Autoritatile franceze au blocat la granita accesul trenurilor venite dinspre Italia in care se aflau emigranti si activisti politici din nordul Africii. Italia a acordat mai multor mii de emigranti si activisti tunisieni rezidenta temporara, ceea ce le confera si dreptul de a circula liber in Franta si multe alte state europene, anunta BBC.

La inceputul acestei luni, Italia si Franta au semnat o intelegere prin care s-au creat patrule aeriene si terestre pentru prevenirea intrarii ilegale a miilor de tunisieni, egipteni si libieni pe teritoriul lor.

Ministrul de externe italian a facut plangere oficiala impotriva Frantei, anuntand ca interzicerea accesului trenurilor pe teritoriul francez este un act ilegal care incalca grav principiile Uniunii Europene.

Desi tunisienii au obtinut in Italia toate documentele necesare calatoriei recunoscute de Comisia Europeana si necesare in spatiul Schengen, Franta a instalat patrule de-a lungul granitiei si solicita tunisienilor dovezi ca se pot intretine financiar pe teritoriul sau.