Revoltele din Orientul Mijlociu au sporit interesul pentru comentarii din interiorul regiunii. Retelele sociale - bloguri, Facebook, Twitter - au jucat un rol uneori crucial in organizarea protestelor din zona. Vezi o lista realizata de CNN cu cele mai interesante zece bloguri din Orientul Mijlociu, dupa criterii legate de provenienta autorului, limba folosita si continut.

Bloguri din Orientul MijlociuFoto: Colaj foto

Politica in Egipt si in restul Lumii Arabe

Arabist este extrem de popular pentru comentariile sale asupra politicii egiptene. Adesea considerat "provocator", este un blog bun pentru monitorizarea evolutiei post-revolutie in Egipt. Cel care se ocupa de acest blog este Issandr el-Amrani, un jurnalist independent si comentator pentru mai multe publicatii internationale. El-Amrani s-a nascut in Maroc, insa locuieste in Cairo, Egipt, de peste zece ani.

Femeia saudita care s-a saturat sa citeasca parerile "expertilor" cu privire la tara sa

"M-am gandit ca e mai bine sa vorbesc eu decat sa-i las pe altii sa vorbeasca pentru mine," spune Eman al-Nafjan, autoarea blogului Saudiwoman. Al-Nafjan, care locuieste in Riyadh, a infiintat blogul Saudiwoman ca raspuns la opiniile specialistilor non-arabi si non-sauditi asupra vietii si culturii din regat. "Pentru mine acest blog este o piata de desfacere si o modalitate prin care imi exprim preocuparile despre orice... inclusiv despre islamofobie, incalcari ale drepturilor omului, miscarea feminista in Arabia Saudita, conflictul israelo-palestinian." Blogul Saudiwoman a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun blog din Asia" in 2011, la Bloggies.

"Nasul" blogurilor din Bahrain

Mahmood Nasser Al-Yousif, cunoscut drept "Blogfather-ul" Bahrainului, este autorul blogului Mahmood's Den. Al-Yousif a fost arestat recent si retinut pentru scurt timp de catre autoritatile din Bahrain. El isi descrie blogul ca "incercarea unui arab de a se confrunta cu decalajul cultural, de a aduce o schimbare".

O femeie yemenita scrie despre proteste, din mijlocul lor

Afrah Nasser lucreaza ca jurnalista la publicatia "Yemen Observer". Nasser a intrat in blogosfera in urma cu un an, iar mesajele ei recente despre protestele din Yemen includ actualizari postate de la fata locului, din Sanaa. "Incerc sa ma exprim liber pe acest blog, chiar daca acest lucru mi-a cauzat probleme uneori," a spus autoarea blogului, adaugand ca, recent, a inceput sa primeasca mesaje de amenintare pe contul ei de Facebook.

"Vorbe goale" din Egipt

Rantings of a Sandmonkey a fost un blog anonim, pana cand autorul sau, Mahmoud Salem, l-a facut public dupa ce a fost atacat in Piata Tahrir din Cairo, in timpul demonstratiilor pro-democratie din luna februarie a acestui an. Salem a declarat ca masina i-a fost distrusa si ca el a fost agresat de catre fortele pro-guvernamentale, cu doar cateva zile inainte de demisia presedintelui Hosni Mubarak. Rantings of a Sandmonkey a castigat premiul pentru "Cel mai bun blog in limba engleza" la premiile Deutsche Welle.

Floarea Iordaniei

Naseem Tarawnah este autorul blogului Black Iris, numit dupa floarea nationala a Iordaniei. Tarawnah, care locuieste in Amman a scris: "De la calatorii culturale la rataciri poetice, am creat acest blog, printre altele, pentru a aborda problemele Iordaniei, de la politic la social. Este o cronica a extraordinarei metamorfoze care a inceput in Iordania". Tarawnah este, de asemenea, co-fondator al 7iber, o platforma online in limba araba. Black Iris a castigat de doua ori premiul pentru cel mai bun blog din Orientul Mijlociu.

Poezie si politica din Gaza

LivefromGaza: 360 km patrati de haos este blogul Linei al-Sharif, care studiaza literatura engleza la Universitatea islamica din Gaza. Lina, care a infiintat LivefromGaza in 2007, a declarat: "Scopul blogului meu este sa reflecte viata in Gaza, in general, si in special viata mea. Cea mai mare realizare a blogului este ca a oferita sansa oamenilor din Gaza sa relateze despre situatia cu care se confrunta," a spus Lina al-Sharif.

O fata "prostuta" din Bahrain

Amira Al Hussaini este editor regional pentru Africa de Nord si Orientul Mijlociu al Global Voices, o comunitate internationala de bloggeri. Ea are propriul blog numit SillyBahrainiGirl, insa este mult mai activa pe Twitter.

Caricatura

Caricaturista Maya Zankoul a starnit atentia internationala cu blogul ei, Maya's Amalgam, compus in principal din ilustratii care ii apartin. Zankoul, care a crescut in Arabia Saudita si acum lucreaza in Liban, a declarat: "Am decis sa incep o serie de desene animate care sa povesteasca viata mea de zi cu zi". Blogul a fost infiintat in anul 2009, iar ilustratiile prezentate au fost ulterior publicate in doua carti.

Ganditorul sudanez

The Sudanese Thinker este blogul lui Drima Abu Hamdan, un fundamentalist musulman. Blogul sau a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun blog din Orientul Mijlociu" la premiile WeBlog.