedicarea rivalitatilor dintre triburi, liderul libian si-a asigurat loialitatea acestora si si-a creat o retea eficienta. Gaddafi a avut grija ca toate gruparile tribale concurente sa fie reprezentate in armata.

Cel mai semnificativ trib al Libiei, Warfallah, s-a alaturat opozitiei in miscarea anti-guvernamentala. Tribul are aproximativ un milion de membri, situati in orasele strategice Bani Walid, Tripoli si Benghazi. Akram al-Warfelli, unul dintre liderii tribului, i-a cerut lui Gaddafi sa renunte la putere: "Nu ne mai este un frate, sa paraseasca tara", a declarat al-Warfelli pentru Al-Jazeera.

Tribul Tarhuna, cu aproximativ 350.000 de adepti in capitala libiana, s-a intors, de asemenea, impotriva lui Gaddafi. Printre triburile care au "dezertat" se numara Zawiyia - al carui lider, Shaikh Faraj al Zuway, a amenintat ca va intrerupe exportul de petrol din Libia, daca fortele guvernamentale nu vor renunta la represiunile impotriva protestatarilor - si tribul Obeidat - al carui membru proeminent, fostul ministru de interne, Abdul-Fatah Younis a tradat regimul si sustine ca are dovada ca Gaddafi a ordonat atacul de la Lockerbie*.

Vezi o lista cu principalele triburi libiene, dispuse geografic.

Libia centrala (zona de desert - dintre Cirenaica, in est si Tripolitania, in vest):

Tribul Qadadfah (Qaddafi, Gaddadfa, Gadhadhfa, Qathathfa, Gathafi) - centrat in jurul orasului de coasta Sirte (situat intre Tripoli si Benghazi), este tribul aflat la guvernare, asadar o formatiune extrem de influenta in Libia de astazi. Colonelul Muammar Gaddafi apartine tribului al-Qadadfah. Se presupune ca acest trib controleaza fortele armate libiene. In urma cu 42 de ani, inainte ca Gaddafi sa preia conducerea in Libia, tribul nu se bucura de o importanta deosebita.

Tribul Magariha (al-Magarha, al-Magariha, al-Megrahi) - unul dintre cele mai mari si influente triburi din zona central-vestica a Libiei, e situat in orasul Sabha, ii este loial colonelului Muammar Gaddafi, iar membrii sai detin pozitii guvernamentale si de securitate importante. Dezertarea lor ar accelera cu siguranta caderea lui Gaddafi. Purtatorii numelui al-Megrahi fac parte din tribul Magariha. Spre exemplu, Abdelbaset Ali al-Megrahi, vinovat de atentatul de la Lockerbie, face parte din acest trib. De asemenea, fostul prim-ministru libian Abdessalam Jalloud face parte din tribul Magariha.

Alte triburi centrale: Al-Magharba, Al-Riyyah, Al-Haraba, Al-Zuwaid, Tarhuna.

Libia de est:

Tribul Zawiyia (al-Zuwayya, Zuwayya, Zawiya) - este un trib influent situat in estul Libiei, unul dintre cele mai importante triburi berbere arabizate din Cirenaica. Membrii sai locuiesc in special in orasele Benghazi, Ejdabiyah, Kufra, Tazerbu (Tazirbu) si in zonele din jurul acestora. Tribul ia parte la razboiul din Libia de partea opozitiei. La inceputul revoltelor libiene, seful de trib, Shaikh Faraj al Zuway, a amenintat ca va intrerupe exportul de petrol din Libia, daca fortele guvernamentale nu vor renunta la represiunile impotriva protestatarilor, informeazaReuters. Pana la urma, tribul a renuntat la aceasta masura si s-a alaturat luptelor, pentru a-si apara campurile petroliere.

Triburile Bani Salim (Banu Saleem) - la fel ca si triburile Hilal Bani din Tripolitania, Bani Salim au fost aduse din Arabia in secolul al XI-lea pentru a ajuta la raspandirea islamului in Africa de Nord. In timp ce Bani Salim s-a stabilit in Cirenaica, pentru a consolida fortele din partea de est a Libiei, tribul Hilal Bani si-a continuat calatoria spre Tripolitania.

Tribul Abdiyat (Obeidat) - trib estic alcatuit din aproximativ 15 sub-triburi si situat in jurul orasului Tobruk. Fostul ministru de interne Abdul Fattah Younis, un apropiat al lui Gaddafi care a dezertat, face parte din acest trib.

Tribul Misrata (Mesratha, Musratha) - trib estic, gasit in orase precum Benghazi si Darna (Darneh). Tribul lupta de partea opozitiei libiene. Numele acestui trib este acelasi cu cel al celui de-al treilea cel mai mare oras din Libia, Misrata (Misuratha), in vestul tarii, aflat in prezent sub asediul fortelor pro-Gaddafi.

