Presedintele Goodluck Jonathan este pe cale sa castige un nou mandat in fruntea Nigeriei. Desi contracandidatul sau Muhammadu Buhari isi propusese macar sa ajunga in turul doi, rezultatele partiale il situeaza pe Jonathan in funtea preferintelor electoratului, informeaza Reuters.

Goodluck JonathanFoto: Reuters

Pana acum au fost numerate voturile pentru 32 din cele 36 de state nigeriene. Jonathan a primit 21,2 milioane de voturi, in timp ce Buhari doar 10.8 milioane voturi. In sistemul electoral nigerian se prevede ca invingatorul sa obtina cel putin 25% din voturi in cel putin 24 din cele 36 de state.

Observatorii au declarat ca aceste alegeri au fost cele mai corecte din ultimii zece ani. Cu toate acestea, au existat si acuzatii de frauda impotriva actualului presedinte care pot alimenta suspiciuni si pot tensiona situatia mai ales dupa anuntarea rezultatelor oficiale.

Ramanerea in functie a actualului presedinte, care a preluat anul trecut functia de la Umaru Yar'Adua, decedat in timpul mandatului, va spulbera ingrijorarile privind posibila intrerupere a exporturilor de petrol din cauza schimbarii conducerii si va face ca pietele financiare locale sa creasca, ele stagnand pana la incheierea alegerilor.