Partidul Comunist din Cuba (PCC) l-a ales presedinte pe Raul Castro (79 ani), iar vicepresedinte pe Jose Machado Ventura (80 ani) in cadrul ultimului Congres. Daca alegerea lui Castro era previzibila, cea a lui Ventura arata ca batranul Partid Comunist nu este gata sa aduca tineret in functiile de conducere. La Congres a participat si Fidel Castro, ocupand un loc in prezidiu, anunta Reuters.

Raul Castro a declarat ca isi asuma cu convingere ca ultima misiune pastrarea si continuarea perfectionarii socialismului si impiedicarea trecerii la un regim capitalist.

PCC impreuna cu cei doi lideri au aprobat luni un pachet ce contine peste 300 de reforme menite sa duca reducerea cheltuielilor guvernului, taierea subventiilor, acordarea unei autonomii sporite companiilor de stat si incurajarea investitiilor straine ca parte a unei strategii economice in stil sovietic.

Doua masuri sunt extrem de importante pentru cubanezi. Ratia alimentara instituita in anul 1963 pentru toti cetatenii va fi alocata de acum inainte numai celor care au intr-adevar nevoie de ea. A doua masura consta in acordarea dreptului de vanzare si cumparare a caselor.

Si alte masuri importante sunt deja aplicate sau in curs de aplicare: reducerea a peste un milion de posturi bugetare, incurajarea afacerilor pe cont propriu sau arendarea pamanturilor statului catre fermieri privati.