Tribul Al-Awagir (Al-Waqir) - gasit in regiunea Barqa din Cirenaica, a fost o forta libiana pe vremea Imperiului Otoman si detine o istorie de rezistenta impotriva italienilor. Membrii tribului ocupa pozitii de conducere in regimul lui Gaddafi si sprijina armata loialista.

Alte triburi estice: Tawajeer, Ramla, Kargala - trei dintre triburile proeminente din regiunea Cirenaica; Kawar - un grup de triburi din regiunea Kaouar; Al-Abaydat (Abdiyat) -un grup de 15 triburi gasite in zona Tobruk; Drasa, Masamir (Masameer), Al-Barasa, Awajila (trib care s-a declarat de partea rebelilor libieni), Al-Fawakhir, Al-Obeidi si Farjan - gasit in principal la vest de Ajdabiya (Ejdabiyah), Sirte, si, de asemenea, in vest in continuarea orasului Zliten - trib care sustine opozitia libiana.

Libia de vest:

Tribul Warfallah (Warfalla, Werfella) - este un trib mare situat in Tripolitania, in vestul Libiei. Tribul Warfallah este format din 52 sub-triburi, care descind din triburile Bani Hilal, aduse din Arabia in secolul al XI-lea pentru a-i ajuta pe fatimizi sa raspandeasca religia islamica in Africa de Nord. Se presupune ca tribul are aproximativ un milion de membri, care locuiesc in zona Musratha (Misrata), inclusiv in orasul Bani Walid. Warfallahsprijinainlaturarea de la putere a lui Gaddafi. Televiziunea libiana, citata deReuters, infirma aceasta ipoteza, sustinand ca liderul tribului Warfalla si-a reiterat sustinerea fata de Gaddafi. Membri ai tribului au detinut, de-a lungul timpului, functii in "comitetele revolutionare" create de Gaddafi.

Tribul Az-Zintan - situat in vecinatatea tribului Warfallah, in special in orasele orasele berbere Jado, Yefren si Kabaw. Tribul lupta de partea opozitiei libiene.

Tribul Al-Majabra (Al-Mujabra) - situat la sud-vest de Tripoli, in apropiere de Muntele de Vest, se intalneste, de asemenea si in zona Jalo din Cirenaica, in estul Libiei. Tribul s-a alaturat opozitiei libiene. Cu toate acestea, membrul cel mai proeminent al acestui trib este conducatorul armatei libiene, General Major Abu-Baker Younis Jaber - unul dintre cei 12 ofiteri ai Comandamentul Consiliului Revolutiei condus de Gaddafi in 1969.

Alte triburi vestice: Awlad Busayf, Maslata (situat in zona Msallata), Masrata (se bucura de o prezenta mare in capitala Tripoli), Al-Rijban (sau Ar-Rujban, situat in zona Muntelui Nafousa), Dababisa, Jarsha.

Triburi pro-Gaddafi: Qadadfah, Al-Awagir, Magariha, Toureg (trib din desertul sudic)

Triburi anti-Gaddafi: Awajila, Farjan, Misrata, Al-Majabra, Warfallah, Zawiyia, Az-Zintan, Abdiyat, Tarhuna

*Cronologie - atentatul de la Lockerbie:

21 decembrie 1988: Zborul Pan Am 103 de la Londra la New York este atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie. aprilie 1999: Libia preda doi suspecti in atacul asupra zborului Pan Am 103. Acestia sunt judecati in Olanda, in temeiul dreptului scotian.

ianuarie 2001: Abdel Basset al-Megrahi este gasit vinovat de crima, iar Al-Amin Khalifa Fahima este achitat. Megrahi este condamnat la inchisoare pe viata.

martie 2003: Libia ajunge la un acord politic cu Marea Britanie privind acceptarea responsabilitatii civile pentru atacul asupra aeronavei. Libia este de acord sa plateasca aproximativ 2,7 miliarde de dolari in total.

2004: Reabilitarea lui Gaddafi este completa atunci cand Tony Blair, premierul britanic de la vremea respectiva, il viziteaza la Tripoli.

2009: Megrahi este eliberat dintr-o inchisoare scotiana pe motiv ca a fost diagnosticat cu cancer la prostata in faza terminala. Este primit ca un erou la Tripoli si este inca in viata. Decizia de a-l elibera pe Megrahi determina o ruptura diplomatica majora intre Marea Britanie si Statele Unite.

22 februarie 2011: In timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei, Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil, a declarat ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul.