Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a pus capat starii de urgenta instaurate in anul 1963, incercand sa stopeze numeroasele proteste la adresa sa si a regimului pe care il conduce. Odata cu protestele din lumea araba si sirienii au iesit in strada cerand mai multa libertate in tara lor care este controlata de fortele de securitate, anunta Reuters.

Presedintele a facut anuntul joi, cu o zi inaintea amplelor proteste planuite de activisti in numeroase orase in ziua denumita de ei "Vinerea cea Mare".

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abusive si pentru a anihila opozitia.

Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.

Protestatarii cer si eliberarea miilor de detinuti politici care se afla in inchisori fara sa fi fost judecati si eliminarea articolului 8 din Constitutie, care prevede ca Partidul Baath este singurul partid de conducere al tarii.