Veteranii germani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial solicita autoritatilor locale din Poznan, Polonia, instalarea unei placi comemorative la Old Garrison Cemetery pentru a cinsti memoria camarazilor lor cazuti in anul 1944 in timpul retragerii din calea trupelor sovietice, informeaza Daily Mail.

The Great EscapeFoto: Captura Youtube.com

Tot in acelasi cimitir se afla si osemintele ca 50 de prizonieri britanici care au evadat dintr-un lagar nazist si au fost executati imediat dupa capturare. Aceast episod a fost sursa de inspiratie a filmului "Marea evadare" produs in anul 1963.

Langa cei 50 de britanici se afla si ramasitele soldatilor polonezi si ale aliatilor lor sovietici. Astfel, solicitarea veteranilor germani a starnit furia polonezilor, dar si a supravietuitorilor care au avut de suferit de pe urma Gestapoului.

Autoritatile poloneze au informat partea germana ca pentru a da curs solicitarii trebuie sa se consulte mai intai cu comunitatea locala si ca nu se grabesc sa solutioneze in nici un fel problema, luand in considerare starea emotionala a cetatenilor si natura delicata a situatiei.